1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Suomi on roikkunut vain Niskasen ja Pärmäkosken avulla maailmanhuipun mukana – valmentaja listaa lukuisia syitä vaisuudelle lähtien huonoista olosuhteista

Davosin maailmancup-viikonloppu alleviivasi jälleen kerran sitä kuvaa, että Suomen hiihtomaajoukkueen ainoat syömähampaat ovat Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen.

Teemu Pasanen. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen hiihtomaajoukkue lähtee hieman iloisemmissa tilanteessa joulutauolle. Davosissa tuli ensimmäinen kauden palkintokorokesijoitus maailmancupissa, kun Krista Pärmäkoski oli kymmenen kilometrin vapaan kisassa kolmas. Miehissä Iivo Niskanen oli parhaana 13:s, mutta se oli hänelle uran paras sijoitus vapaan väliaikakisassa. Yhteensä miehissä ja naisissa pääsi sunnuntaina pisteille kummassakin kolme urheilijaa. Suomen maajoukkuevalmentaja Teemu Pasanen on iloinen viikonlopusta, mutta myöntää karun yleiskuvan.

– Tietysti on ollut hieman vaisu alkukausi. Krista on ollut koko ajan hyvässä kunnossa, mutta osa naisista ei ole ollut ihan parhaassa kunnossa. Iivo on ollut perinteisessä kunnossa. Muilla on vähän vaiheessa. Koko ajan on kuitenkin menty parempaan suuntaan. Erot kärkeen pienenevät koko ajan, Pasanen pohtii.

Pasanen kertookin, että suomalaisvalmentajat ovat pohtineet kovasti vaisuuden syitä. Mitään yksittäistä syytä ei ole löytynyt.

– Olosuhteet olivat pikkaisen heikot alkutalvesta. Siinä osalla saattoi lihaksisto väsyä harjoittelussa. Sitten on ollut pieniä sairasteluja. On ollut monenlaisia yksittäisiä juttuja. Krista ja Iivo ovat kuitenkin olleet kärkitaistossa. Sillä tavalla olemme mukana suurin piirtein, mutta pitää parantaa, Pasanen sanoo.

Tour de Skillekään ei ole kuitenkaan lähdössä hirveän montaa mieshiihtäjää. Miehissä varmoja nimiä ovat toistaiseksi vain Ristomatti Hakola ja Matti Heikkinen. Naisista lähtönsä on vahvistanut Krista Pärmäkoski, mutta seitsemän kisan tiukkaan vetoon on menossa Pasasen mukaan lähes koko naisten maajoukkue. Riitta-Liisa Roponen ei ole kuitenkaan mukana. Roponen, kuten suurin osa miehistä, harjoittelee ja kisaa Skandinavia cupissa Vuokatissa loppiaisen tienoilla.

– Tour de Ski on kova rupeama. Jos ei ole aivan huippukunnossa, niin ei sinne välttämättä kannata aina lähteä. Matkat eivät ole kaikille sopivia. On järkevämpi mennä yksittäisten kisojen kautta kohti MM-kisoja, Pasanen perustelee poisjääntejä.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan Davosin viikonloppu kertoi jälleen kerran sitä kuvaa, että Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat tällä hetkellä maajoukkueen ainoat syömähampaat. Silti osa suomalaisurheilijoista on osoittanut nousukuntoaan.

– Kokonaisuutena ei ehkä tarvitse olla niin huolissaan kuin Rukalla. Suomen joukkue on nousukuntoinen MM-kisoja ja Touria ajatellen, Jauhojärvi alleviivasi.

Lue lisää:

Matti Heikkinen palasi maailmancupiin täytenä kysymysmerkkinä ja oli lopussa huipun tahdissa – asiantuntija Jauhojärvi: ”Odotin parempaa”

Iivo Niskanen jättää Tour de Skin välistä, vaikka karisti peikon selästään: "Kunto on ihan hyvä"

Pärmäkoskelta järkyttävä loppurepäisy, joka sai ylivoimaisen norjalaisenkin näyttämään kuin etanalta – asiantuntija Jauhojärvi: "Aivan tautista kyytiä!"

Palkintosijoille palannut Krista Pärmäkoski yllättyi superlopustaan: ”Mietin jo, mitä tästä tulee?”

14 kisan kuiva suomalaisputki on ohi! Krista Pärmäkoski hiihti palkintokorokkeelle – myrskyvaroitus Johaugille lopussa