Hyppää sisältöön

Rädyn ja Räisäsen taistelu Naisleijonien ykkövahdin roolista tiivistyy – myös nuoret haastajat janoavat roolia: "On se kovaa"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen ykkösvahdin paikka on joulun alla kaikkea muuta kuin jaettu.

Kuva: AOP

Naisleijonat päätti joulukuun laajennetun EHT-turnauksen voittoon Hämeenlinnassa. Turnausviikon neljässä ottelussa Meeri Räisänen pelasi nollapelin Ruotsia vastaan, Saksaa vastaan Räisänen päästi taakseen ainoastaan yhden maalin. Liigavahdeista Johanna Oksman torjui tiistaina 2-3 -Japani-tappiossa, ja lauantaina Sveitsi onnistui yllättämään nuoren oululaisvahdin yhden kerran.

Noora Räty oli jo edellisellä olympiadilla Suomen kärkinimi, Räisänen on haastanut kakkosena Rätyä jo pitkään. Tällä kaudella asetelma on entistä mielenkiintoisempi, kun Räisänen pääsee Rädyn tavoin pelaamaan kovan tason otteluita naisten NHL:ssä, NWHL:n Connecticut Whalesissa. Räisäsen kauteen lähtö ei ollut henkisesti paras mahdollinen, odottelu oli tuskallista, sillä pelipaikka ja siirto varmistuivat vasta syys-lokakuun taitteessa.

– Kyllä tiesin, että lopulta tulee sellainen paikka, mikä on mulle paras. Hyvää kannatti odottaa. Olen nauttinut ihan hirveästi. Nyt on joukkue ympärillä, mukavia likkoja ja arki joukkueen kanssa. On ollut kiva rakentaa kautta siihen ympärille, Räisänen kertoo.

Hyvää kannatti odottaa, sillä Räisänen on tyytyväinen niin organisaatioon kuin arkiseen ympäristöönsä.

– Olen löytänyt taas ilon. Viime kausi oli henkisesti haastava, kun ei ollut sitä porukkaa ympärillä. Nyt on ollut tosi mukavaa, Räisänen kertoo.

– Sarjassa pelaa USA:n ja Kanadan maajoukkuepelaajia – paitsi meillä, me ollaan aika altavastaajia joka peliin. Mutta kun saatiin eka voitto, se lähti siitä rullaamaan.

Seuraveskarina Räisänen oli ennen maaottelutaukoa pelannut seitsemässä ottelussa torjuntaprosentilla 91,7.

– Joka pelissä joutuu venymään ihan parhaimpaansa, voisi verrata jopa kansainvälisiin otteluihin USA:aa ja Kanadaa vastaan, Räisänen jatkaa.

Kova kevät

Seurajoukkueiden kausi päättyy NWHL:ssa maaliskuussa, joten Räisäsen kalenterissa on tilaa koti-MM-kisoille. Noora Rädyn rooli maajoukkueessa on ollut selvä, esimerkiksi keväällä olympialaisissa Räisänen ei päässyt pelaamaan otteluakaan. Tilaisuuden tullen Räisänen haluaa haastaa Rädyn.

– Itse tiedän, että pystyn kantamaan joukkuetta, ja pystyn pelaamaan kansainvälisellä tasolla ykkösveskarin roolissa. Sen olen näyttänyt, ja tiedän sen, Räisänen sanoo.

Meeri Räisäsestä tulee ensimmäinen suomalainen naisten NHL:ssä, NWHL:ssä. Kuva: Jaakko Stenroos/AOP

Toistaiseksi maalivahtien kärkikaksikkoa ei ole nähty vielä tällä kaudella samassa turnauksessa. Räty oli maajoukkueen mukana marraskuussa Saskatoonissa, Räisänen taas Suomen turnauksessa.

– On se kovaa. Vielä kun tytöt myöntäisivät sen ja haastaisivat toisiaan arjessa ihan oikeasti kunnolla. Meillä on hieno tilanne, kun meillä on kaksi ihan huippuveskaria, maalivahtivalmentaja Vesa Virta kertoo.

– Molemmat pelaavat Pohjois-Amerikassa hyvissä sarjoissa. Siellä pelataan hyvällä tasolla koko ajan, sitä myös odotan heiltä molemmilta, Virta jatkaa.

