Suora

  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma

Damon Williamsista kasvoi rakastettu hahmo Tampereen koripallolle – nöyrän yhdysvaltalaisen pitkä ura palkitaan tänään: "Halusin antaa tämän niille, jotka ovat mahdollistaneet kaiken"

Pitkän uran Tampereen Pyrinnössä pelanneen koripalloilija Damon Williamsin paita nostetaan lauantaina Pyynikin palloiluhallin kattoon.

koripallo
Damon Williams Tampereen Pyrintö
Jarno Kuusinen / AOP

Ihan tulee deja vu, nauraa Tampereen Pyrinnön koripallojoukkueenjohtaja Elisa Hakanen, kun hän katsoo puhelintaan.

Damon Williams on jo matkalla, "on my way", hän kirjoittaa. Mies kuitenkin varoittaa, että hän saattaa vähän myöhästyä sovitusta tapaamisesta. Eikä ollut ihan ensimmäinen kerta Hakasen reaktiosta päätellen.

– Ehkä se on ainoa sellainen isompi puute. Mieleen tuli ne muutamat kerrat, kun bussi on koukannut vierasreissulle mennessä jostain muualta tai odottanut muutaman minuutin pidempään, Hakanen paljastaa.

Jos persoonallista tapaa tulkita kelloa ja ajankulumista ei oteta huomioon, joukkueenjohtaja on päässyt Williamsin kanssa huomattavasti helpommalla kuin vaikka haastattelun taustalla pelleilevien nyky-Pyrinnön vahvistusten kanssa. Williams ei vaatinut huomiota kuin pelikentällä, mutta se onkin syy, miksi häntä Tampereella rakastetaan.

– Mies, joka on tuonut meille kolme mestaruutta, pelannut seurassa yli 10 vuotta, jäänyt pysyvästi Tampereelle, ja jonka perhe on enemmän kuin vaan tavallinen perhe meille pyrintöläisille. Eiköhän siinä ole monta sellaista syytä, että häntä voi kutsua amerikkalaiseksi vähän muiden yläpuolella, Hakanen toteaa.

Tampereella on toki monessa yhteydessä tapana sanoa, että ei nyt tehdä tästä numeroa, mutta vaatimaton Williams vaati vähän miettimisaikaa, kun Hakanen varmisteli juhlallisuuksien mahdollisuutta. Pelit ovat etusijalla ja Williamsille piti vakuutella, että Pyrintö–KTP -ottelun osapuolten mielestä on hyväksyttävää, että seura juhlistaa entistä pelaajaansa ottelun alla.

– Damon halusi varmistaa minulta, että kai se on vaan nopeasti siinä puoliajalla. Hän ei missään nimessä halua, että kukaan häiriintyy,
Hakanen kertoo.

– Tämä on ollut aikamoinen vääntö tähän iltaan. Meille kaikille oli selvää, että juhlallisuudet tapahtuvat heti pelaajaesittelyjen jälkeen, näytetään videoita, on puhetta ja kukitetaan. Nämä ovat esimerkkejä siitä hänen vaatimattomuudestaan.

– Muistan hämärästi, kun hän tuli Tampereelle, hän oli ujo, ei missään määrin ulospäin suuntautunut pelaaja, melkein istui salin nurkassa tai bussin perällä ihan itsekseen, Hakanen jatkaa.

Damon Williams Tampereen Pyrintö
Juha Tamminen / AOP

Puheitaan suurempi

Lauantain juhlallisuuksien päätähti Williams myöntää, että ajatus huomionosoituksista on vieras. Oikeastaan syy siihen, että hän suostui olemaan valokeilassa, löytyy lähipiiristä. Williams haluaa kiittää läheisiään ja seuraa siitä, miten hän on saanut olla kuin kotonaan Pyynikillä, Pyrinnössä ja Tampereella.

– Ajatus tästä tapahtumasta tuntui oudolta. Mutta halusin antaa tämän niille, jotka ovat mahdollistaneet minulle kaiken tämän, Williams kertoo.

– Itse nautin varmasti enemmän siitä, kun huomenna aamulla tulen tänne treenaamaan ja silloin näen numeron pelihallin katossa, Williams jatkaa.

Williams toivoo huomionosoituksia mieluummin joukkueelle kuin itselle. Hänhän on kuin Timo Jutila, myhäilevä vaatimattomuus kuin Raimo Helmisellä. Jutilan puhetta on ilmeisesti seurattu, sillä Williamsille kuitataan heti, että kuinka pitkä puhe on luvassa.

– Minä pidän varmaan puheen tänään taustalla, mutta katsotaan sitten, mitä siitä tulee, Williams nauraa.

Koripalloilevassa Suomessa Williamsilla on samanlainen asema seurassaan ja paikkakunnallaan kuin Larry Poundsilla on Kotkassa KTP-ikonina. Lauantaina Pyrintö kohtaa korisliigassa KTP Basketin ja ennen ottelun alkua kunnioitetaan Williamsin pitkää uraa Pyrinnössä. Pelipaita numerolla 32 nousee palloiluhallin kattoon. Kolmekakkonen ei ollut ensimmäinen eikä ainoa Williamsin käyttämä numero seurassa.

– Taisin alkujaan pelata numerolla 23, sitten vaihdoin numeroon 8. Mutta kun palasin, sain valita numeroni, ja siksi se oli helposti 32.

– Olen aina ollut iso Magic Johnson -fani. Numero tulee häneltä, siitä kuinka hän pelasi, kuinka hän kohteli pelikavereitaan, Williams kertoo.

Damon Williams
Jarno Kuusinen / AOP

Suuri rakkaus

Alkuviikosta 45 vuotta täyttänyt Williams on nykyään mukana Pyrinnön seuratoiminnassa akatemian eli kakkosjoukkueen valmennuksessa. Se, että hänestä kuoriutuisi vielä päävalmentaja Korisliigaan, on matkan päässä. Ehkä jopa liian pitkän matkan päässä, päävalmentaja kun joutuu kerta toisensa jälkeen julkisiin rooleihin – tilaisuuksiin, jotka eivät ole Williamsille luontaisia.

– Se on ehkä meillä kaikilla salainen haave tai toive, Hakanen kertoo.

– Mutta annetaan miehen ensin kasvaa valmentajaksi. Se on selvää, että Korisliigan päävalmentajaksi ei tulla missään nimessä tosta vaan.

Toisaalta, jos Williams päättää koripalloon liittyen jotakin, sen eteen hän on todistetusti ollut valmis tekemään töitä. Williams tuli Suomeen ensimmäisen kerran Pyrbasketiin vuonna 1999. 2000-luvulla vierähti kuusi kautta ulkomailla. Muutaman kuukauden KTP-visiitin ja Kobra-kauden lisäksi miehen seura on muuten ollut aina Tampereella.

Kodiksi Tampere valikoitui jo muutama viikko Suomeen tulon jälkeen, sillä Williams tapasi tamperelaisen Evan. Pariskunta on pitänyt yhtä siitä saakka, lähes 20 vuoden ajan.

Perhe on Williamsin puntarissa aina painavin, ja perhe toistuu jokaisessa henkilöhaastattelussa, mitä jenkistä on vuosien varrella tehty. Lapset ovat kasvaneet pyrintöläisiksi, kaksi vanhinta myös pelaavat jo seuran väreissä ja kuopuskin on vakionäky Pyynikillä.

– Lapset rakastavat elämäänsä täällä, se on minulle tärkeintä, Williams kuvaa.

– Sanoin jo joskus alkuvaiheessa eräälle pelikaverilleni, että minulla on sellainen tunne, että olen täällä pitkään, hän muistelee.

Vinkki veikkaajille

Koripalloyleisö Pyynikillä rakastaa Williamsia, se kävi selväksi jokaisena peli-iltana miehen aktiiviuralla. Vastustajissa tunteet olivat yhtä voimakkaita. Pyrinnön valmentaja Sami Toiviainen kohtasi Williamsin joukkueineen omien arvioidensa mukaan viitisenkymmentä kertaa.

– Se on muuten todella paljon, Toiviainen summaa.

Eikä yhtään sellaista pelipalaveria noiden kohtaamisten aikana, ettei valmentaja joutunut vastustaja-analyyseissään korostamaan Williamsin vaarallisuutta.

Pyrinnön seurahistoriassa Williams on ykkönen useissa tilastoissa, muun muassa tehdyissä pisteissä. Korisliigan kaikkien aikojen tilastoissa hän on muun muassa eniten levypalloja ottanut pelaaja niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Lisäksi Williams on liigassa eniten tripla-tuplia tehnyt pelaaja.

Williamsin aktiiviura päättyi keväällä mutta mestaruusviirit palloiluhallin päätyseinässä muistuttavat isoista hetkistä, otteluista,
joissa tunteet olivat pinnassa, ja joissa Williams oli parhaimmillaan. Mutta aika aikaansa kutakin.

– Tämä halli tuntuu edelleen kodilta. Olen ollut tällä hallilla niin paljon, kasvanut täällä niin paljon. Mutta en todellakaan kaipaa pelaamista, haluan laittaa energiani johonkin muuhun, nuorempien pelaajien auttamiseen ja valmentamiseen.

– En todellakaan kaipaa kuntosalille, mutta en edes pelikentälle. Lopettaminen on ollut jopa vähän helpompaa kuin luulin. Saan kuitenkin edelleen tulla tänne ja työskennellä samojen ihmisten kanssa, Williams kiittelee.

Williams on lähdössä haastattelusta, mutta huomauttaa ohikulkiessaan vielä Pyrinnön mestaruusviireistä.

– Saavat ripustaa siihen yhden lisää.

Niinkö veikkaat?

– Kyllä.

Miehen silmissä välähtää samaa päättäväisyyttä, jonka edessä moni vastustaja taipui.

Katso video, kun Tampereen Pyrinnön pelaajat eivät tehneet joukkueenjohtaja Elisa Hakasen haastattelusta helppoa.

Lue myös:

Pyrintö heitti taas yli sata pistettä – tällä kertaa Katajaa vastaan

Suosittelemme

Tuoreimmat