Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 19.7.
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hitaasta ja pelokkaasta tytöstä kasvoi riskejä rakastava rämäpää, jonka uhkapeli on kostautunut monta kertaa – ennen hyvästejä hän haluaa rikkoa sukupuolirajat ja vuosikymmeniä vanhan ennätyksen

Lindsey Vonnin meriitit olisivat nykyistäkin vakuuttavammat, jos hän ei olisi laittanut tulevaisuuttaan vaakalaudalle useilla pelottavilla tapaturmilla. Uhkarohkea alppihiihtäjä janoaa nyt enää yhtä saavutusta, mutta se olisikin kenties kaikista kovin.

alppihiihto
Lindsey Vonn rinteessä.
Getty Images

Lindsey Vonn tietää, että aika alkaa käydä vähiin. Hän on 34-vuotias, alppihiihdon maailmancupin kokeneempia kilpailijoita.

Norjalainen Aksel Lund Svindal on kautta aikain vanhin alppihiihdon olympiamitalisti, 35-vuotias. Kanadan Erik Guay voitti viime vuonna maailmanmestaruuden kautta aikain vanhimpana, hänkin 35-vuotiaana. Itävallan teräsmies Mario Matt on voittanut maailmancup-kilpailun vanhimpana, 34-vuotiaana.

Hekin ovat poikkeuksia.

Vonn on valmistautunut viimeiseen kilpailuunsa jo jonkin aikaa, mutta ei ole millään suostunut antamaan periksi. Hän debytoi maailmancupissa vuonna 2002 ja on sittemmin voittanut yhden olympiakullan sekä kaksi maailmanmestaruutta ja sijoittunut maailmancupin kokonaiskilpailun ykköseksi neljästi.

Nyt on kuitenkin jäähyväiskiertueen aika. Amerikkalainen on ilmoittanut, että tämä kausi jää hänen aktiiviuransa viimeiseksi. Sen jälkeen Yhdysvallat menettää supertähtensä ja naisten alppihiihto kenties kaikkien aikojen lujaluonteisimman kisaajansa.

Vonnista ei suotta puhuta kaikkien aikojen parhaana naislaskijana. Kun uraa on jäljellä enää alle vuosi, mielessä siintää enää yksi tavoite - poistaa arvonimestä nais-etuliite ja tehdä historiaa vielä kerran.

Lindsey Vonn juhlii pronssimitalia.
EPA

Turhankin tuttu hoitopöytä

Murtunut nilkka. Kokonaisen peruukin edestä hiusmurtumia. Aivotärähdys. Sormimurtumia. Polvivammoja, molemmissa jaloissa.

Ja ne ovat vasta alkua.

Vonnin tapauksessa loukkaantumiset ovat lähes yhtä tunnusomainen piirre kuin voitot. Hänen vammalistansa on nälkävuoden mittainen ja erilaiset kaatumiset ovat pilanneet kilpailuja jo vuosien ajan.

Vauhdin kasvaessa virheidenkin määrä kasvaa, ja Vonnilla vauhtia on riittänyt. Hän ei ole koskaan pelännyt ottaa riskejä ja tehdä asioita, joita kilpakumppanit välttelevät. Jos muita alkaa kylmätä, Vonn virittelee kasvoilleen vain entistä tiukemman taisteluilmeen ja lähtee matkaan.

Juuri valmius ottaa riskejä on tehnyt Vonnista niin menestyneen. Hän on erikoistunut alppihiihdon rämäpäisimpiin lajeihin. Parhaimmillaan hän on ollut syöksylaskussa, jossa nopeus rinteessä kasvaa helposti yli sataan kilometriin tunnissa. Kakkoslajina on toiminut supersuurpujottelu, toinen kilpailumuoto jossa vauhti ja vaara sysäävät teknisen osaamisen taka-alalle.

Vuosina 2012-2016 hän joutui keskeyttämään kilpailukautensa loukkaantumisen vuoksi peräti kolme kertaa.

Lindsey Vonn käsi paketissa vuonna 2009.
EPA

Juuri syöksylaskussa Vonn voitti ainoan olympiakultansa, Vancouverissa vuonna 2010. Samoissa kisoissa hän voitti pronssia supersuurpujottelussa. Kolmas olympiamitali - syöksylaskupronssi - tuli helmikuussa Pyeongchangissa.

Menestyksellä on kuitenkin hintansa. Kolmen olympiamitalin kääntöpuoli on, että ilman kaikkia loukkaantumisiaan Vonn olisi todennäköisesti voittanut urheilun pyhimmässä tapahtumassa vielä enemmän arvometallia.

Tehtyään ensiesiintymisensä olympiatasolla Salt Lake Cityssä Vonnin oli määrä parannella sijoituksiaan Torinossa neljä vuotta myöhemmin. Yksi alppihiihdon mitalisuosikeista kuitenkin kaatui harjoituksissa juuri avajaisten alla ja jätti rinteen helikopterikyydillä. Lääkärit epäilivät hänen jopa murtaneen selkänsä. Vastoin kehotuksia hän kuitenkin poistui sairaalasta päästäkseen kilpailemaan vaikka väkisin, mutta jäi kauas mitalisijoista.

Vancouverin kullan jälkeen Vonn halusi puolustaa titteliään Sotshissa vuonna 2014, mutta jälleen alppihiihdon nurja puoli murskasi haaveet. Vuosi ennen kisoja kaatuminen johti polvivammaan, joka piti Vonnin poissa suksilta yhdeksän kuukauden ajan. Vielä ei ollut liian myöhäistä toipua kisakuntoon, mutta sitten toinen kaatuminen mursi saman siteen toistamiseen ja esti osallistumisen Sotshin kilpailuihin.

Loukkaantunutta Lindsey Vonnia nostetaan helikopterin kyytiin.
AOP

Uskomatonta kyllä, mikään näistä vammoista ei kuitenkaan ole hänen pahimpansa. Sen arvonimen saa vuonna 2016 tullut olkaluun murtuma. Syrjäinen harjoittelupaikka kostautui, sillä mitään lääkintävälineitä ei ollut ja sairaalahoitoon pääsi vain puolentoista tunnin automatkan jälkeen.

Toivuttuaankaan Vonn ei saanut tuntoa palaamaan käteensä heti. Harjoittelu jatkui, kun sauva teipattiin kiinni hanskaan.

Kankea alku vaihtui rohkeaan ratkaisuun

Vonn on alppi-intoilija jo kolmannessa polvessa. Hänen isänsä oli ahkera laskija ja menestyksekäs kilpailija - ei toki yhtä menestyksekäs kuin maailmantähdeksi noussut tyttärensä, mutta kolminkertainen nuorten Yhdysvaltojen-mestari.

Vielä merkittävämpi vaikuttaja löytyy kuitenkin polvea ylempää.

– Ilman isoisääni en kilpailisi. Lasketellessani tunnen olevani lähempänä häntä, Vonn sanoi CNN:lle vuoden 2018 alussa (siirryt toiseen palveluun).

Lindsey Vonn lähikuvassa
Getty Images

Isoisä Don Kildow kilpaili aikoinaan mäkihypyssä. Hänelle hiihtolajit olivat suoranainen sydämenasia. Don rakensi wisconsinilaiseen kaupunkiin pienen laskettelurinteen, jossa myös Lindsey Vonn käynnisteli uraansa.

Vonnin isä on myöhemmin myöntänyt suoraan eläneensä omaa unelmaansa tyttärensä kautta. Sukset laitettiin jalkaan jo taaperona, mutta ensimmäiset merkit eivät olleet lupaavia.

– Hän oli hidas. Minusta tuntui pahalta hänen isänsä puolesta, Vonnia aikoinaan opettanut Erich Sailer on todennut Outsiden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Vonn kuitenkin pääsi eroon alkukankeudestaan panostamalla määrään. Hän harjoitteli ja harjoitteli, kunnes hallitsi kehonsa ja suksiensa liikkeet täydellisesti. Se oli kuin taivaan lahja isälle. Tämä teki hurjan päätöksen päättäessään muuttaa koko perheensä Vailin talviurheiluparatiisiin, jotta harjoitusolosuhteet olisivat täydelliset. Tavoitteeksi asetettiin Salt Lake City.

Siinä vaiheessa teinitytön harteilla oli niin kovat paineet, että epäonnistuminen ei saanut enää edes käydä Vonnin mielessä. Pelissä oli paljon, kenties liikaakin.

17-vuotias Vonn oli Salt Lake Cityssä alppiyhdistetyn kuudes. Hän vastasi odotuksiin - kaikkien onneksi. Silloin lähtöportille astui tosin tyttönimeään kantanut Lindsey Kildow.

Pelottomuuden lisäksi Vonnin vahvuuksia laskijana on hänen pituutensa ja voimakkuutensa. 178-senttisen laskijan tuntikausia kestävät kuntosalitreenit ovat omassa maineessaan. Vuosien mittaan niihin tosin on tullut yhä enemmän kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää harjoittelua, jotta ura voisi jatkua vielä vaikeimpienkin vammojen jälkeen.

Lindsey Vonn haastattelussa.
EPA

Vonnin ominaispiirre ovat keskimääräistä suuremmat kulmat. Hän tekee pituudestaan vahvuuden kääntämällä lanteitaan suksen päälle, jolloin sukseen kohdistuu enemmän voimaa ja hän kykenee kääntymään jyrkemmässä kulmassa. Voimatasot puolestaan mahdollistavat matalamman laskuasennon, mikä tuo lisää vauhtia.

Vuonna 2007 hän avioitui Thomas Vonnin kanssa. Tämä oli entinen alppihiihtäjä, joka oli myöskin kilpaillut Salt Lake Cityssä. Thomas Vonn tunnettiin parhaiten analyytikkona, joka sääti varusteitaan tiedemiehen tarkkuudella. Hänestä oli ehkä jopa ratkaiseva apu myös Lindsey Vonnille, joka muun muassa vaihtoi jäykempiin ja nopeampiin miesten suksiin, kun maajoukkuetoveri Ted Ligetyn varusteiden lainaaminen paljasti voimatasojen olevan niin korkeat, ettei naisten suksista ollut saatavissa irti enää enempää.

Vancouver nosti valokeilaan

Alppihiihtäjä voi menestyä maailmancupissa mielin määrin, mutta olla silti täysin tuntematon kasvo Yhdysvalloissa. Siellä alppihiihto on niitä lajeja, joilla on merkitystä vain neljän vuoden välein. Olympiamenestys on ainoa tapa niittää todellista mainetta lajipiirien ulkopuolella.

Vonnin tapauksessa se hetki koitti Vancouverissa. Yksikin kultamitali teki hänestä moninkertaisesti tunnetumman.

Lindsey Vonn tuulettaa mitalia Vancouverissa.
EPA

Julkisuudella oli väistämättömät kääntöpuolensa. Kun Vonnin avioliitto päättyi, sotkuisen eroprosessin yksityiskohtia käsiteltiin mediassa loputtomasti. Kohu yltyi niin suureksi, että kaksikko teki lopulta vaitiolosopimuksen, jonka mukaan kumpikaan ei puhu asiasta julkisuuteen.

Paine ei ainakaan hellittänyt, kun Vonn aloitti suhteen golf-legenda Tiger Woodsin kanssa. Tämä oli jatkuvasti paparazzien ympäröimä omien avioerosotkujensa myötä. Kolmantena kiusanaiheena oli Vonnin ja hänen isänsä suhteen julkinen katkeaminen, jonka myötä Vonn jopa vaati mediassa isäänsä pysymään kaukana kilpailuistaan.

Moninkertaisesta mediahuomiosta ja ylimääräisestä draamasta huolimatta hän jatkoi voittokulkuaan.

Dominoivin Vonn oli kaudella 2011–2012. Silloin hän oli maailmancupin ykkönen niin syöksyssä ja supersuurpujottelussa kuin kokonaiskilpailuissakin. Vonn voitti maailmancupin kokonaiskilpailun lähes 600 pisteen turvin, suurimmalla voittomarginaalilla koskaan nykyisen pistelaskujärjestelmän aikana.

Ajoittain meni niin lujaa, että Vonnille ei enää riittänyt menestys naisten joukossa. Vuonna 2012 hän anoi ensimmäisen kerran Kansainväliseltä hiihtoliitolta poikkeuslupaa kilpailla miehiä vastaan. Hän uskoi voivansa hyvänä päivänä yltää jopa kymmenen parhaan joukkoon maailmancup-kisan syöksylaskussa. Myöhemmin hän yritti vielä uudelleen, mutta suostumusta ei irronnut.

Lindsey Vonn Etelä-Korean olympialaisten syöksyrinteessä.
EPA

Vuoteen 2018 tultaessa Vonn tiesi, että jokaisesta hetkestä huipulla oli otettava irti kaikki mahdollinen. Pyeongchang oli osa hänen haluaan näyttää, että hänestä on yhä vastaamaan kärjen vauhtiin.

Erityisesti 23-vuotias Mikaela Shiffrin on tehnyt kovaa nousua tähteyteen ja voi nykyisellä tahdillaan haastaa Vonnin saavutukset vuosien mittaan. Asteriski tämän ennusteen vierellä heijastelee kuitenkin alppihiihdon arvaamattomuutta, kuten Vonninkin loukkaantumiskierre on todistanut.

Korean aikaan Vonn ei aluksi sulkenut ovea vielä yksiltä olympialaisilta, mutta pian hän myönsi Pyeongchangin jäävän hänen viimeiseksi koitoksekseen olympiatasolla. Kisat käytiin vain pari kuukautta sen jälkeen, kun isoisä Don oli kuollut, ja Vonn oli koristellut tämän nimikirjaimet kypäräänsä.

Valmistautuessaan hän oli myös pyrkinyt minimoinut riskejä hänelle poikkeuksellisella tavalla, vähentänyt laskutuntejaan ja suorastaan vältellyt arvaamattomia sääoloja päästäkseen kerrankin kilpailemaan varmuudella.

– Jäljellä on enää määrätty määrä kilometrejä. Tiedän, että tilini on melkein tyhjä. Tarkoituksena on siis ulosmitata Koreassa kaikki, mitä on jäljellä. Kolme kisaa ilman pelkoa, hän lausui ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Tunteikas paluu olympialaisiin päättyi mitalijuhliin.

Lindsey Vonn kypärä päässä.
Getty Images

Mielessä enää ennätysjahti

Marraskuussa 2018 uuden kauden alku oli jo ovella – sen viimeisen kauden, Vonnin viimeisen maailmankiertueen.

Kuin kohtalon ivana, kausi käynnistyi turhankin tyypilliseen tapaan. Pari viikkoa ennen kauden ensimmäistä kisaa Vonn kaatui harjoitellessaan supersuurpujottelua. Tällä kertaa polvivamma ei vaatinut leikkausta, mutta kauden avaus jäi väliin.

Vonnin tapauksessa pettymys oli suuri erityisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin avauskilpailu käytiin Yhdysvalloissa – kotikentällä - Lake Louisessa. Vonn on toistuvasti kuvaillut Lake Louisea suosikkikilpailukseen. Siellä hän on menestynyt parhaiten, siellä hän halusi myös kilpailla miehiä vastaan.

Toiseksi Lake Louise oli todennäköisesti hänen paras mahdollisuutensa voittaa tällä kaudella. Vaikka Vonn on jo ilmoittanut lopettavansa, voittotilin olisi nimittäin syytä karttua talven mittaan - maailmancup on oma asiansa, silä Vonn tavoittelee ensisijaisesti jotain muuta.

Lindsey Vonn lehdistötilaisuudessa.
Getty Images

Ingemar Stenmark on kaikkien aikojen eniten voittoja haalinut alppihiihtäjä. Ruotsalainen loisti 1970- ja 1980-luvuilla ja voitti kaikkiaan 86 maailmancup-kilpailua. Hänen ennätyksensä on ollut Vonnin tähtäimessä jo tovin.

Tällä hetkellä amerikkalaisella on 82 voittoa. Kaikkien aikojen ykköseksi nouseminen vaatisi siis vielä viisi ykkössijaa. Viime kaudella Vonn voitti juuri niin monta kilpailua, joten aikaa ei ole hukattavaksi.

Yhdessä vaiheessa Vonn sanoi, ettei suostuisi lopettamaan ennen kuin Stenmarkin ennätys olisi historiaa. Nyt hän on kuitenkin sinut uransa rajallisuuden kanssa - joskin epäili jo kilpailevansa vielä ensi kaudellakin Lake Louisessa, jotta saa mahdollisuuden hyvästellä lempikisansa.

Takana on monta vuotta ja monta kaatumista, jotka olisivat voineet katkaista kilpauran jo kauan sitten.

– Olen fyysisesti pisteessä, jossa jatkamisessa ei ole enää järkeä. Haluan liikkua vielä vanhempanakin, joten minun on mietittävä tulevaisuutta, Vonn myönsi CNN:lle lokakuussa (siirryt toiseen palveluun).

Lindsey Vonn syöksyharjoituksissa.
Getty Images

Jos Vonn saavuttaisi puuttuvat voitot, hänestä ei enää tarvitsi puhua alppihiihtohistorian parhaana naisena. Hän nousisi omaan luokkaansa yksinkertaisesti kaikkien aikojen parhaana, vammojen verottamista kilpailuista huolimatta.

Joidenkin mielestä hän on ansainnut moisen aseman jo nyt.

- Hän on modernin alppihiihdon paras. Sanoisin silti, että hän on jopa kaikkien aikojen paras, koska Stenmark ei kyennyt kilpailemaan kaikissa lajeissa. Hänellä on enemmän voittoja, mutta hänellä myös oli erilaiset aikataulut, enemmän mahdollisuuksia ja erilainen riskinsietokyky, laskijalegenda Bode Miller sanoi Washington Postille helmikuussa (siirryt toiseen palveluun).

Ei hassummin tytöltä joka joskus näytti aivan liian hitaalta arkaillessaan isoisänsä satametrisessä rinteessä.

Lähteet: CNN, Outside, Denver Post, ESPN, Washington Post

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat