Suora

  • Taitoluistelun MM, parien lyhytohjelma
  • Taitoluistelun MM, naisten lyhytohjelma
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma

Kommentti: Mahtiseura seilaa häpeällisesti tuuliajolla ilman tietoa tulevaisuudesta – Manchester Unitedin ongelmat eivät ratkea Mourinhon potkuilla

Kolmas kausi oli jälleen Jose Mourinholle liikaa, mutta Manchester United voi katsoa myös peiliin. Seura tarvitsee kipeästi urheilujohtajan, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Englannin Valioliiga
Jose Mourinho.
Jose Mourinhon ei tarvitse enää puhallella Manchester Unitedin penkillä.Jeroen Meuwsen / Getty Images

Kun Sir Alex Ferguson jätti tehtävänsä menestyksekkään 27 vuoden pestin jälkeen mestarina keväällä 2013, oli selvää, että moni asia muuttuu ja Manchester Unitedilla tulee olemaan epävarma tulevaisuus. Kukaan tuskin kuitenkaan osasi arvata, miten sotkuisia ja tempoilevia tulevat vuodet tulisivat olemaan.

Evertonista siirtynyttä David Moyesia pidettiin luontevana Fergusonin työn jatkajana, mutta skotin pesti päättyi jo seuraavana keväänä 10 sekavan kuukauden jälkeen. Hieman koomista kaiken Moyesin aikaa seuranneiden tapahtumien jälkeen on se, että kuuden vuoden sopimus olisi edelleen viisi kuukautta voimassa.

Louis Van Gaal valmensi Unitedin neljänneksi ja viidenneksi vuosina 2014–2016, mutta edes FA Cupin titteli keväällä 2016 ei pelastanut työpaikkaa. Kokeneen hollantilaisluotsin ajama riskitön ja varovainen pelitapa ei miellyttänyt hyökkäysvoittoiseen ilotteluun tottuneita kannattajia.

United halusi Jose Mourinhon puikkoihin jo vuonna 2013, mutta aika koitti vasta 2016. Ensimmäinen kausi toi seuran valtavaan palkintokaappiin liigacupin ja Eurooppa-liigan pokaalit, ja viime kaudella joukkue väänsi itsensä ylivoimaisen mestarin Manchester Cityn jälkeen toiseksi.

Vaikka peliesityksissä olikin paljon toivomisen varaa ja maalivahti David De Gea pelasti joukkueelle monta pistettä, tuloksellisesti se oli maksimisuoritus käytössä olleella materiaalilla. Portugalilaisluotsille tarjoiltiinkin rahakas jatkosopimus vuoteen 2020 saakka.

Siemenet tiistaina julkistetuille potkuille kylvettiin viimeistään viime kesänä, kun Mourinho ei saanut haluamiaan puolustajavahvistuksia siirtoikkunassa. Kiukuttelu ja negatiivisuus yltyivät kauden alussa ja haaleista peliesityksistä pystyi näkemään otsaluullakin, että pelaajat eivät seiso managerinsa takana. Paha menetys Mourinholle oli myös pitkäaikaisen apumiehen Rui Farian lähtö seurasta.

Ongelmat kiteytyivät tähtipelaaja Paul Pogban ja Mourinhon välisiin riitoihin, eikä ankara englantilaislehdistö jättänyt ketään rauhaan kriisin keskellä.

26 kerättyä pistettä 17 ottelusta on huonoin startti sitten kauden 1990–1991, ja 29 päästettyä maalia tässä vaiheessa kautta on heikoin saldo vuoden 1962–1963 jälkeen. Mourinhon aiemmin onnistuneesti organisoima betoninen puolustuspeli on vuotanut pahasti, ja potkut olivat odotettavissa ennemmin tai myöhemmin. Joukkue on Valioliigassa kuudentena ja 11 pisteen päässä neljännestä sijasta. Se on kaukana siitä, mihin Manchesterissa on totuttu.

Viimeinen niitti oli täysin alistunut, 1–3-tappioon päättynyt esitys sunnuntaina arkkivihollisen Liverpoolin vieraana. Voi vain kuvitella, mitä ottelua paikan päällä seuranneiden Fergusonin ja Sir Bobby Charltonin päässä liikkui ankeaa suoritusta seuratessa.

Ed Woodward ja David Gill Chelsean ja Manchester Unitedin välisessä ottelussa lokakuussa 2018.
Manchester Unitedin varapuheenjohtaja ja pelaajahankinnoista vastaava Ed Woodward jutteli seuran entisen toimitusjohtajan David Gillin kanssa Chelsea-ottelussa lokakuussa.Catherine Ivill / Getty Images

Kolmas kausi

Mourinhon kohdalla on aiempienkin pestien kohdalla puhuttu kolmannen kauden kirouksesta, joka on ajanut seuran, joukkueen ja managerin välit umpisolmuun menestysvuosien jälkeen. “The Special Oneksi” itsensä aikanaan nimennyt Mourinho sanoi viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) haluavansa valmentaa Unitedia 15 vuotta, mutta lopulta jälleen kolmas kausi koitui kohtaloksi.

Manchester Unitedin identiteetti on ollut dynaaminen ja hyökkäysvoittoinen peli, jossa pyritään koko ajan aggressiivisesti eteenpäin. Miljoonille kannattajille ympäri maailman on lähivuosina kuitenkin tarjottu ankeaa, nihilististä ja puolustusvoittoista peliä, jota ei ole voinut tunnistaa enää samaksi joukkueeksi kuin huippuvuosina.

Siitä suuren vastuun kantaa seuran johto, jolla ei ole vaikuttanut olevan hajuakaan siitä, mihin se on Unitedin laivaa ohjaamassa. Puolustajalegenda Gary Neville on sanonut, että ongelmat alkoivat siitä, kun hyvin markkinointipuolella töitä tehneet ihmiset joutuivat liian isoihin saappaisiin urheilupuolella.

Talouspuolen osaajana kunnostautunut Ed Woodward on ollut seuran kasvot ulospäin johtoportaassa, mutta näytöt esimerkiksi pelaajamarkkinoilla ovat olleet heikkoja viime vuosina. United on hankkinut isolla rahalla pelaajia, kuten Fred ja Victor Lindelöf, joiden taso ei tunnu riittävän, eikä ryhmästä ole muodostunut saumattomasti yhteen pelaavaa joukkuetta.

Puolustuksesta on puuttunut johtaja jo vuosia, eikä seuraan ole löydetty Rio Ferdinandin ja Nemanja Vidicin jälkeen toimivaa maailmanluokan toppariparia. Espanjalainen De Gea kuuluu maailman parhaisiin maalivahteihin, mutta hän on joutunut toivottomiin tilanteisiin vuotavan puolustuksen takana.

Hyökkäyspäässä esimerkiksi Alexis Sanchezin palkkaaminen oli jonkinlainen pakkomielle Mourinholle, mutta mottipäistä, brittimedian arvion mukaan noin puolen miljoonan punnan viikkopalkkaa nostava chileläinen on ollut iso pettymys toistaiseksi.

David De Gea, Manchester United.
Huippumaalivahti David De Gea on joutunut taistelemaan heikon puolustuksen takana.Robbie Jay Barratt / Getty Images

Urheilupuoli edellä

On käsittämätöntä, että Manchesterin punaisella puolella ei ole ollut urheilupuolen vastaavaa johtajaa, jolla olisi seuran strategia ja pitkän tähtäimen suunnittelu käsissään. Taustalla vaikuttava Glazerien omistajaperhe ei sekään ole vaikuttanut olevan kiinnostunut muusta kuin siitä, miten bisnes pyörii.

Englantilaismediassa on myös esitetty (siirryt toiseen palveluun), että suurin este urheilujohtajan palkkaamiselle on ollut Mourinho. Nyt sitäkään estettä ei enää ole.

United on seura, jossa menestystä pitäisi tulla joka päivä ja joka kausi, mutta nyt järkevintä olisi rakentaa tulevaisuutta maltilla ja pitkäjänteisesti urheilupuoli edellä. Seuraava managerivalinta, on hän sitten Tottenhamin Mauricio Pochettino tai joku muu, on todella tärkeä. Seuran täytyy päättää ilman haaveita pikavoitoista, millaista jalkapalloa se haluaa nähdä ja ketkä ovat oikeat ihmiset määrittämään suunnan.

On aivan yhdentekevää, miten monta sataa miljoonaa liikevaihto tai brändiarvo on, jos urheilupuolella päätökset ovat heikkoja ja johtaminen ei ole linjakasta. Menestykseen johtavalla tiellä päivittäiset ratkaisut ja työnteko ovat avainasemassa, ja se koskee seuran lisäksi myös paksulla tilipussilla kentällä palloilevia pelaajia.

Mourinhon potkujen jälkeen virkamiesmäisten esitysten odottaisi loppuvan, ja loppukaudeksi palkattavan managerin tehtävä on ensisijaisesti saada ilo takaisin pukukoppiin ja pelaajat pelaamaan jälleen logolle korkealla työmoraalilla. Tulevilla viikoilla on paljon pelejä, jotka voittamalla haaveet neljännestä sijasta voivat vielä herätä eloon tämän kauden osalta, mikäli edellä menevät kompuroivat.

20 kertaa Englannin liigan mestaruutta juhlineen Unitedin resurssit ovat niin massiiviset, että se palannee vielä joskus huipulle. Oikoteitä ei kuitenkaan ole, ja menestykseen voi olla matkaa vielä vuosia.

Jos tuuliajolla ajelehtiva jättiseura löytää oikeat ihmiset ja jaksaa tehdä töitä johdonmukaisesti sekä kärsivällisesti, palkinto pitkän tien päässä voi olla jälleen kultainen.

Lue myös:

Mourinhon tarina on kertomus itsevarmuudesta, mestaruuksista ja jääräpäisyydestä – pelaajiensa sietokykyä koetelleen valmentajan karisma on alkanut karista

Potkut saaneen Mourinhon kanssa riidellyttä ranskalaistähteä ei taida suuremmin surettaa – virnuili kuvassa, jonka poisti välittömästi

Nyt se tapahtui – Mourinholle potkut Manchester Unitedista!

Suosittelemme

Tuoreimmat