Suora

 • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi
 • Taitoluistelun MM: miesten vapaaohjelma
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn MC: Planica, joukkuemäki (selostamaton)
 • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Planica, miesten joukkuemäki
 • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
 • Urheilustudio
 • Taitoluistelun MM, miesten vapaaohjelma
 • Urheilustudio
 • Elävä arkisto esittää
 • Quebec, naisten 10 km
 • Oslo, naisten takaa-ajokilpailu
 • Jääkiekkokierros
 • Urheilustudio
 • Quebec, miesten 15 km
 • Urheilustudio
 • Oslo, miesten takaa-ajokilpailu
 • Urheiluruutu

Viikon suomalaistarinat: Rantanen jatkaa hirmuiskussa – Carolinan paine lepää Ahon ja Teräväisen harteilla

Mikko Rantasen meno NHL:n pistepörssin kärjessä ei ota hyytyäkseen.

NHL
Mikko Rantanen
Mikko Rantanen johtaa edelleen NHL-pistepörssiä.Michael Martin / NHLI via Getty Images

Yksi suomalainen on edelleen ylitse muiden, kun puhutaan NHL-puheenaiheista kotimaisittain. Coloradon Mikko Rantanen purjehtii viikonlopun jäljiltä peräti 14 ottelun pisteputkessa.

Toki mennyt viikko tarjosi myös muita mukavia suomalaistarinoita, jotka olemme tuttuun tapaan alle listanneet.

Mikko Rantanen, Colorado

Mennyt viikko tuntui olevan suomalaislaiturille vain yksi muiden joukossa. Rantanen ei useinkaan loista maalikoosteissa, joten suomalaistähti tuntuu takovan armotonta tulostaan välillä kaikessa hiljaisuudessa.

Menneellä viikolla Rantanen oli jälleen hirmuiskussa. Mukaan mahtui neljän (1+3) pisteen ilta Edmontonia vastaan ja kolmen pisteen ehtoo Dallasia vastaan. Kolmen ottelun saldo kirjattiin lopulta kohtalaisin 3+5-lukemin. Rantanen johtaa NHL:n pistepörssiä nyt neljällä pisteellä ennen ketjukaveriaan Nathan MacKinnonia.

Mainittakoon vielä, että Rantanen, MacKinnon ja Gabriel Landeskog ovat tehneet ketjuna enemmän pisteitä (148) kuin kaikki Los Angelesin hyökkääjät yhteensä (142). Tämä kertoo suomalaisen monsterikaudesta olennaisen.

Sebastian Aho
Sebastian AhoGregg Forwerck / NHLI via Getty Images

Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Sebastian Aho on Carolinalle täysin korvaamaton pelaaja. Itse asiassa NHL:stä on vaikea löytää montaa pelaajaa, jonka merkitys omalle joukkueelle olisi yhtä suuri kuin Aholla.

Ahon monipuolisen pelaamisen laadukkuus ja ennen kaikkea tasaisuus, on asia, jota ilman Hurricanes ei pärjäisi päivääkään. Oli pisteillä jokaisessa viikon neljässä otteluissa, joissa kirjasi yhteensä tehot 4+3. Stanley Cup-voittaja Washingtonia vastaan Aho kirjasi peräti neljä (2+2).

Aho oli viikolla erinomaisessa vedossa, mutta joukkue voitti silti vain yhden neljästä – senkin luokatonta Arizonaa vastaan. Tämä kertoo tukijoukkojen laadusta olennaisen. Liikaa lepää Ahon (ja Teuvo Teräväisen) harteilla.

Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Turbo-Teuvo pelasi pitkästä aikaa myös tehojen puolesta vahvan viikon. Oli pisteillä kolmessa viikon neljästä ottelusta kirjaten Washingtonia vastaan mukavat kolme (1+2) tehopistettä.

Viikon kokonaissaldo oli lopulta 1+4. Teräväinen on hyökkäyspäässä juonikas pelaaja, joka pystyy tekemään tuhoja Ahon vierellä illasta toiseen. Ei kuitenkaan ole hyvän alun jälkeen ollut viime viikkoina tarpeeksi tehokas. Toisaalta leveyden puute joukkueessa laittaa ajoittain kohtuuttoman paineen Teräväisen ja Ahon niskaan.

Hurricanesia vastaan on helppo pelata, koska yhden ketjun pimentäminen usein riittää voittoon. Carolina roikkuu edelleen mukana pudotuspelitaistossa, mutta Teräväisen turboa tarvitaan jatkossakin, mikäli joukkue mielii pelata vielä huhti-toukokuulla.

Aleksander Barkov
Aleksander BarkovEliot J. Schechter / NHLI via Getty Images

Aleksander Barkov, Florida Panthers

Viimeisetkin uniset Pohjois-Amerikassa heräsivät lauantaina, kun Floridan suomalaissentteri iski hattutempun itseään Toronto Maple Leafsia vastaan. Joissakin pohjoisamerikkalaismedioissa kirjoitettiin ottelun jälkeen hämmästelevään sävyyn, miten hyvä ja aliarvostettu pelaaja Aleksander Barkov on.

Ei Barkov ole pelaajien ja valmentajien keskuudessa enää lainkaan aliarvostettu, päinvastoin. Leafs-luotsi Mike Babcock totesi ottelun jälkeen Barkovin olleen kentän paras pelaaja noin kymmenen mailin erolla toiseksi tulleeseen. Barkov on pelaajana kertakaikkisen huima kokonaisuus ja ehkä lauantain jälkeen totuus alkaa vihdoin valjeta laajemmin ympäri Pohjois-Amerikan.

Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens

Tuleehan se sieltä, kun vähän potkii. Lehkonen on pelannut vahvaa syyskautta, mutta tulos ei aina ole seurannut tekemistä. Viimeisen parin viikon aikana hanat ovat vihdoin alkaneet – ansaitusti – aueta.

Artturi Lehkonen kirjasi menneellä viikolla tililleen yhden maalin ja kaksi syöttöä, ja voi veljet, enemmänkin oli tarjolla. Aktiivisen ja rohkean Lehkosen peli-ilme on erinomainen juuri nyt, joten lisää lienee luvassa. Hän on noussut kolmen edellisviikon osalta joukkueensa tehokkaimmaksi (9, 4+4) hyökkääjäksi.

Lehkonen on löytänyt hyvät kemiat nuoren Jesperi Kotkaniemen kanssa, mikä näkyy yhä useammin myös tulostaululla. Lehkonen on monipuolinen ja armottoman työmoraalin pelaaja. Kotiyleisön suosikkipelaajia – ja täysin syystä.

Miro Heiskanen, Dallas Stars

Mykistävä jätkä! Vasta 19-vuotias tulokas pelasi Starsin takalinjoilla menneellä viikolla yli 24 minuutin keskiarvolla ja iski taas pöytään muutenkin laadukkaan pelaamisen ohella kovaa tulosta.

Kolmessa ottelussa Heiskasen lavasta syntyi kaksi osumaa. Heiskasen pelissä on niin paljon upeaa rohkeutta ja taitoa, että sitä on aidosti vaikea pukea sanoiksi. Hänellä on poikkeuksellinen kyky lukea peliä ja reagoida nopeasti. Se näkyy jäällä toinen toistaan hienompina suorituksina.

Tehot ovat kaikelle muulle vain asiaan kuuluva huipennus. Hiljaiseksi vetää Heiskasen yhteentoista edelliseen otteluun kirjaamat viisi maalia ja neljä syöttöä. Kolmen ja puolen edellisviikon aikana Heiskasta enemmän maaleja suomalaisista ovat tehneet vain Patrik Laine (10) sekä Rantanen ja Barkov (7). Kannattaa pitää silmällä.

Rasmus Ristolainen
Rasmus RistolainenBill Wippert / NHLI via Getty Images

Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres

Viiden ottelun tappioputkeen ajautuneen joukkueen kurssi oikeini menneellä viikolla kolmen voiton myötä – eikä vähiten Rasmus Ristolaisen ansiosta. Turkulaispuolustaja urakoi Sabresin takalinjoilla tuttuun tapaan lähes 29 minuutin keskiarvolla, Los Angelesia ja Washingtonia vastaan jääajat paukkuivat yli 31 minuutin.

Ristolainen oli vahva tälläkin viikolla molemmissa päissä kenttää, mikä näkyi toisena peräkkäisenä kolmen (0+3) tehopisteen viikkona. Hän on vahvan oman maalin varjelun ohella löytänyt hienosti tehonsa viimeisen noin kuukauden aikana.

TPS-kasvatin neljäntoista edellisen ottelun saldo on komea 1+11. Marraskuun 19. päivän jälkeen puolustajista vain Mark Giordano, John Carlson sekä Keith Yandle ovat tehneet Ristolaista enemmän pisteitä NHL:ssä. Vahva loppuvuosi menossa.

Julius Honka, Dallas Stars

Hongan tilanne Dallasissa on edelleen äärimmäisen mielenkiintoinen. Hän ei päässyt pelaamaan kolmeen viikkoon ennen kuin valmennusjohto vihdoin vapautti Hongan tositoimiiin menneen viikon ottelussa San Josea vastaan.

Honka pelasi erittäin jämäkän ottelun, missä kirjasi 19 minuutin ohella tililleen yhden syöttöpisteen. Seuranneessa Colorado-ottelussa Hongan jääaika jäi noin neljääntoista minuuttiin.

Isossa kuvassa tilanne on kuitenkin edelleen pahasti takalukossa. Valmennus ei luota suomalaiseen, joten peli- ja jääaikaa ei juurikaan tule. Dallas-pakisto on aivan riekaleina John Klingbergin, Marc Methotin sekä Stephen Johnsin loukkaantumisten kautta, mutta silti Honka istui kolme viikkoa katsomossa.

Loputtomiin tilanne ei näin voi jatkua, sillä nykymallissa ei voita kukaan – ei pelaaja eikä seura. Tuntuukin, että ainoa kysymys juuri nyt kuuluu: koska Honka kaupataan? Vaikka Honka on NHL-pelaajana edelleen arvoitus, ottajia luulisi silti riittävän.

Lue myös:

Mikko Koskista ei voi syyttää Oilersin tappiosta, Skinner jätti Patrik Laineen kolmanneksi

Winnipegille kärkijoukkueen päänahka, voittomaalia rakentaneen Laineen tehoputki poikki

Suosittelemme

Tuoreimmat