Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Urheiluruutu

Menestystä piti tulla, mutta odotukset vaihtuivat epäuskoon – yhdistetyn mäessä menee niin heikosti, että valmentajakin nauraa: "Näyttää siltä, ettei kukaan heistä ole koskaan käynytkään hyppyrimäessä"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ei pidä pitkistä kilpailutauoista, mutta nyt kolmen viikon paussi maailmancupista oli juuri sitä, mitä Suomen joukkue tarvitsi.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola on ollut Suomen yhdistetyn joukkueen ykkösnimi tällä kaudella, mutta Herolankaan hyppy ei ole kulkenut alkutalvesta.
Ilkka Herola on ollut Suomen yhdistetyn joukkueen ykkösnimi tällä kaudella, mutta Herolankaan hyppy ei ole kulkenut alkutalvesta.Tomi Hänninen

Suomen yhdistetyn miesten hyppy on sakannut pahoin koko alkukauden. Se on mielenkiintoista, sillä joukkue pyrki kesällä ja syksyllä paneutumaan paremmin juuri mäkihyppyyn.

Hyppymääriä ei joukkueessa nostettu, kuten Suomen mäkimaajoukkue teki, vaan urheilijat pyrkivät tuomaan mäkihyppyä enemmän mukaan päivittäiseen tekemiseensä. Siinä missä ruokapöydässä aiemmin puhuttiin hiihtoharjoituksista, nyt läpikäytiin yhtä lailla mäkiharjoituksia.

Panostus ei kuitenkaan näkynyt kauden ensimmäisissä kilpailuissa.

– Se on käsittämätöntä tässä huippu-urheilussa, miten monesti se menee näin. Nyt kun kahden kisaviikonlopun tuloksia katsoo, niin siitä saa kuvan, ettei kukaan heistä ole koskaan käynytkään hyppyrimäessä. En tiedä, miten se on mahdollista! päävalmentaja Petter Kukkonen totesi nauraen.

Joukkue käytti kolmen viikon kilpailutauon hyvin hyväkseen. Ensimmäisellä vapaaviikolla urheilijat keskittyivät lähinnä rauhoittumaan ja lepäilemään, sillä maailmancupin kisojen lisäksi moni oli fyysisesti ja henkisesti väsynyt pitkän lumileirin ja harjoituskauden jälkeen. Harjoituksissa ei ollut minkäänlaisia painotuksia, vaan urheilijat pyrkivät vain keräämään lihaksistoonsa energiaa ja mieleensä lisää virkeyttä.

Toisella viikolla palattiin perusharjoittelun pariin niin mäessä kuin ladulla. Tällä viikolla joukkue pakkasi jälleen tavarat kasaan ja matkasi maanantaina Ramsauhun leireilemään ennen viikonlopun kisoja.

Leevi Mutru hyppäämässä Lahden isosta mäestä.
Tomi Hänninen

Tauon aikana valmennusjohto eli päävalmentaja Petter Kukkonen ja mäkivalmentaja Jarkko Saapunki saivat analysoida rauhassa, mikä alkukaudesta on mennyt pieleen.

– Nyt kun pöly on laskeutunut, olemme pyrkineet miettimään, onko tämä lyhyempiaikaista ongelmaa. Että olisi monia asioita, joihin ei ole itse voinut vaikuttaa ja tämä olisi monen asian summa. Mutta valmentaja ei voi antaa itselleen niin helppoa tekosyytä, Kukkonen sanoi.

Kukkosen mukaan valmennuksessa ei ole tehty radikaaleja virheitä, ja kun suomalaisten harjoittelua on verrattu muihin joukkueisiin, ei sieltäkään ole löytynyt eroja. Myös syksyn kesä-GP-kilpailut osoittivat, että suomalaiset ovat menneet mäkipuolella eteenpäin. Tästä oli hyvä osoitus Ilkka Herolan kakkossija kesä-GP:ssä.

– Miksi näin on käynyt, niin se syyttävä sormi kohdistuu siihen viimeisen kuukauden harjoitteluun: miten viimeisistä muovihypyistä siirrytään lumille ja miten taidon ja itseluottamuksen rakentaminen kestää rospuuttokauden, Kukkonen kertasi.

Suomen joukkueelle syksy oli vaikea, koska se ei päässyt hyppäämään lumella samalla tavoin kuin aikaisempina vuosina. Edellisinä vuosina joukkue oli päässyt leireilemään ennen kilpailukauden alkua parin viikon ajan rauhassa Rukalla, mutta tänä vuonna mäki jouduttiin sulkemaan heikon lumitilanteen takia.

– Meidän identiteettimme on vahvasti kestävyysharjoittelussa, joten on tärkeää, että pääsemme rakentamaan mäkikuntoa ennen kauden alkua rauhallisissa olosuhteissa. Nyt se ei onnistunut, ja tuollainen voi sekoittaa pakettia näköjään aika pahastikin.

Kun tähän lisättiin vielä urheilijoiden väsymys leireiltä ja moneen paikkaan matkustaminen olosuhteiden perässä, oli yhtälö sitä myöten selvä. Ainakin niin Kukkonen uskoo.

– Jostakin sieltä välimaastosta se syy toivon mukaan löytyy.

Polven rasitusvammasta kärsinyt Eero Hirvonen on joukkueen mukana Ramsaussa.
Tomi Hänninen

Yhdistetyn joukkue on käyttänyt viime kausina paljon psyykkistä valmennusta ja Olympiakomitean psyykkinen valmentaja Terhi Lehtoviita on ollut nytkin joukkueen mukana. Ei kuitenkaan normaalia enempää.

– Nämä ovat niitä kohtia, jolloin sitä joukkueen vahvuutta ja positiivista henkeä mitataan. Jos joukkueen arvot ja harjoittelun ankkurit ovat oikeasti vahvat ja jos olemme tehneet oikeita asioita kesän ja syksyn aikana, niin tämä kelkka on mahdollista kääntää talven aikana, Kukkonen sanoi.

– Mutta jos arvot eivät ole hyviä ja harjoittelun ankkurit ovat vääränlaisia, niin tulos ei tule tuosta kääntymään mihinkään.

Joukkueessa on pyritty pitämään rutiinit ja harjoittelurytmi samanlaisena kuin aiemminkin, sillä Kukkonen ei halua aiheuttaa muutoksilla paniikkireaktiota.

Onko tauosta ollut apua joukkueelle? Se selviää jo ensi viikonloppuna, kun yhdistetyn maailmancup jatkuu Ramsaussa kahdella osakilpailulla. Itävallassa on mukana myös viime kaudella joukkueen ykkösmies Eero Hirvonen, jonka tämä kausi on ollut rikkonainen polven rasitusvamman takia.

Kukkonen, joka on myös Hirvosen henkilökohtainen valmentaja, uskoo, että jyväskyläläisen polvi on nyt jo paremmassa kunnossa.

– Polvi ei ole vielä sataprosenttisessa kunnossa, mutta sillä voi harjoitella lähes täysipainoisesti. Tavoite olisi, että jalka olisi seuraavalle harjoituskaudelle sataprosenttisessa kunnossa ja sillä voisi harjoitella niin kuin tähän lajiin kuuluu, valmentaja totesi.

– Hyppymäärät ovat niin vähäiset, että hyppääminen ailahtelee vielä liikaa, mutta hiihtokunto vaikuttaisi todella hyvältä. Toivon mukaan hän kilpailee molemmissa kisoissa.

Se, mitä Kukkonen erityisesti haluaisi nähdä tulevana viikonloppuna Ramsaun kisoissa, on Suomen joukkueen kurssin kääntymisen parempaan. Hän ei tosin viimeisimpien kisojen perusteella uskalla paljoa odottaa.

– Sen haluan kuitenkin nähdä, että kurssi on kääntynyt. Että sieltä alkaa näkyä niitä positiivisia pilkahduksia hyppyrimäen puolella ja ollaan vähän lähempänä kärkeä.

Ramsaun jälkeen saa jälleen harjoitella rauhassa vajaat pari viikkoa ennen seuraavaa kisarypästä. Tuolloin Kukkonen haluaa joukkueen olevan jälleen yhä lähempänä omaa tasoaan.

– En viitsi edes heittää mitään sijoitustavoitteita, mutta yleisilmeen, tulosten ja sijoitusten pitää olla ehdottomasti parempia kuin mitä niillä kahdella ensimmäisellä viikolla on ollut, Kukkonen totesi.

Lue myös:

"Yksi Suomen kuuluisimmista polvista" voi jo paremmin, sillä Eero Hirvonen voi hypätä mäkeä joka toinen päivä – "Jos takapakkeja ei tule, sillä voisi Seefeldin MM-kisoissa jo aika hyvin pärjätäkin"

Suomalaistähti seurasi ärsyyntyneenä letkan hänniltä, kun kärki sai hiihdellä kaikessa rauhassa – harvinainen kisatapa jätti kaksijakoisen tunteen

Voiko näin karua kisaa ollakaan? Suomalaiset kämppäkaverukset kilkkasivat toisensa ladulta, suksi katosi ja toinen hajosi: “Sen päätin, että en keskeytä”

Suomen yhdistetyn miehille kovaa oppia Rukalla – "Heikosti meni"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat