Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Otto Virtanen rakentaa tennisuraansa jalat tukevasti maassa, mutta legendaarisen turnauksen voitto lämmittää yhä – "Ei sitä pystynyt oikein käsittämään mitä tuli tehtyä"

Orange Bowlin voittanut Otto Virtanen pelaa ensi kaudella suurimmat junioriturnaukset, mutta painotus alkaa siirtyä miesten kisoihin.

tennis
Otto Virtanen.
Lehtikuva / Martti Kainulainen

17-vuotias tennislupaus Otto Virtanen ylsi puolitoista viikkoa sitten upeaan saavutukseen, kun hän voitti erittäin arvostetun junioriturnauksen Orange Bowlin Floridassa. Orange Bowlista puhutaan juniorien epävirallisena MM-kilpailuna. Titteli maistuu yhä makealta, kun sitä on ehtinyt vähän aikaa sulatella.

– Ottelun jälkeen oli aivan mieletön fiilis, ei sitä pystynyt oikein edes käsittämään mitä tuli tehtyä. Arvostan voittoa todella paljon, Virtanen sanoi torstaina Talin Tenniskeskuksessa.

Virtanen hävisi parissa ottelussa ensimmäisen erän, mutta hänellä oli läpi turnauksen vahva usko itseensä.

– Ei ollut isompaa ongelmaa missään ottelussa. Omaan peliin oli koko ajan luotto. Vaikka olin häviöllä, niin oli hyvä fiilis ja pysyin rauhallisena.

Orange Bowl on ollut vuosikymmeniä yksi kaikkein tärkeimmistä junioriturnauksista. Sen voittajalistalla ovat muun muassa Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl ja Roger Federer. Sen lisäksi tärkeimpiin juniorikilpailuihn kuuluvat juniorien Grand Slam-turnaukset sekä ITF:n Junior Masters, jonka puolestaan Emil Ruusuvuori voitti reilu vuosi sitten.

Viimeistään Orange Bowlin voitto osoitti, että Virtanen on todellinen superlupaus. Kesällä tuli jo Wimbledonin poikien nelinpelin mestaruus.

Virtanen tulee hyvinkääläisestä tennisperheestä. Geenit ovat kohdallaan ja tennis on ollut iso osa elämää pienestä pitäen. Virtasen isä Pasi oli aikoinaan Suomen kärkipelaajia. Sen jälkeen hän on valmentanut muun muassa virolaista Jürgen Zoppia, joka on ollut parhaimmillaan maailmanlistalla 71:s. Nyt Pasi Virtanen valmentaa poikaansa.

– 3-vuotiaasta lähtien maila oli kädessä ja pallo toisessa kädessä. Lyöntiseinä oli ensimmäinen vastus kotona Hyvinkäällä. Siitä sitten siirryin tenniskentälle ja siellä olen pysynyt tähän asti, Otto Virtanen kertoi.

Virtanen pysyy tenniskentällä varmasti jatkossakin.

Manageritoimisto ja monta valmentajaa

Virtasen otteet ovat herättäneet kiinnostusta myös suuressa manageritoimistossa IMG:ssä. Se teki lokakuussa sopimuksen Virtasen kanssa. Sopimus auttaa nuorta pelaajaa uran rakentamisessa.

– Se mahdollistaa harjoitusleirit ja tuo kilpailumahdollisuuksia sekä sponsorimahdollisuuksia, Virtanen kertoi.

Virtanen harjoitteli sopimuksen ansiosta ennen Orange Bowlia viikon Nick Bollettierin kuuluisassa tennisakatemiassa.

Virtasen valmennustiimiin kuuluu isä-Pasin lisäksi Antti Tuomi. Pasi Virtanen valmensi jo aikoinaan hyvinkääläislähtöistä Tuomea, joten hän on tuttu mies perhepiirissä pitkältä ajalta.

