1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Huomasitko tätä outoa näkyä tv:ssä? Venäjän dopingskandaaliin rajusti pettynyt ja pahasti sairastellut ampumahiihtäjä korkkasi kuohujuoman maalissa – lopetti uransa mielenkiintoisesti

Vuoden 2015 MM-hopeamitalistin Nathan Smithin ampumahiihtouralla on ehtinyt sattua ja tapahtua. Se tuli kaikkien vaikeuksien jälkeen juhlalliseen päätökseen Hochfilzenissä viikonloppuna.

Katso hämmentävä näky – viimeisten joukossa maaliin tullut Kanada korkkasi kuohujuomat
Katso hämmentävä näky – viimeisten joukossa maaliin tullut Kanada korkkasi kuohujuomat

Sunnuntaina miesten ampumahiihtoviestin loppuhetkillä Hochfilzenin maailmancup-kisassa nähtiin hieman oudompi näky. Nathan Smith toi Kanadan maaliin viimeisten joukossa 20. sijalla. Sen jälkeen häntä odottivat joukkuetoverit maalissa kuohujuomien kanssa. Smith pääsi korkkaamaan kuohujuoman heti kisasuorituksen jälkeen, kun kaverit tarjosivat juotavaa.

Kisan jälkeen hämmentävästä hetkestä tuli lisätietoa. Smith kertoi kansainvälisen ampumahiihtoliiton haastattelussa, että hän lopetti uransa siihen paikkaan. Hetki oli mielenkiintoinen, sillä Hochfilzenin kisaviikonloppu on vasta kauden toinen.

Smith perusteli ratkaisuaan terveyssyillä. 32-vuotias kanadalainen kertoi helmikuussa ennen Pyeonchangin olympialaisia, että kausi 2016–2017 jäi kesken sytomegaloviruksen takia.

Olotila oli tuntunut normaalilta, mutta hän ei pystynyt antamaan kaikkea kropastaan kisoissa ja harjoituksissa. Lääkärien mukaan normaali ihminen ei olisi välttämättä pystynyt edes näkemään virusta. Smith on kuitenkin kisannut senkin jälkeen, mutta vuoden 2015 Kontiolahden MM-kisojen pikamatkan hopeamitalisti ei ole ollut lähelläkään kärkisijoja.

– Olen ajatellut lopettamista vuoden. Tulin sairaaksi kaksi ja puoli vuotta sitten. Jatkoin taistelua. Jossain vaiheessa oli todella lupaavaa. Halusin vielä kokeilla kerran tänä talvena. Se ei onnistunut. Mutta olen iloinen, että yritin, Smith sanoi IBU:n haastattelussa sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun).

Smith on ollut pitkään Kanadan kärkiampumahiihtäjiä. Vuoden 2015 MM-kisat Kontiolahdella jäivät hänen uran huippukohdakseen. Arvokisamitalin lisäksi Smith hiihti aina hyvin Kontiolahdella. Helmikuussa hän purki yhtä pettymästään Kontiolahden kisoista. Hän oli Sotshin olympialaisten jälkeen seitsemäs Kontiolahdella maailmancupin pikakisassa keväällä 2014.

Myöhemmin tuli ilmi, että yksi valtiojohtoisessa dopingskandaalissa mukana ollut venäläinen ampumahiihtäjä oli Smithin edellä kisassa. Smithiltä jäi siis tämän dopinghuijauksen takia kuudelle parhaalle tarkoitettu kukitusseremonia välistä.

– Se ärsyttää minua oikeasti. Minulta vietiin urani ensimmäinen kukitusseremonia, Smith totesi helmikuussa Rocky Mountain Outlookille. (siirryt toiseen palveluun)

Katso Hochfilzenin viestin lopputapahtumat jutun kuvaa klikkaamalla!

Lue lisää:

Kaisa Mäkäräinen on ollut uskomattomassa vireessä, mutta latujen ulkopuolella käydään kovaa taistelua – valmentaja jännittää tähtiurheilijan terveyttä