Suora

  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Kommentti: Nuorten Leijonien tähtipelaajan kieltäytymisen taustalla NHL – Kristian Vesalaisen tapaus kertoo nykyjääkiekon yksilökeskeisyydestä

Kristian Vesalainen ajattelee tällä hetkellä omaa uraansa, kirjoittaa Yle Urheilun Sami Laine.

Kristian Vesalainen
Kristian Vesalainen
Getty Images/NHLI

Mennään suoraan asiaan: Kristian Vesalaisen päätös jättää nuorten MM-kisat väliin ei ollut yllätys. Vesalainen ajattelee tällä hetkellä vain omaa uraansa, tavoitettaan olla jonakin päivänä NHL:n huipulla. Hän ei ajattele maajoukkuetta tai sitä, olisiko hänellä kenties jonkinnäköinen velvollisuus edustaa maataan nuorten MM-kisoissa.

Vesalainen haluaa nyt rauhoittua, kuten hän itse marraskuussa jokerinuttu yllään totesi: kausi on ollut rikkonainen. Vesalainen pelasi ensimmäisen KHL-ottelunsa 28. marraskuuta ja on sen jälkeen tehnyt kuudessa ottelussa kolme maalia ja viisi pistettä.

Jos hän olisi vastannut MM-kutsuun myöntävästi ja lähtenyt lauantaina Nuorten Leijonien matkassa Kanadaan, olisi hän ollut toisella aikavyöhykkeellä pois Jokereiden kokoonpanosta lähes kuukauden. Jokereilla on nuorten MM-kisojen päättyessä KHL:n runkosarjaa jäljellä enää reilu kuukausi.

Nyt Vesalainen keskittyy Jokereissa rauhassa KHL-arkeen ja itsensä kehittämiseen – Vesalaisen NHL-seurassa Winnipeg Jetsissä ollaan todennäköisesti tyytyväisiä siihen, ettei suomalaislupaus lähtenyt rikkomaan kauttaan yhtään enempää.

Vesalaisen tapaus alleviivaa myös nykyjääkiekon yksilökeskeisyyttä.

Kaksi pettymystä nuorten MM-kisoissa

Vesalainen on yksi niistä 1999-syntyneistä pelaajista, joilla on nuorten MM-jäiltä painolastia viime vuodenvaihteen kisoista Buffalosta. Hän oli mukana myös toissa vuoden MM-katastrofissa Montrealissa.

Vesalainen on pettynyt kahdesti peräkkäin alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa ja edustanut sitä ennen Suomea kahdesti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Keväällä 2016 Vesalainen juhli Jussi Ahokkaan luotsaaman joukkueen kanssa U18-kultaa Grand Forksissa, seuraavana vuonna samasta ikäluokasta tuli Popradissa MM-hopeaa.

Jos Vesalainen olisi lähtenyt Kanadaan, takonut pisteitä ja johdattanut Suomen mitaleille, olisi hän vain vastannut odotuksiin.

Kun miettii tänä vuonna Vesalaiseen kohdistuneita odotuksia, hänellä olisi ollut Victoriassa henkilökohtaisesti vain vähän voitettavaa. Jos Vesalainen olisi lähtenyt Kanadaan, takonut pisteitä ja johdattanut Suomen mitaleille, olisi hän vain vastannut odotuksiin. Jos Vesalainen olisi taas pelannut alle tasonsa, olisi hänet leimattu pettymykseksi.

Nyt Vesalaista on helppo kuvailla itsetietoiseksi pelaajaksi, joka pyrkii edistämään uraansa omilla valinnoillaan. Syksystä 2016 lähtien Vesalainen on pelannut seitsemässä eri seurajoukkueessa. Luku on vasta 19-vuotiaalle pelaajalle suuri, mutta aina siirron jälkeen Vesalainen on tehnyt tulosta ja kehittynyt paremmaksi pelaajaksi. Toistaiseksi valinnat ovat siis onnistuneet.

Tasainen ja tiivis MM-joukkue

Mikä on sitten Vesalaisen kieltäytymisen merkitys Nuorille Leijonille? Hänelle olisi ollut totta kai käyttöä MM-joukkueessa, muuten kutsua ei olisi tullut. Vesalainen olisi pelannut Victoriassa isossa roolissa ja ollut joukkueen avainpelaaja.

Viikonloppuna Kanadassa kokoontuu 27 pelaajan tasainen ryhmä, joka voi vahvistua vielä parilla NHL- tai AHL-pelaajalla ja mahdollisesti myös HIFK-hyökkääjä Niklas Nordgrenilla, joka loukkaantui perjantain liigaottelussa. Lopullinen MM-ryhmä on tiedossa ensi viikon alussa, MM-joukkue jouluaattona.

Päävalmentaja Jussi Ahokas kuvaili Nuoria Leijonia nälkäiseksi ja intohimoiseksi ryhmäksi. Joukkue on nopea ja taitava. Ahokkaan mukaan tärkeintä on rakentaa neljän tasaisen kentällisen joukkue, jossa jokainen heittäytyy pelille ja toisilleen sekä ymmärtää roolinsa. Tähdet eivät välttämättä tuiki, joukkueessa kaikki ovat yhtä tärkeitä.

Lopuksi on vielä todettava, että tänä vuonna nuorten MM-joukkueen kasaaminen on ollut aiempaan verrattuna erilainen urakka. Kyseessä on 1999-ikäluokan junioriuran huipentava turnaus, jolle yksi kirkkaimmista suomalaislupauksista sanoi ei kiitos. Lisäksi kyseisestä ikäluokasta NHL-uraansa luovat Miro Heiskanen, Henri Jokiharju, Urho Vaakanainen ja Eeli Tolvanen ja vuotta nuoremmista Jesperi Kotkaniemi.

Jotakin jääkiekon kehityksestä kertoo myös se, että kyseinen kuusikko voi hyvinkin edustaa Suomea aikuisten MM-kisoissa toukokuussa Slovakiassa.

Lue myös:

Asiantuntijat Kapanen ja Jortikka puolustavat Nuorista Leijonista kieltäytynyttä Vesalaista: ”Hänellä oli vain hävittävää henkilökohtaisesti”

Alkukaudella NHL:ssä piipahtanut Jokeri-hyökkääjä Vesalainen kieltäytyi maajoukkuekutsusta – Nuoret leijonat lähtevät kohti Kanadan MM-kisoja

Suosittelemme

Tuoreimmat