Virtanen on yhteistyössä myös ruotsalaisen Good to Great -akatemian kanssa. Varsinaista harjoittelua Ruotsissa on ollut vain vähän, muutamia viikkoja vuodessa, mutta akatemian valmentaja Peter Carlsson on kiertänyt viime aikoina Virtasen kanssa turnauksia. Sitä ennen isä oli usein kisoissa mukana. Nyt Pasi Virtanen ja Tuomi valmentavat Ottoa kotimaassa ja toiveissa on, että Carlsson kiertäisi kisoissa mukana myös ensi vuonna.

Carlsson on entinen ammattilaispelaaja ja pitkän linjan valmentaja, jonka suojatteja ovat olleet muun muassa Thomas Enqvist, Jonas Björkman, Robin Söderling ja Henri Kontinen.

"Tykkään pelata aggressiivista peliä ja tunnen, että se toimii"

Virtasen vahvuudet ovat erityisesti kämmen ja syöttö, vaikka rystykään ei ole missään nimessä huono. Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen kuvaili Virtasen peliä tuoreeltaan Orange Bowlin voiton jälkeen näin:

– Otolla on todella isoja aseita, harvinaisen isoja. Päällimmäisenä kämmen ja syöttö. Kämmen kiinnitti huomiota heti ensimmäisellä kerralla, kun näin hänet. Hänellä ei ole teknisesti huonoja lyöntejä. Vuoden aikana Otto on mennyt hirveästi eteenpäin, joten menestys ei yllätä. Hänellä on hirveän iso potentiaali, mutta paljon on vielä parannettavaa, kuten tuossa iässä pitää ollakin.

Virtasen oma analyysi on samansuuntainen.

– Tykkään pelata aggressiivista peliä ja tunnen, että se toimii. Kämmen ja syöttö ovat olleet aina toimivat. Kehitettävää on varmasti liikkumisessa. Se on se isoin kehityskohta, kun siirrytään junioripeleistä miesten peleihin. Koko pakettia pitää tietysti kehittää vähitellen.

Virtasella ei ole omien sanojensa mukaan suosikkialustaa. Eli kaikki käy?

– Kaikki käy. Se menee fiiliksen mukaan. Kunhan saa hyvän valmistautumisen alle.

Talissa Virtanen oli torstaina tiedotustilaisuudessa, jonka aiheena oli Suomen ja Kroatian välinen maaottelu, joka pelataan samassa paikassa tammikuun viimeisenä päivänä. Maaottelu, joka ei ole Davis Cup -ottelu, on harvinainen tapahtuma tenniksessä. Jarkko Nieminenkään ei muistanut vastaavaa. Tällaiselle maaottelulle on aiempaa enemmän tilaa, koska Davis Cupin uudistumisen vuoksi Suomella on ensi vuonna vain yksi ottelu. Siihenkään vastustaja ei ole vielä selvillä.

Kausi 2019 on Virtasen viimeinen juniorikausi. Kuten useimmat parhaat junioripelaajat, Virtanenkin alkaa siirtää peliohjelmaansa yhä enemmän aikuisten kisojen puolelle.

– Pelaan isoimmat juniorikisat, grand slamien lisäksi joitakin A-kategorian kisoja. Yritän pelata mahdollisimman paljon miesten kisoja ja nostaa miesten rankingia. Juniorien rankingissa tavoite on pysyä kärjessä, top 10:ssa tai top5:ssä. Olisi hienoa päästä ihan ykköspaikalle.

Koko uran suhteen nuori mies pitää jalat tukevasti maassa. Tavoitteet ovat realistisella pohjalla.

– Ammattilaisura on päätavoite.

Et ajattele, että pitäisi päästä maailman ykköseksi?

– Se on enemmänkin unelma.

Lue myös:

Jarkko Nieminen hehkuttaa historiallisen mestaruuden voittanutta Virtasta – "Otolla on harvinaisen isoja aseita ja hirveän iso potentiaali"

Otto Virtaselle fantastinen tennispotti USA:ssa – "Uskomattoman hienoa voittaa juuri tämä turnaus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat