Suora

  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma

Kommentti: Uskomaton Ovetshkin jyrää parempana kuin koskaan

Washingtonin venäläistähti pelaa 33-vuotiaana paremmin kuin koskaan aiemmin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

urheilu
Ovetshkin
Patrick McDermott / NHLI via Getty Images

Menneenä keväänä se vihdoin tapahtui: Washington Capitalsin venäläiskapteeni Aleksander Ovetshkin ymmärsi viimein, mitä Stanley Cupin voittaminen tarunhohtoisessa jääkiekkoliigassa vaatii. Paljon kritiikkiä osakseen aiempina vuosina saanut Ovetshkin kasvoi johtajaksi upealla tavalla ja jätti jäälle aidosti kaiken.

Loppu on historiaa.

Kukaan ei enää koskaan kutsu Ovetshkinia jääkiekkohistorian parhaaksi maalintekijäksi, joka ei koskaan voittanut lätkämaailman himoituinta pokaalia.

Poikkeuksellisen kosteista ja näyttävistä Stanley Cup-juhlista oli hädin tuskin toivuttu, kun monin paikoin kuitenkin jo mietittiin, millainen ulospuhallus mestaruudesta Ovetshkinin kohdalla seuraisi. Siinä, missä waynegretzkyt ja sidneycrosbyt nostelivat kannua ensimmäisen kerran noin parikymppisinä, Ovetshkin pääsi pokaaliin kiinni ensimmäistä kertaa vasta 32-vuotiaana.

Täyttymyksen tunne oli maksimaalinen.

Kaiken lisäksi kesäharjoittelukausi jäi lyhyemmäksi kuin kertaakaan aiemmin venäläisen NHL-uralla.

Harva olisi lopulta yllättynyt jonkin sortin mestaruuskrapulasta. Jos suoranaista mukavoitumista ei pelätty, ainakin jonkinlainen alkukankeus olisi ollut armottoman pudotuspelirypistyksen ja sitä seuranneen täyttymyksen jälkeen jopa ymmärrettävää – Ovetshkinilla yksilönä ja Capitalsilla joukkueena.

Mitä vielä.

Joukkueen venäläiskapteeni on ollut syyskaudella suorastaan hirmuisessa vedossa. Ovetshkin otti heti alkuun jääkiekkokansalta luulot pois. Kolmessa ensimmäisessä ottelussa verkko pöllysi neljä kertaa, eikä mitä tahansa joukkueita vastaan. Venäläinen osui Bostonia, Pittsburghia ja Vegasia vastaan.

Sen jälkeen kaukalossa onkin nähty kaikkien aikojen parasta Aleksander Ovetshkinia.

Mestaruus ei tyhjentänyt ison kasin palkeita, vaan näyttää tuoneen pelaamiseen oikeanlaisen rentouden. Ja mikä tärkeintä: Ovetshkin ei ole unohtanut, mitkä asiat tekivät Capitalsista keväällä mestarin. Ovetshkin on jatkanut kevättalvella valitsemallaan tiellä.

Kapteeni näyttää tällä hetkellä eteen jokaisessa vaihdossa, aivan kuten keväällä.

Ovetshkin tekee kaukalossa kirjaimellisesti kaikkea. Moskovassa syntynyt laitahyökkääjä tekee maaleja, alustaa niitä, luo tilaa, taklaa, riistää kiekkoja ja torjuu laukauksia. Ja mikä tärkeintä: haluton pelin takana selkä suorana liukuminen loistaa viime kevään tapaan poissaolollaan.

Aleksander Ovetshkin
Gregg Forwerck / NHLI via Getty Images

Kuten pitkän linjan jääkiekkomies Ismo Lehkonen allekirjoittaneelle totesi: Ovetshkin huomasi vihdoin yksilö- ja joukkueurheilun eron.

Ovetshkin on edellä mainitun muutoksen kautta kokonaisvaltaisempi ja parempi jääkiekkoilija kuin koskaan aiemmin. Armottoman kova numerotulos on kaikelle muulle tekemiselle ikään kuin väistämätön jatkumo. Tulostakin Ovetshkin tekee nyt monipuolisemmin kuin aiemmin.

Punainen kasi on ollut jo viidentoista vuoden ajan liigan kovin ylivoimapelote, mutta laadukas tekeminen viidellä viittä vastaan on tehnyt venäläisestä entistäkin vaarallisemman myös tasaviisikon. Ovetshkinin 29 osumasta peräti 21 on syntynyt tasaviisikoin. Suhdeluku 72,41 on venäläisen menestyksekkään NHL-uran toiseksi korkein.

Vaikka rohkeat ja eteenpäin suuntautuvat pelitavat yhdessä maalivahtien varusteisiin sekä tuomarilinjaan tehtyjen muutoksien kanssa ovat sataneet vahvasti Ovetshkinin laariin, on käsittämätöntä, miten venäläisruoska voi 33-vuotiaana hätyytellä jopa huimaa 50-50- rajaa.

Ovetshkin tarvitsisi 18 seuraavaan otteluun 21 osumaa yltääkseen 50 osumaan 50 ottelussa.

Kun huomioon otetaan, että Washington-kapteeni on iskenyt 13 edelliseen otteluun kaksi hattutemppua ja yhteensä 17 osumaa, temppua ei voi pitää mahdottomuutena. Toki uran korkeimmat laukaisuprosentit (22,5%) antavat osviittaa hurjan maalitahdin hiipumisesta kauden edetessä.

Mikäli Ovetshkin yltäisi 50 maaliin 33-vuotiaana, sekin olisi jo millä tahansa mittarilla huima saavutus. Vastaavaan ovat NHL:n historiassa yltäneet ainoastaan Jaromir Jagr, Bobby Hull sekä John Bucyk. Jagr teki 33-vuotiaana 54 ja Hull 50 osumaa. Bucyk iski 51 kaappia ollessaan 35-vuotias.

Ovetshkinilla on kaikkien vuosien jälkeen erittäin kiehtova tarina.

Venäläinen on kiistattomasti jo nyt NHL-historian paras maalintekijä. Sillä, yltääkö 636 NHL-maalin venäläinen koskaan Wayne Gretzkyn 894 osumaan, on lopulta sivuseikka. Viimeistään Stanley Cup -voiton jälkeen Ovetshkin on sementoinut asemansa jääkiekkohistorian suurimpien joukossa.

Tarina on kuitenkin kaikkea muuta kuin päätöksessään, sillä Ovetshkin näyttää paranevan kuin viini vanhetessaan.

Jos esimerkiksi Teemu Selänne pelasi uransa parasta jääkiekkoa suuren polvileikkauksen jäljiltä 36-vuotiana, mikään ei estä Ovetshkinia loistamasta NHL:ssä vielä pitkään. Pelin evoluutio sekä muutokset tuomarilinjassa ja maalivahtien varusteissa, satavat isosti venäläistähden laariin.

Jääkiekkoväen tehtäväksi jää ainoastaan ihaillen seurata, miten huimiin saavutuksiin ja numeroihin Ovetshkin lopulta yltää.

Kun puhutaan raa’asta maalinteosta, NHL:ssä on edelleen vain yksi sheriffi.

Lue myös:

Näin Aleksander Barkov taituroi NHL-uransa ensimmäisen hattutemppun

Tehot 2+1 kirjannut Mikko Rantanen ilmiliekeissä – tehoputki jo 14 ottelun mittainen

Suosittelemme

Tuoreimmat