Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Huippu-uimarit haastoivat kansainvälisen uimaliitto Finan oikeuteen – urheilijat peräävät oikeuksiaan

Urheilijoilla ja Kansainvälisellä uimaliitolla on ollut sukset ristissä aiemminkin.

uinti
Caleb Dressel
Fred Lee / Getty Images

Pinnalla kaikki näyttää tyyneltä, mutta alla kuohuu, ja voimakkaasti. Uimareilla ja Kansainvälisellä uimaliitolla Finalla on ollut pitkään erimielisyyksiä, mutta nyt ne ovat kärjistyneet pisteeseen, jossa ratkaisu haetaan oikeudesta.

Oikeuskamppailun taustalla oli Italiaan suunniteltu sponsorirahoitteinen kansainvälinen kilpailu, jossa uimareille tarjottiin kovia startti- ja palkintorahoja. Kansainvälinen uimaliitto Fina ei suvainnut kisasuunnitelmia, vaan ilmoitti, että Italia suljetaan ulos kansainvälisestä uinnista, jos maassa järjestetään rahakilpailu lajin kattojärjestön ulkopuolella.

Soppa oli valmis ja nyt ratkaistaan oikeudessa, kuinka yksinvaltaisesti Fina voi rajoittaa uimakilpailujen ja urheilijoiden osallistumista kisoihin.

– Kyllä, asia menee oikeuteen ratkaistavaksi, tunnustaa moninkertainen arvokisamitalisti, unkarilainen Katinka Hosszú Yle Urheilulle lyhyen radan MM-kisoissa Kiinan Hangzhoussa.

Enempää arvokisamitalisti ei suostu keskeneräisestä asiasta paljastamaan. Finan on haastanut oikeuteen useiden olympiavoittajien ja uimareiden ryhmä. Ryhmään kuuluvat ainakin Hosszú ja Yhdysvaltojen Caleb Dressel.

– Ymmärrän urheilijoiden näkemyksiä tässä asiassa. Toivotaan Finalta jatkossa urheilijoiden kanssa parempaa yhteistyötä, toteaa Uimaliiton vastuuvalmentaja Jari Varjonen.

Uimarit ja Kansainvälinen uimaliitto eivät ole ensimmäistä kertaa tukkanuottasilla.

Urheilijat ovat kritisoineet Finaa uinnin maailmancupin kisoista, joissa urheilijoiden palkintorahat ovat pienet verrattuna esimerkiksi Kansainvälisen hiihtoliiton jakamiin palkintorahoihin. Uimareiden mukaan kattojärjestö kylpee rahassa, mutta vain minimiosa jää pääosanesittäjille.

Uinnin maailmancup on suosituista urheilumuodoista jäänyt kansainvälisesti muiden jalkoihin, sillä maailmancupia järjestetään satunnaisesti ja sen tunnettuus on vähäistä.

– Maailmancupiin osallistuu vain pieni joukko huippuja, sillä ajankohta on huono. Se ei palvele ketään, eikä ole järkevää, miettii Jenna Laukkasen valmentaja Toni Piirainen.

Uimaliitossa ollaan samalla kannalla ja maailmancupin brändiä täytyisi uudistaa.

– Kansalliselle liitolle osallistuminen maailmancupiin on kallista, sillä kaikki kustannukset menevät liiton maksettaviksi, laskee Varjonen.

Kansainväliselle uimaliitolle tilanne on kiusallinen ja se aikoo lepytellä urheilijoitaan nostamalla palkintorahoja. Jatkossa jaossa on tiettävästi usean miljoonan euron lisäys palkintosummiin.

Fina pyrkii vastaantulemisellaan lepyttelemään urheilijoita ja sovittelemaan ristiriitoja. Lähiaikoina nähdään, tarttuvatko uimarit kansainvälisen liittonsa kädenojennukseen.

Lue myös:

MM-kisoihinsa tyytyväinen Laukkanen puhkesi urakkansa päätyttyä kyyneliin – parannettavaa silti jäi: "Ei auta, kun mennä kotiin treenaamaan ja tulla kovempana takaisin"

Jenna Laukkanen viides rintauinnin MM-finaalissa – "Olisi pitänyt kuunnella valmentajaa ja lähteä rohkeasti liikkeelle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat