1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Pärmäkoskelta järkyttävä loppurepäisy, joka sai ylivoimaisen norjalaisenkin näyttämään kuin etanalta – asiantuntija Jauhojärvi: "Aivan tautista kyytiä!"

Krista Pärmäkoski nappasi kauden ensimmäisen palkintokorokesijansa. Lopussa Pärmäkoski vielä otti kiinni Norjan kahta supertähteä ja kisan voittajakaksikkoa.

Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Yle Urheilun maastohiihtoasiantuntija Sami Jauhojärvi ihasteli Krista Pärmäkosken suoritusta vapaan hiihtotavan kympillä. Eritysesti Jauhojärveä lämmitti se, miten lopussa Pärmäkoski kiri kisan norjalaista kärkikaksikkoa. Kisan voittaja Therese Johaug jäi lopun 1,8 kilometrin lenkillä Pärmäkoskelle lähes yhdeksän sekuntia. Toiseksi tullut Ingvild Flugstad Östberg oli seitsemän sekuntia hitaampi kuin suomalainen.

– Nyt oli totuttua Krista Pärmäkoskea. Aivan tautista kyytiä, Jauhojärvi hämmästeli.

Jauhojärven mukaan ero oli merkittävä niinkin helpolle pätkälle kuin Davosin kisaladun loppu on.

– Jos ajatellaan Seefeldin MM-kisoja, niin tämä lupaa hyvää sitä ajatellen. Sielläkin on kovasta vauhdista maalintulo, Jauhojärvi sanoo.

Pärmäkoski oli nyt kolmatta vuotta putkeen Davosin maailmancupissa palkintokorokeella. Jauhojärven mukaan Davosin kisaladut sopivat Suomen ykköstykille.

– Krista on vahva ja voimakas hiihtäjä. Ladulla tarvitaan Wassberg-tekniikkaa myös pitkissä loivissa alamäissä. Se sopiii Kristan ominaisuuksille hyvin, Jauhojärvi totesi.

Pärmäkoski hävisi lopulta Johaugille 19,2 sekuntia. Suomalainen on kirinyt eroa Norjan supertähteen, sillä Rukalla Pärmäkoski oli vielä lähes minuutin perässä Johaugia. Jauhojärvi oli pohtinut ennen kisaa, riittääkö Johaugin voittomarginaaliksi 50 sekuntia nyt.

Krista Pärmäkoski
Katso huippuhetket!

Onko Johaug on jo samalla planeetalla muiden kanssa?

– Hän on samalla planeetalla. Johaug oli ilmeisesti panostanut alkukauteen aika voimakkaasti, jotta sai henkisen varmuuden lähteä jatkamaan maailmancup-kautta. Nyt saattaa sitä kautta tulla pieni aallonpohja, kun pääsee hengähtämään joulutauolle, Jauhojärvi arvioi.

– Johaug antoi kisan jälkeen ymmärtää, että on iloinen joulun tulosta. Hän oli hyvin iloinen, että ei tarvitse vähän aikaa kisata ja saa hengähdystauon ennen kuin alkaa lataa kohti uudenvuoden kilpailuja.

Maailmancup jatkuu 29. joulukuuta Tour de Skillä Italiassa.

Lue lisää:

Palkintosijoille palannut Krista Pärmäkoski yllättyi superlopustaan: ”Mietin jo, mitä tästä tulee?”

14 kisan kuiva suomalaisputki on ohi! Krista Pärmäkoski hiihti palkintokorokkeelle – myrskyvaroitus Johaugille lopussa