1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Meneekö Krista Pärmäkosken MM-ohjelma uusiksi muiden suomalaisten surkeuden takia? Valmentaja tarjosi vastaukseksi ongelmiin treeniä ja ampumahiihtäjää

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi rakentaisi Krista Pärmäkosken MM-ohjelman helmikuulle uusiksi, kun hänelle ei tunnu löytyvän alkukauden perusteella sopivan tasokasta toveria parisprinttiin MM-kisoihin.

Krista Pärmäkoski hyytyi kuudenneksi Davosin sprintissä. Kuva: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Suomalaisten hiihdon alkukausi on ollut todella vaisu. Tämä näkyi jälleen kerran Davosin maailmancup-viikonlopun avauspäivänä, kun naisten sprintissä eteni jatkoon karsinnasta vain Krista Pärmäkoski. Hän oli lopulta kuudes. Muut suomalaiset eivät päässeet erävaiheeseen.

Samaan aikaan esimerkiksi ruotsalaisia pääsi karsinnoista jatkoon kuusi ja yhdysvaltalaisia viisi.

Mari Eder tulee hyvässä kunnossa auttamaan meitä ampumahiihdon puolelta. Siellä on latu auki uusille tulijoille, Suomen hiihtomaajoukkueen valmentaja Mikko Virtanen totesi karusta tilanteesta.

Suomen hiihtomaajoukkueessa lakkautettiin viime kauden päätteeksi miesten oma sprinttiryhmä, joka tavoittelisi puhtaasti onnistumista sprinteissä. Naisten puolella ei sellaista ryhmää ole ollut, vaikka sprinttikisat ovat tulleet jäädäkseen maailmancupin kisoihin.

Millä tavalla uusilla tulijoilla on sitten mahdollisuus päästä maailman kärkeen?

– Treeniä vaan. Sillä se lähtee, Virtanen sanoo.

Onko harjoittelussa kaikki tehty oikein?

– Meillä on yleishiihtäjiä kaikki. Meillä ei ole sprinttiin keskittyviä urhelijoita niin montaa. Ehkä Leena (Nurmi) ja Katri (Lylynperä) ovat sinnepäin. Heiltä odotan tasonnostoa Lahteen mennessä, Virtanen toteaa.

Katri Lylynperä oli Davosin sprintissä 32:s ja Leena Nurmi 66:s Kuva: Tomi Hänninen

Virtasen mukaan keväällä pitää miettiä, millainen ohjelma sprinttiin rakennetaan nuorille naisille.

– Nuorten kisoissa hyvin pärjänneille urheilijoille pitää avata latua maajoukkuetasolle, Virtanen sanoo.

Jauhojärvi kaipaa muutoksia harjoitteluun

Viime aikoina suomalaisten nuorten hiihtäjien harjoittelusta on puhuttu paljon. Esimerkiksi Harri Kirvesniemi on painottanut, että juniorit harjoittelevat liian kevyesti ja liikaa määrää painottaen.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvikin kaipaisi muutoksia harjoitteluun. Nuorille pitäisi saada enemmän nopeusharjoittelua ja jopa voimaharjoittelun kautta vauhtia.

– Aina ehtii kehittämään kestävyyttä, mutta tietty herkkyysaika on nopeuden ja voiman kehittämiselle. Jos on joskus hiihtänyt kovaa, niin tulevaisuudessakin on helppo hiihtää kovaa. Jos ei ole koskaan hiihtänyt kovaa ja vaikka olisi kuinka kestävä, niin ei tule hiihtämään koskaan kovaa, Jauhojärvi havainnollistaa.

Pelastaako Mari Eder vielä Seefeldin ja kevään?

– En tiedä, pelastaako. Ei pystytä laskemaan, että yksi nainen pystyisi pelastamaan koko sprinttiryhmää, Jauhojärvi sanoo ja kaipasi enemmän Katri Lylynperän kaltaisia esimerkkejä, jotka ovat asettaneet kauden päätavoitteeksi sprintin MM-kisoissa.

Mari Ederistä kaavaillaan vielä vahvistusta Suomelle maastohiihdon sprinttikisoihin. Kuva: David Geieregger/SEPA.Media /Getty Images

Pärmäkosken MM-suunnitelmat uusiksi?

Joka tapauksessa Suomen ykköstykille Krista Pärmäkoskelle muiden suomalaisten heikolla menolla voi olla omat seurauksensa. Hänen alkuperäinen MM-ohjelmansa saattaa mennä uusiksi. Vielä lokakuun alussa Pärmäkoski puhui, että sprinttikisa olisi jäämässä ensimmäisenä pois.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että parisprintissä ei taistella mitaleista. Silloin Kristalla on Seefeldissä henkilökohtaiseen sprinttimitaliin mahdollisuudet, sanoo puolestaan nyt Jauhojärvi.

Krista Pärmäkoski.

Seefeldin MM-kisoissa on naisilla ensimmäisenä ohjelmassa sprintti torstaina 21. helmikuuta. Viikonloppuna on ensiksi lauantaina skiathlon ja sunnuntaina parisprintti. Toisella kisaviikolla on tiistaina luvassa naisten 10 kilometrin perinteisen matka, joka on Pärmäkoskelle MM-kisojen suosikkimatka.

– Millään hän ei pysty selvittämään näitä ensimmäisen viikon kolmea matkaa kunnialla siten, että hän olisi vielä tiistaina kympillä iskussa. Jos lähtisin rakentamaan Kristan tilannetta, niin lähtisin sprintillä ja skiathlonilla torstaiksi sekä lauantaiksi. Sunnuntai ja maanantai olisivat palauttelua. Tiistaina olisi täydessä iskussa, Jauhojärvi sanoo.

Lue lisää:

Kommentti: Suomen hiihto hukannut hurjan mahdollisuuden – lajin muutoksiin on nyt vihdoin herättävä

Asiantuntija Jauhojärvi ihmetteli Pärmäkosken valintaa täydellisen hyytymisen hetkellä: "Tällaisia niin sanottuja sammumisia tulee korkealla"

Pärmäkoski eteni finaaliin, mutta siellä vauhti hyytyi – naisten sprintin voitto Ruotsiin

Suomalaistunnelmat vaihtuivat ääripäästä toiseen – ykköstykin kisa päättyi dramaattisesti, kauden yllättäjä hiihti erävoittoon