Nuorten hiihdon MM-kisat ovat Aino-Kaisa Saarisen tulikoe – yleisön saaminen paikalle jännittää, vaikka Lahdessa nähdään maailmanluokan hiihtäjiä

Tulevaisuuden kovimmat hiihtolajien tähdet kokoontuvat Lahteen tammikuussa.

hiihdon nuorten MM-kisat
Aino-Kaisa Saarinen
MM-kisojen pääsihteerin työn lisäksi Aino-Kaisa Saarinen tuottaa helmikuussa pidettäviä Salpausselän kisoja.Petri Niemi / Yle

Lahdessa kilpaillaan reilun kuukauden kuluttua pohjoismaisten hiihtolajien nuorten maailmanmestaruuksista. Kisoihin on tulossa yli 700 urheilijaa 40 eri maasta.

Kisajärjestelyt ovat hyvässä vauhdissa ja alkuviikon lumisateet helpottavat paineita kilpailuolosuhteiden suhteen, iloitsee MM-kisojen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen.

– Lumitilanne on hyvä. Lumitykit ovat olleet päällä koko viikonlopun, nyt sataa lunta ja on luvattu pakkasta. Olen huojentunut. Ladut ja mäet tulevat olemaan loistavassa kunnossa, sitä ei tarvitse nyt yhtään huolehtia.

Elokuussa Salpausselän kisojen pääsihteerinä työnsä aloittanutta Saarista jännittää tammikuun kisarupeama.

– Itselleni tulee varmasti se normaali kisajännitys. Organisaatio on meillä rautainen, mutta itseäni jännittää nämä ekat kisat tässä roolissa. Varmasti joulun aikaankin ramppaan täällä toimistolla.

Pääsihteeri vakuuttaa, että MM-kisojen talous saadaan pidettyä tasapainossa. Lahden kaupunki varautuu siihen, että MM-kisoista tulee ennakoitua suuremmat tappiot. Kisat ovat venyneet kahdeksanpäiväisiksi, joukkueita on tulossa arvioitua enemmän ja majoituskulut ovat kasvaneet.

Saarinen tähdentää tiukkaa kulukuria ja muistuttaa, että MM-kisojen järjestelyjä voidaan hyödyntää myös Salpausselän kisoissa.

– Uskon, että asiat järjestyvät. Etsimme vielä uusia yhteistyökumppaneita. Olemme saaneet niitä jo nyt enemmän kuin mitä budjettiin laskettiin. Urheilijoiden ja heidän huoltajiensa yöpyminen tarkoittaa noin 10 000 yöpymistä tälle alueelle.

Salpausselän yleisöä lauantain sprinttikilpailussa.
Yleisöä Salpausselän vuoden 2018 kisoissa.EPA

Lahden katsomoihin toivotaan yleisöä

Nuorten hiihdon MM-kisat saavat sponsoreiden lisäksi tukea Hiihtoliitolta, opetusministeriöltä sekä Lahden kaupungilta. Kisoihin on vapaa pääsy, joten lipputuloja ei tule.

Lahtelaisia päiväkotilapsia ja koululaisia on tulossa yleisöksi koko kisaviikoksi, mutta muutkin ovat tervetulleita, muistuttaa pääsihteeri.

– Se, minkä urheilija kisoista muistaa, on aina yleisö. Vuoden 2007 MM-kisoissa Sapporossa ei ollut yhtään katsojia. Kun taas Norjassa vuonna 2011 oli palkintojenjaossa satatuhatta katsojaa ja metsä mustanaan yleisöä, Saarinen listaa omia kokemuksiaan.

Saarisella on vain yksi oma kokemus nuorten MM-kisoista.

– Olin vain kerran nuorten MM-kisoissa vuonna 1999, jolloin voitimme viestin Itävallassa. Siellä hiihdettiin pelloilla, mikä oli outoa. Henkilökohtaisissa kisoissa olin ehkä 14. Pääsin hitaasti kovempaan kilpailuvauhtiin, Saarinen nauraa.

Nuorten MM-hiihdot ovat keränneet kehnosti yleisöä muuallakin, joten Lahden tilanne ei ole poikkeuksellinen.

– Yleensä yleisönä on vain valmentajat ja vanhemmat. Näin oli viime vuonna Sveitsissä ja sitä ennen Jenkeissä, muistelee maastohiihdon haastajaryhmän lahtelaisurheilija Verneri Suhonen.

Lahden kisoissa nähdään kuitenkin maailmanluokan hiihtäjiä ja mahdollisesti Seefeldin MM-kisojen menestyjiä.

Iivo Niskanen voitti vuonna 2014 ensin nuorten maailmanmestaruuden ja menestyi sitten olympialaisissa. Tällaisia tarinoita voi olla tarjolla taas Lahdessakin, Saarinen hehkuttaa.

Hiihdosta paras suomalaismenestys?

Pohjoismaisten lajien nuorten MM-kilpailut siirrettiin Vuokatista Lahteen toukokuussa, koska Vuokatin hyppyrimäen kunnostus ei valmistunut ajoissa.

Lahdessa kilpaillaan 23 kilpailua (siirryt toiseen palveluun) maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä. Tyttöjen yhdistetty on ensimmäistä kertaa MM-kisojen virallisena lajina. Suomalaisittain suurimmat odotukset kohdistuvat kuitenkin maastohiihtoon.

Nuorten MM-kisoissa ratkotaan 20-vuotiaiden mestaruuksia, tosin maastohiihdossa kilpaillaan myös alle 23-vuotiaissa.

– Suomalaisista hiihtäjistä uskon, että ainakin Eveliina Piippo ja Johanna Matintalo kamppailevat kärkisijoista. Molemmat ovat naisten maajoukkueessa ja heillä on ollut hyvät harjoitusolot, sanoo Aino-Kaisa Saarinen.

Maastohiihdon joukkue Lahden MM-kisoihin nimetään loppiaisen jälkeen. Mäkihypyn ja yhdistetyn osalta nuorten MM-joukkue vahvistetaan 14. tammikuuta.

Lue myös:

Arvio nuorten hiihdon MM-kisojen tappioista kasvoi

Hiihdon suurlupaus tasapainoilee riskirajoilla – Eveliina Piipon kovapäinen temppu vakuutti asiantuntija Jauhojärven

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat