Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Olympiasankari Enni Rukajärvi on nyt lumilautamaajoukkueen äitihahmo ja viihtyy yhä enemmän vuorilla: "Pekingistä ei ole vielä mitään ajatuksia"

Enni Rukajärvi miettii uraansa vuosi kerrallaan. Oman harjoittelunsa ohessa hän pyrkii auttamaan nuoria maajoukkuetovereitaan.

lumilautailu
Enni Rukajärvi tuulettaa olympiapronssia Koreassa.
Ryan Pierse / Getty Images

Enni Rukajärvi on tottunut kantamaan menestysodotuksia Suomen lumilautamaajoukkueessa jo vuosia. Rukajärvi osoitti viime talvena Korean olympialaisisissa kuuluvansa edelleen maailman kärkeen. Suomalaislaskija taisteli pronssille slopestylen haastavissa, paikoin vaarallisissakin tuulioloissa. Olympiakausi oli raskas ja täynnä kilpailuja, joten tänä talvena aikaa on varattu muullekin.

Rinteessä kuluu aikaa kuitenkin ihan yhtä paljon kuin ennenkin: jos ei kisojen, niin sitten kuvausten tai vapaalaskun parissa. Rukajärven kohdalla kilpaileminen ja siihen suhtautuminen ovat olleet kestopuheenaiheita hänen uransa aikana.

28-vuotias kuusamolainen on luonteeltaan rauhallinen, mutta uskaltaa puhua, kun hetki on oikea. Hän on uransa aikana muun muassa kritisoinut olympialaisia ympäristöarvojen laiminlyömisestä.

– Ei kilpaileminen ole koskaan ollut se juttu, mitä välttämättä eniten haluan tehdä lumilautailussa. Edelleen mielipide on sama olympialaisista. On hienoa, että urheilu on esillä ja lajit tulevat yhteen, mutta on siinä niitä varjopuoliakin. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin viihdyn tuolla vuorilla ja kuvausjutuissa kuin kisameiningeissä, Rukajärvi kertoo Yle Urheilulle.

Enni Rukajärvi.
AOP

Rukajärvi antoi palaa myös Korean olympialaisten slopestyle-finaalin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Hänen mielestään kisaa ei olisi pitänyt laskea lainkaan vaarallisen tuulen takia.

– On tosi jännää, kuinka paljon moni nykyään keskittyy olympialaisiin. Sitten, kun sattuukin olemaan vähän huono sää, eikä voikaan tehdä parastaan, niin on se vähän harmillista.

– Itse arvostan enemmän sellaista, että pystyy pärjäämään kauden läpi ja monissa muissakin kisoissa. Se kertoo varmuudesta ja siitä, ettei ole vaan sattumaa, että menestyy, Rukajärvi miettii.

Suomen lumilautamaajoukkue koki viime kauden jälkeen nuorennusleikkauksen. Moni kokeneempi laskija Peetu Piiroisen johdolla lopetti uransa. Yhtäkkiä 28-vuotias Rukajärvi on freestylepuolen laskijoista vanhin.

– Se tuntuu aika huvittavalta. Olen ollut tässä kymmenen vuotta mukana ja kiertänyt kisoja. Onhan se jo aika pitkä aika, vaikka se on mennyt nopeasti. Tuntuu erikoiselta, että aina mukana olleet tyypit eivät ole enää maajoukkueessa, mutta nuoremmat laskijat ovat myös tosi hyviä tyyppejä. Tavallaan ihan mukavaakin olla sellainen äitihahmo siellä niille, Rukajärvi hymähtää.

Enni Rukajärvi
Al Bello/Getty Images

Maajoukkueen nuoremmat naislaskijat ovat parikymppisiä. Heihin kuuluvat muun muassa Iina Puhakka, 18, Carola Niemelä, 19 ja Henna Ikola, 20.

– Kyllä vähän katson perään, mutta en liikaa jaksa mistään sanoa. Jos joku tarvitsee jotain neuvoja tai apua, niin mielellään kyllä autan. Olen sellainen rauhallinen tyyppi siellä nuorten joukossa, Rukajärvi jatkaa.

Rukajärven kanssa harjoittelevat nuoret laskijat ovat avainrooleissa, kun Suomi yrittää pysyä kansainvälisen kehityksen mukana. Lumilautailu on mennyt lajina atleettisempaan suuntaan ja pinnalle ponnahtaa esimerkiksi telinevoimistelutaustaisia huippulahjakkuuksia.

– Kyllä se on mennyt aika vaativaksi nykyään. On tullut paljon uusia harjoitusmenetelmiä ja tosi toimivia sellaisia. Kyllä niitä pitäisi tavallaan nykyään hyödyntää. Itsellä on kuitenkin omat periaatteeni ja haluan vielä mennä vanhalla tavalla, Rukajärvi virnistää, kun alamme puhua harjoittelussa hyödynnettävistä hyppypatjoista.

– Sen puolesta voi olla vähän vaikeaa pysyä mukana, mutta katsotaan, onko se mahdollista. Kyllä Suomen nuorilla on kaikki mahdollisuudet. He ovat todella hyviä laskemaan, mutta paljon pitää tehdä hommia.

Enni Rukajärvi harjoitusleirillä Sveitsin Saas-Feessä.
Ossi Saarinen / Yle

Omasta tulevaisuudestaan Rukajärvi osaa sanoa vain vähän. Vuoden 2022 olympialaiset eivät ole käyneet vielä mielessä. Jos Rukajärvi laskisi niissä, hän olisi 31-vuotias.

– Pekingistä ei ole vielä mitään ajatuksia. Mennään vuosi kerrallaan. Niin kauan, kun on hyvä fiilis laskea kisoja ja kulkee, siellä käydään. Sitten tehdään myös muita juttuja ohella.

Niitä "muita juttuja" ovat ne kuvaus- ja vapaalaskureissut, joissa Rukajärven suurimmat haaveet laskijana ovat.

– Aina on ollut haaveena päästä kuvaamaan oikea leffapätkä ja sellainen, mihin olisi tyytyväinen. Katsotaan, milloin sen kunnon leffapätkän saa, Rukajärvi hymyilee.

Lumilautailun MM-kisojen big air suorana Yle Areenassa keskiviikkona 6.2. klo 03.55 alkaen.

Lue myös:

Asiantuntija Peetu Piiroinen: Suomella on mahdollisuudet menestyä MM-kisoissa – "Renellä esimerkiksi on todellakin mitalisaumoja!

Enni Rukajärven suosimassa Laaxissa taistelu ilmastonmuutosta vastaan on viety pitkälle – näin toimii maailman edistyksellisin hiihtokeskus
Enni Rukajärvi lautaili upeasti pronssille Aspenin X Gamesissä

Enni Rukajärvi ja Martti Jylhä kiihdyttävät ympäristötekojaan – nyt sijoitetaan soihin

Lumilautailijat tarvitsevat yli puoli miljoonaa euroa tai juna karkaa – haaveissa ilmapatjat ja huippuleirit

Kommentti: Enni Rukajärvi on urheilija, johon olympiahenki tiivistyy

Tällainen on Enni Rukajärvi – katso minidokumentti kaksinkertaisesta olympiamitalistista

Rukajärvi sanoi lehdistötilaisuudessa suorat sanat, kun muut latelivat latteuksia – ”Suomalaisena haluan olla rehellinen”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat