Suora

 • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäki
 • Planica, miesten lentomäen kilpailu
 • Ampumahiihdon MC: Oslo, miesten pikakilpailu
 • Oslo, miesten pikakilpailu
 • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
 • Jääkiekkokierros
 • March Madness: Cincinnati - Iowa 22.3.
 • Quebec, sprintit
 • March Madness: Colgate - Tennessee 22.3.
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • March Madness: Oregon - Wisconsin 22.3.
 • March Madness: North Dakota Bisons - Duke 23.3.

Olympiakomitea valittaa 380 000 euron takaisinperinnästä korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Olympiakomitean hallitus ei ole tyytyväinen Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen.

Muu urheilu
Olympiakomitean logo
Olympiakomitean logo.Olympiakomitea

Olympiakomitean hallitus on päättänyt valittaa Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä, joka koski vuoden 2014 valtionavustusten takaisinperintää. Olympiakomitea valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus alensi Olympiakomitealta takaisin perittävän valtionavustuksen määrää joulukuun alussa noin 30 000 eurolla, kun olympiakomitean mukaan alennuksen olisi pitänyt olla noin 190 000 euroa. Tämän päätöksen mukaan olympiakomitean pitäisi palauttaa avustusrahoja noin 380 000 euroa.

Olympiakomitean hallitus perustelee valitusta muun muassa sillä, että oman varainhankinnan vaikutus avustuksiin on periaatteellinen kysymys liikunnan ja oikeusturvan kannalta.

– Liikunnan ja urheilun halutaan tekevän omaa varainhankintaa. Sehän on ihan oikein, emme voi elää vain pelkkien avustusten varassa. Mutta ei voi olla sellaista leikkaavaa mekanismia, jossa itse kerätty rahoitus vähentäisi avustuksia, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen taustoitti Yle Urheilulle.

Olympiakomitean mukaan pelisäännöt ovat muuttuneet, eikä takaisinperintä ole siksi kaikilta osin perusteltua.

– Ohjeistuksen, joka on ollut jo avustuksia haettaessa, pitää pysyä pätevänä myöhemmissäkin vaiheissa. Ei voi olla niin, että käytetään jälkikäteen muuttuneita ja päivitettyjä ohjeita avustusten arviointiin, Salonen totesi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi keväällä 2016 päätöksen periä olympiakomitealta valtionavustuksia takaisin 435 000 euroa sisältäen korot. Kesäkuussa 2016 olympiakomitea teki oikaisupyynnön osaan ministeriön esittämästä kokonaissummasta, mutta ministeriö hylkäsi sen. Tämän jälkeen kiista meni hallinto-oikeuden käsittelyyn ja nyt olympiakomitea tekee valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Olympiakomitea on valittanut hallinto-oikeuteen myös toisesta päätöksestä, jossa siltä peritään takaisin yhteensä 1,7 miljoonaa euroa siihen fuusioidun urheilujärjestö Valon saamia avustuksia vuodelta 2014.

– Valon takaisinperintä on ollut noin vuoden ajan hallinto-oikeudessa. Jos tästä Olympiakomitean takaisinperintäpäätöksen käsittelystä voi jotakin päätellä, niin varmaan vielä toinenkin vuosi vierähtää. Meillä ei ole tämän tarkempia tietoja, Salonen arveli.

Juttua korjattu 17.12 kello 11.26. Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, eikä siihen tarvita erillistä valituslupaa.

Lue myös:

Hallinto-oikeus helpotti vain 30 000 eurolla Olympiakomitean takaisinperintää – avustusrahoja palautettava noin 380 000 euroa

Olympiakomitea pettyi hallinto-oikeuden päätökseen – mahdollisiin jättilaskuihin on varauduttu jo aiemmin

Olympiakomitean taloudessa huomautettavaa - ministeriö haluaa avustuksia takaisin liki puoli miljoonaa

Urheilun valtionavustuksia peritään takaisin peräti 1,75 miljoonaa euroa

Urheilun kattojärjestö käytti valtionavustuksia väärin: "Tänä päivänä käytännöt voivat olla toisia"

Lähteet: Olympiakomitean tiedote

Suosittelemme

Tuoreimmat