Suora

  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 5.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Emilia Soini kipuaa kohti maailman huippua New Yorkin kirkkaissa valoissa

Suomen kärkinaiset ovat hakeneet ulkomailta potkua squash-urilleen

urheilu
Squash, yleiskuvaa
EPA

Espoolainen Emilia Soini teki muutama vuosi sitten ison ratkaisun ja matkasi New Yorkiin jahtaamaan squash-unelmaansa. Nousu kohti lajin kansainvälistä huippua on käynyt Suomen ykköspelaajalta askel askeleelta.

– Olen ollut New Yorkissa yli neljä vuotta. Siellä on hyvät harjoittelupuitteet, ja asun hallilta kahden korttelin päässä, Soini kertoi maanantaina Helsingissä, jossa pyörähti käyntiin naisten ammattilaisturnaus.

Suomen kärkinaiset ovat muutoinkin suunnanneet hakemaan ulkomailta vauhtia. Suomen tämänhetkinen kakkospelaaja Riina Koskinen palasi hiljattain Saksasta kotimaahan, ja kolmospelaaja Emilia Korhonen opiskelee sekä harjoittelee Bristolissa Englannissa.

Kolmikko on keulakuvana projektille, jonka tavoitteena on viedä Suomi naisten EM-joukkuekisassa mitaleille vuonna 2021. Squashliitto julkisti maanantaina EM-projektin lisäksi sen, että Tomi Niinimäki hyppää naisten maajoukkueen valmentajaksi.

Kovista treenivastustajista pulaa

Niinimäki pitää hyvänä asiana, että Suomen kärkinaiset ovat ulkomailla opissa.

– He pääsevät loistaviin harjoitteluympyröihin. Siellä on erittäin hyviä valmentajia ja pelaajia ihan eri määrä kuin täällä, Niinimäki listaa.

Squash eli 1980-luvulla kukoistuskauttaan, mutta seuraavan vuosikymmenen aikana laji menetti Suomessa roimasti suosiotaan. Syyt parhaiden suomalaisnaisten halulle harjoitella ulkomailla ovat loogisia, sillä kovista turnauksista ja huipputasoisista harjoitusvastustajista on pulaa.

Emilia Soini
Emilia SoiniSquashliitto

– Junnuna treenasin paljon poikien kanssa. Suomessa oli vähän ongelmaa löytää kovia treenivastustajia muista kuin miespelaajista, Soini sanoo.

Soini on naisten maailmanlistalla sijalla 86. Koskinen majailee sijalla 112, ja Korhosen ranking on 140:s. Soinin tavoitteena on kivuta maailmanlistalla lähemmäs 50 parhaan rajaa.

– Aluksi valmensin New Yorkissa aika paljon ja treenasin siinä samalla. Nyt kesän jälkeen olen vähentänyt valmennustunteja ja keskittynyt enemmän treenaamiseen. Valmentaminen ottaa vähän osansa pelaamisesta, eikä silloin voi olla niin paljoa reissussa, Soini kertoo.

Suomalaisnaiset tähtäävät EM-mitaleille

Tavoite joukkuemitalista on kova, sillä Suomi oli edellisessä EM-turnauksessa 11:s. Sijoitus on suomalaisnaisten paras 21 vuoteen. Realismia tavoitteeseen tuo, että Soinilla, 23, Koskisella, 21, ja Korhosella, 23, parhaat pelivuodet lienevät vasta edessä.

– Kaikessa pitää olla nykyistä parempi, mutta paljon on kyse vähäisemmästä kokemuksesta ja rutiinista kovista peleistä sekä tiukoista tilanteista, Soini kuvailee eroa itsensä ja maailman huipun välillä.

Soinilla ei ole kiire New Yorkista pois.

– En ole tehnyt pysyviä päätöksiä, mutta viihdyn oikein hyvin. Siellä pyörii ihan erilaisia rahamääriä kuin Suomessa, jos haluaa esimerkiksi valmentaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat