Suora

  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma

Leijonat pelaa tänään jättimäisen yleisön edessä – ainutlaatuinen ulkoilmapeli Punakonetta vastaan sytyttää maailmanmestarinkin: "Ei ole uralla tällaista tullut"

Suomi ja Venäjä kohtaavat jääkiekon EHT-turnauksen päätösottelussa Pietarissa Krestovski-stadionilla, jolla yleensä pelataan jalkapalloa ja järjestetään maailmantähtien konsertteja.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Jani Lajunen
Jani Lajunen teki Suomen voittomaalin Ruotsia vastaan.AOP

MOSKOVA/PIETARI. Moni Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen pelaajista pelaa tänään sunnuntaina yhden uransa ainutlaatuisimmista otteluista.

Suomi kohtaa Venäjän ulkoilmaottelussa Pietarissa Krestovski-stadionilla. Stadion on normaalisti jalkapallojoukkue Pietarin Zenitin kotikenttä, mutta nyt näyttämöllä nähdään jääkiekkoa.

Leijonat on pelannut ulkoilmaotteluita ennenkin, esimerkiksi vuonna 2012, kun Venäjä voitti Suomen 2–0 Helsingin olympiastadionilla.

Tällä kertaa Leijonat pääsee kuitenkin huomattavasti suuremman yleisön eteen, kun venäläistietojen mukaan paikalle on tulossa jopa 60 000 katsojaa.

– Sellainen määrä katsojia ja todella erikoislaatuinen ympäristö. Ottelusta tulee varmasti aika huikea spektaakkeli, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi.

Jalonen on saanut maistella ulkoilmapelien tunnelmaa muun muassa viime vuonna Jokerien päävalmentajana, mutta monelle Leijonien pelaajalle tämä on ensimmänen kerta ammattilaisuralla, kun pelataan ulkona.

Krestovski-stadionin katto on tosin sunnuntain ottelussa suljettu, joten aivan autenttisesta ulkojäätunnelmasta ei voi puhua.

– Kyllä tuollainen sytyttää. Ei ole uralla tällaista tullut. Varmaan tosi hieno tapahtuma edessä. Täytyy nyt ladata siihen, että saadaan itsestämme paras irti, Leijonien kapteenistoon kuuluva Jani Lajunen sanoi.

Erilaiset olot tuovat omat haasteensa

Lajunen oli vuonna 2011 voittamassa maailmanmestaruutta. Sunnuntain ulkoilmapelistä tulee yksi kohokohta sentterin komealle maajoukkueuralle.

Pietariin on luvattu hieman alle kymmenen astetta pakkasta, mutta Lajunen uskoo pysyvänsä lämpimänä ilman sen kummempia lisävarusteita.

– Hyvät alkulämmöt ensin ja sitten kun pysyy pelin sisällä, niin eiköhän siinä lämpö pysy.

Maalivahti Rasmus Tirrosen mukaan jalkapallostadionilla pelaaminen eroaa ainakin jossain määrin tavallisesta jäähallista.

– Jäässä saattaa olla vähän heijastuksia ja muuta sellaista. Siihen totutellaan, mutta olot ovat samat molemmille joukkueille, Tirronen sanoi.

Panoksena turnausvoitto

Suomi ja Venäjä ratkaisevat sunnuntain ottelussa Venäjän EHT-turnauksen voiton. Venäjällä on alla voittomaalikilpailussa tullut voitto Ruotsista sekä murskaava 7–2-voitto Tshekistä.

Leijonat aloitti turnauksen torstaina Hakametsän jäähallissa Tshekkiä vastaan. Maailmanmestarikapteeni Timo Jutilan juhlaottelu päättyi tappioon voittomaalikisassa.

Tampereelta Suomi matkusti perjantaina Moskovaan, jossa oli ottelu Ruotsia vastaan heti lauantaiaamuna. Ruotsi karkasi ensimmäisen puolituntisen aikana kahden maalin johtoon, mutta Leijonat nousi 3–2-voittoon.

Päävalmentaja Jalonen myönsi, että tiukka matkustusaikataulu vaikutti joukkueen iskukykyyn Ruotsi-ottelun alussa. Ruotsi oli pelannut Moskovassa jo torstaina.

– Kyllä se jonkin verran vaikutti, mutta hyvä, että koneet käynnistyivät riittävän aikaisin.

– Vähän ennen toisen erän puoliväliä löysimme pelin oikean hengen. Tuli rohkeutta pelata ja tunnetaso tuli esiin. Saimme painetta Ruotsin päätyyn ja sitä kautta ote meille.

Sunnuntaina asetelma on toisin päin, sillä Venäjän lauantai-illan ottelu Ruotsia vastaan päättyi paikallista aikaa vasta kuuden jälkeen. Leijonat oli siinä vaiheessa jo junassa kohti Pietaria.

Suomi kohtaa Venäjän sunnuntaina klo 16 Suomen aikaa. Suora lähetys ottelusta TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Suosittelemme

Tuoreimmat