Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Esapekka Lappi Citroenin testeissä: "Olen vaikuttunut siitä panostuksesta, jonka tiimi minuun laittaa"

Esapekka Lapin ensimmäiset kokemukset Citroenista ovat positiivisia.

ralliautoilu
Esapekka Lappi.
Kakkoskuljettaja? Esapekka Lappi ajaa seuraavat kaksi vuotta maailmanmestari Sebastien Ogierin tallikaverina. Miika Wuorela.

Esapekka Lappi tahkosi kilometrejä uuden auton mittariin Ranskan Merialpeilla tarkoituksenaan olla valmis, kun MM-rallikausi 2019 pyörähtää käyntiin tammikuun lopulla.

Lapille muutos on ensimmäinen iso askel miehen WRC-uralla. Kaksi vuotta Toyotalla kouluttivat 27-vuotiaasta Lapista ralliammattilaisen, jolle ei mene sormi suuhun tiukassakaan tilanteessa.

Niinpä ranskaa puhuvien ”punanuttujen” kanssa nähtiin testipaikalla itsevarma kuljettaja - juuri sellainen Lappi, joka voitti heti WRC-tulokaskaudellaan Suomen MM-rallin.

– Olen vaikuttunut siitä panostuksesta, jonka tiimi minuun laittaa. Tiimillä on lisäksi niin suuri määrä dataa aiemmilta vuosilta, että olen varma että meillä on työkalut olla menestyksekkäitä, Lappi myhäili Yle Urheilulle.

Kun yksi polku Toyotan kanssa tuli kuljettua loppuun, on toinen jo odottamassa. Päätös tiimin vaihdosta vahvistui kesän lopussa.

– Se syntyi Jyväskylän jälkeen. Olin sitä ennen jo puhunut (tallipäällikkö Pierre) Budarin kanssa, ja niilläkin puheilla oli merkityksensä. Hän oli todella kannustava ja lupasi tukensa minulle. Se oli tärkeä juttu. Autohan sinänsä on nopea asfaltilla, mutta kyllä siitä nopea saadaan sorallakin. Östbergin kakkossija Suomessa oli vahvistus siitä.

Toyota-aikakausi ei ollut Lapille niin sujuva kuin olisi voinut olla.

– Omia virheitä ja pikkujuttuja muutoinkin. Perjantaisin meillä oli paljon ongelmia, joista osa johtui minusta, mutta autossakin oli vikaa. Se teki elämästäni vaikeaa.

Loppuvuodesta Lappi tunsi roolinsa kasvaneen, kun tallikaveri Ott Tänakin hurja tulostahti kuin myös Jari-Matti Latvalan hyvät tulokset nostivat Toyotan mestarisuosikiksi.

– Tähän kauteen oli erilainen lähestymistapa kuin edelliseen. Toisella puoliskolla piti jo ajatella merkkipisteitä, kun viime vuonna riitti se, että saavutti joitain tuloksia.

Uusi haaste kuusinkertaisen maailmanmestarin Sebastien Ogierin tallikaverina ei herätä naarajärveläisessä negatiivisia tunteita.

– En ole peloissani. Minusta tilanne on selkeä, tiedän paikkani, eikä siihen ole vaikeaa suhtautua. En ainakaan ole kolmoskuljettaja.

Tietyissä tilanteissa Lappi on valmis kumartamaan menestyksekkään tallikaverinsa suuntaan, mutta ei vielä alkukaudesta.

– Seb tuntuu lämpimältä kaverilta. Ehkä hänen ”race mode” on erilainen, mutta sen näkee sitten myöhemmin. Jos en ole itse taistelussa mukana, niin sitten varmasti käy kuten Fordilla tänä vuonna. Montessa en vielä anna tilaa, jos olen hänen edellään. Niin se ei voi mennä, naurahtaa Lappi.

Lue myös:

Toyota kasvattaa nuoren japanilaiskuljettajansa MM-osakilpailujen määrää – mukana myös SM-ralleissa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat