Suora

  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma

Tähti toisensa jälkeen jättää hiihdon rahakiertueen väliin – Jauhojärvi kertoo, miksi Krista Pärmäkoski lähtee voittamaan

Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärven mukaan Tour de Ski on Krista Pärmäkoskelle loistava kunnon kohottaja matkalla MM-laduille.

hiihto
Krista Pärmäkoski
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Komeasti maailmancupin laduille palannut Therese Johaug ilmoitti tiistaina, ettei osallistu kuluvan kauden Tour de Skille, joka käynnistyy 29. joulukuuta.

Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärven mukaan yhtä vaille kaikki kilpailunsa voittaneen Johaugin ja Ruotsin ykköstykkien Charlotte Kallan ja Ebba Anderssonin vetäytyminen nostaa Krista Pärmäkosken voittokamppailuun.

Myös Stina Nilsson ja Hanna Falk ilmoittivat aiemmin (siirryt toiseen palveluun), etteivät ole mukaan Tourilla.

– Krista on ollut Tour de Skillä erittäin vahva ja hyvässä, nousujohteisessa kunnossa. Voi sanoa, että kilpailuviikonloppu viikonlopulta suorituskyky on parantunut, ja Tour on sopinut Kristalle kunnon kohottajana kaikin puolin erittäin hyvin, Jauhojärvi sanoo.

– Nyt voi odottaa Kristan taistelevan jopa voitosta. Hän on hiihtänyt kuitenkin kaikissa starttaamissaan maailmancupin kisoissa tasaisesti kuuden joukkoon.

Maailmancupin viiden parhaan joukosta mukana on siis vain norjalainen Invild Flugstad Östberg. Esimerkiksi Venäjän ryhmästä Tour de Skillä ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Jauhojärven mukaan Pärmäkoskelle kiertue sopii hyvin kuntoa kohottavana kisakiertueena. Menestysmahdollisuudet perustuvat monipuolisuuteen ja tasaisuuteen.

Tänä vuonna Tourilla hiihdetään kaksi vapaan hiihtotavan sprinttiä, kolme vapaan normaalimatkaa ja kaksi perinteisen hiihtotavan normaalimatkaa.

– Krista hallitsee molemmat tekniikat ja sprintistä 30 kilometriin kaikki matkat. Hän pystyy hiihtämään loppunousun riittävän hyvin, jotta pystyy menestymään, Jauhojärvi summaa.

Johaugin ratkaisu ei ollut yllätys

Johaugille Tour de Ski on ollut menestyksekäs kilpailu ja hän on ollut kiertueen kärkikahinoissa alusta alkaen. Jauhojärven mukaan norjalaisen vetäytyminen ei ole kuitenkaan yllätys.

– Pitkän kilpailutauon jälkeen Johaugilla on tullut alkukauden maailmancupeissa aika iso rasitus. Siihen hän ei ole pariin kauteen tottunut, Jauhojärvi muistuttaa.

– Kuitenkin iso tähtäin on Seefeldin MM-hiihdot, joten hän haluaa rauhoittaa vuodenvaihteen seudun ja tehdä hyvää harjoittelupätkän tähän. Hän nostaa kunnon MM-kisoihin taas sille tasolle, jolla sen pitää olla, jos mielii menestyä.

Johaugin alkukauden kunnossa ei ole ollut moittimista. Pikakiituri on iskenyt voittoon kaikissa kisoissaan Lillehammerin sprinttiä lukuun ottamatta.

Kilpailijat ovat kuitenkin pystyneet kaventamaan etumatkaa.

– Maailmancupin lähti Johaugin osalta liikkeelle Rukalta ja hän oli siellä ylivoimainen, parikymmentä sekuntia nopeampi ruotsalaisia. Viimeisimmässä kisassa Davosissa ero oli enää 12 sekuntia kakkoseen. Ei meno ainakaan pirteämmän näköistä ollut kuin Rukalla, Jauhojärvi muistuttaa.

– Totta kai kilpailukiellon jälkeen oli iso paine näyttää, että hän palaa hyvässä kunnossa. Hän pystyi antamaan viestin itselle ja muille, että harjoituskausi onnistui. Sen takia hän on varmasti keventänyt syksyn aikana aikaisemmin kuin normaalisti. Nyt varmistetaan, että pohja kunnolla kantaa sinne helmikuuhun asti.

Seefeldistä ei riitä siis voitto, vaan tavoitteena on ylivoimainen voitto?

– Ei välttämättä ylivoimainen voitto, mutta tavoitteena on mahdollisimman monta mestaruutta.

Lue myös:

Johaug ei lähde Tour de Skille – Pärmäkosken osakkeet korkealla

Suomi on roikkunut vain Niskasen ja Pärmäkosken avulla maailmanhuipun mukana – valmentaja listaa lukuisia syitä vaisuudelle lähtien huonoista olosuhteistaPärmäkoskelta järkyttävä loppurepäisy, joka sai ylivoimaisen norjalaisenkin näyttämään kuin etanalta – asiantuntija Jauhojärvi: "Aivan tautista kyytiä!"

14 kisan kuiva suomalaisputki on ohi! Krista Pärmäkoski hiihti palkintokorokkeelle – myrskyvaroitus Johaugille lopussa

Suosittelemme

Tuoreimmat