Räty pelaa Kanadan CWHL:n kiinalaisjoukkue Shenzenissä. Räisäsen etu Rätyyn nähden on, että USA:n sarjassa pelireissut ovat lyhyempiä. Räty ja muut CWHL:n pelaajat kun lentävät pelkästään runkosarjakaudessa neljä kertaa Kiinan ja Kanadan välillä.

– Viime vuosi oli Nooralle hyvä oppivuosi. Hänen taustansa ja arkensa ovat hyvällä mallilla, Vesa Virta jatkaa.

Kisa kärjen takana

Päävalmentaja Pasi Mustonen on peluuttanut kuluneella maajoukkuekaudella liigavahdeista Bluesin Jenna Silvosta ja Kärppien Johanna Oksmania.

– Meillä on viisi selkeätä vaihtoehtoa, joita käymme läpi. Katsotaan sitten maaliskuun lopussa, ketkä kolme ovat siellä. Kisa on terveellä pohjalla. Meillä on hyvä viisikko, maalivahtivalmentaja Virta kuvaa.

– Rooli kun rooli kelpaisi. Toivottavasti seurajoukkueen pelit kulkevat joulun jälkeen hyvin itsellänikin. Silloin veikkaan, että jonkin roolin ottaminen voi olla realistista, Oksman sanoo.

Rädyn ja Räisäsen takana maajoukkueen kolmosveskarina usean kauden ajan maajoukkueen mukana kulkenut Eveliina Suonpää pelaa Linköpingissä Ruotsin liigaa.

Eveliina Suonpään nollapelituulestus Kuva: Leijonat.fi

– "Eve” on saanut arjen toimimaan nyt Ruotsissa, hänellä on hyvä suunta ylöspäin. Hänestä huokuu se, että hän saa olla vain ammattijääkiekkoilija, maalivahtivalmentaja Virta kertoo.

Räisänen sai lauantaina Hämeenlinnassa seurata Johanna Oksmanin esiintymistä Sveitsiä vastaan. Vetoja tuli harvakseltaan, joten kovimpaan paineeseen nuori maalivahti ei joutunut.

– Oksmania en ollut nähnyt kovissa kansainvälissä peleissä, mutta Jennan ja Eveliinan olen nähnyt molemmat. Jos hyppään oman kuplan ulkopuolelle ja katson sitä kolmosveskarin roolia, niin kyllä se kilpailu on kovaa. Rooleja ei ole vielä jaettu. Kilpailu on käynnissä, Meeri Räisänen muistuttaa.

Johanna Oksman muistetaan ainakin Oulussa, nuori maalivahti torjui keväällä Kärpille mestaruuden Ilvestä vastaan. Hyppy 18-vuotiaiden maajoukkueesta naisleijoniin on pitkä, vaan ei mahdoton loikka kovapäiselle kuopiolaissyntyiselle.

– On tietyt maalivahdit, jotka ovat olleet monta vuotta ringissä. Heitä on siistiä haastaa. Mulla on vielä pelivuosia jäljellä, kerkean vielä joskus itsekin sille tontille, Oksman sanoo.

Tuumaustauko

Valmennusjohto jää nyt miettimään naisleijonien turnauksen tapahtumia. Maalivahtien peluutukseenkin palataan tammi-helmikuun taitteessa, jolloin valmistaudutaan Venäjän turnaukseen. Joukkueenjohdossa ei vielä tiedetä pelaavatko sekä Räisänen että Räty helmikuun maajoukkuepeleissä.

– Molemmat ovat käytettävissä, jos päädytään siihen, että otetaan molemmat sinne. Tammikuussa sarjoissa on tauko, niin Pohjois-Amerikassa kuin meillä täällä Euroopassa. Kaikki ovat käytettävissä, Virta kertoo

Seuraavaksi kalenterissa on joulu, mikä on odotettu juhla perheen parissa myös Meeri Räisäselle.

– Toisaalta odotan sitä, että pääsen takaisin hommiin pienen huilin jälkeen. Lennän takaisin joulun välipäivinä. Pelit jatkuvat jo 30. päivä, Räisänen jatkaa.

– On ollut aika hektinen syksy, kun on ollut paljon reissaamista. Kyllä nyt vähän aikaa täytyy levätä. Odotan, että pääsen koiran kanssa ulkoilemaan ja touhuamaan joulujuttuja. Kiva päästä kotiin, Räisänen sanoo.

Lue myös: