Suomen nuorten MM-kultasankari Kaapo Kakko on nuori timantti, joka kasvaa legendojen ympäröimänä NHL-tähdeksi

Kaapo Kakko on TPS:n kiekkoperheen kasvatti, joka varataan ensi kesänä NHL:ään ensimmäisten pelaajien joukossa. Nuori taituri on poikkeuksellinen lahjakkuus sekä taidoillaan että urheilullisuudellaan.

Kaapo Kakko
Katso video klikkaamalla kuvaa! (Kuvaus Ilkka Klemola, editointi Kimmo Hiltunen)

Juttu on julkaistu 26.12.2018 ennen nuorten MM-turnausta. Kakko oli turnauksen aikaan vasta 17-vuotias.

Turun Mälikkälässä rauhallisen pientaloalueen keskellä on hiekkakenttä. Kentän laidalla on ruskea mökki, jonka seinällä olevassa lapussa muistutetaan, että aukioloajat saattavat vaihdella. Kenttää hoidetaan talkoovoimin. Kun talkooväki jäädyttää talvella kentän, pääsee Kaapo Kakko vihdoin ulkojäälle. Mälikkälässä Kakko nauttii jääkiekosta eniten, eikä hän välitä kentän aukioloajoista. Silloin mennään kun huvittaa. Ja aina huvittaa.

Luistimet, maila, hanskat, kiekko ja kaverit. Muuta ei ulkojäillä tarvita. Paitsi tietenkin voitto, pelistä kuin pelistä.

– Haluan aina tehdä voittomaalin. En ole koskaan tykännyt hävitä. Kun pihalla on pelattu myöhään iltaan, aina taistellaan voitosta, Kakko sanoo.

Asia on yksinkertainen: Kaapo Kakko rakastaa voittamista, vihaa häviämistä. Viime keväänä Kakko voitti alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Vuodenvaihteessa Kanadassa Kakko haluaa voittaa nuorten MM-kultaa.

Kakko, 17, on Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen nuorimpia pelaajia ja yksi nuorten MM-turnauksen seuratuimmista lupauksista. NHL:ään Kakko varataan ensi kesänä, ja 2020-luvulla hän syttyy NHL-tähdeksi.

Näin voi kirjoittaa Kakosta jo nyt, koska kyseessä on poikkeusyksilö.

Perustukset kuntoon

Kaapo Kakko syntyi helmikuussa 2001. Samana keväänä Turun Palloseura voitti kymmenennen Suomen mestaruutensa. Hannu Jortikan valmentamassa mestarijoukkueessa pelasivat Kimmo Rintanen, Kalle Sahlstedt, Mikko Koivu, Antero Niittymäki ja Fredrik Norrena.

Kyseisellä viisikolla on oma jälkensä myös Kakon uralla. Sahlstedt oli Turun seudun urheiluakatemian jääkiekkolehtori, Niittymäki on TPS:n urheilutoimenjohtaja, Rintanen ja Norrena työskentelevät TPS:n liigajoukkueen valmennuksessa ja Koivu on ollut TPS:n osaomistajana.

Kun TPS voitti keväällä 2010 viimeisimmän Suomen mestaruutensa, Kakko oli juuri siirtynyt Kiekko-67:sta Palloseuran junioreihin. Tuolloin TPS:n mestarijoukkueen paras pelaaja oli Kakon nykyinen ketjukaveri Ilari Filppula. Nyt, kaudella 2018–19, Kakko ja häntä 20 vuotta vanhempi Filppula ovat turkulaisseuran tehokkain kaksikko, ja TPS saalistaa jälleen mestaruutta.

Hän tekee kiekolla mitä haluaa. Kiekkoa on todella vaikea saada häneltä pois.

Juuso Nieminen

Kakon läpimurto SM-liigaan alkoi rakentua viime kaudella. Hän takoi nuorten SM-liigassa 55 pistettä, mutta pisteitä tärkeämpää oli työ kaukalon ulkopuolella. Kakko ryhtyi kauden aikana muuraamaan fyysisiä perustuksia uralleen.

Elokuussa 2017 Kakko tapasi Turun seudun urheiluakatemian jalkapallovalmentajan Timo Koljosen, joka veti hänelle syksystä lähtien ylimääräisiä fysiikkaharjoituksia. Idea oli TPS:n valmennuspäällikön Mika Suoraniemen ja urheiluakatemian. Koljosesta tuli Kakolle tärkeä tukipilari.

– Tartuin tehtävään innolla. Harvoin näen yhtä motivoitunutta nuorta. Kun muilla oli vapaa aamu, vedin Kaapolle palauttavaa liikkuvuusharjoittelua ja voimaharjoituksia. Keväällä keskityimme enemmän voiman saamiseen, mutta siinäkin pääpaino oli tekniikassa, Koljonen kertoo.

Kun Kakko sai tekniikkansa ja liikkuvuutensa Koljosen opein kuntoon, oli aika viettää kesä Hannu Rautalan kuntokoulussa, jossa hän pääsi Mikko Rantasen ja Patrik Laineen seuraan. Tällä kaudella Kakon fysiikkaharjoittelusta huolen pitää hänelle juniorivuosilta tuttu Vesa Vuori.

Taidon ympärille voimaa

Turku-hallin kuntosalilla soi musiikki ja kuuluu puhina. Takanurkassa ähisee Kaapo Kakko, joka on tekemässä terävää voimaharjoitusta yhdessä muiden TPS:n liigajoukkueen nuorten kanssa. Ensin rinnallevetoa, työntöä ja takakyykkyä, vasta sitten jäälle. Jääharjoitusten jälkeen Kakolla on ohjelmassaan vielä keskivartalon vahvistamista.

Kakon kyykkäämistä seuraa vieressä TPS:n fysiikkavalmentaja Vesa Vuori. Hän on entinen kamppailu-urheilija ja nykyisin vastuussa siitä, että TPS:n nuoret lupaukset kehittyvät fyysisesti myös liigakauden aikana. Kakon kaltaiselle pelaajalle erityisen tärkeää on keskivartalon voima.

– Kun on pitkä poika, niin jänneväli on myös pitkä. Keskivartalon täytyy olla terästä. Kaapon pelityylillä häntä tönitään, taklataan ja iskua tulee sieltä täältä, Vuori kertoo.

Kakko itse kertoo, että on halunnut keskittyä viime vuodet luisteluunsa. Ennen se oli hänen heikkoutensa, nykyään yksi vahvuuksista. Hän sai viime kaudella kuntosalilla Timo Koljosen kanssa liikkuvuutensa ja tekniikkansa kuntoon, joten pikkuhiljaa kiloja on lisätty tankoon.

– Harjoittelu hänen kanssaan teki todella hyvää. Pystyimme käymään edellisen viikon pelit läpi ja puhumaan muistakin asioista, joita mielen päällä oli. Samalla treenaaminen oli todella laadukasta. Se on auttanut tähän kauteen ja olen saanut voimaa todella paljon, Kakko sanoo.

Vesa Vuori pitää kauden aikana huolen Kakon fyysisestä kehittymisestä. Kuva: Yle

Koljonen ohjeisti Kakkoa punttisalilla viime kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin saakka. Hän on seurannut työnsä jälkeä tällä kaudella tyytyväisenä.

– Tänä syksynä näimme, että viime kauden ratkaisut olivat oikeita, vaikka ajoittain olikin vaikeaa, Koljonen sanoo.

Vaikeaa Kakolla todella oli – pisteistä, liigadebyytistä ja alle 18-vuotiaiden MM-kullasta huolimatta. Välillä Kakko harjoitteli liikaa, otti liian vakavasti ja meni äärirajoille. Kakko on kunnianhimoinen urheilija, joka on välillä kehityksensä ja tulostensa suhteen kärsimätön.

– Hän haluaisi aina onnistua heti. Hänellä on kova luotto itseensä ja oma näkemyksensä pelistä, viime kaudella TPS:n A-nuoria valmentanut Juuso Nieminen sanoo.

Nykyisin HPK:n nuorten päävalmentajana oleva Nieminen tuntee Kakon hyvin. Hän on itsekin TPS:n kasvatteja ja valmentanut vuosia seuran junioreita. Kakko on tehnyt Niemiseen vaikutuksen.

– Hän tekee kiekolla mitä haluaa. Kiekkoa on todella vaikea saada häneltä pois.

Kakon lahjakkuus näkyy jäällä nopeasti. Hän on poikkeuksellisen taitava hyökkääjä, joka erottuu peliälyllään ja kiekonkäsittelytaidollaan. Mutta mistä ominaisuudet ovat peräisin?

Peliäly on lahjakkuutta, oppimista, reagointia ja hahmottamista. Taitoja harjoitellaan, ja Kakko harjoittelee paljon.

Yksilöllistä huomiota

Kakko on kasvanut Turun Maariassa, mutta asuu nykyisin Mälikkälässä yksin isovanhempiensa paritalon toisessa puolikkaassa. Hän muutti pois vanhempiensa ja pikkuveljensä luota asumaan yksin, koska halusi oppia huolehtimaan itsestään, pärjäämään arjessa. Paritalolta on Mälikkälän kentälle parin minuutin kävelymatka, työpaikalle Turku-halliin pyörämatka.

Kakon elämä pyörii pääosin Mälikkälässä ja Turku-hallissa. Hänen käsissään on päivittäin maila. Noin kymmenvuotiaaksi saakka Kakon jaloissa pyöri myös pallo, mutta Turun Nappulaliiga sai väistyä jääkiekon tieltä.

Hyvä niin, koska katsojalle parasta ovat Kakon mailallaan tekemät pienet asiat: nopea kärkikynä tai taitava suunnanmuutos ahtaassa välissä. Jos Patrik Laine erottuu laukauksellaan tai Sebastian Aho pelisilmällään, Kakon parasta antia on kiekollinen taito: hän pysyy uskomattomalla tavalla kiinni kiekossa, luo tilaa ja paikkoja itselleen ja muille. Hän on erittäin monipuolinen hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan sekä laita- että keskushyökkääjänä.

Kiekko siis pysyy Kakon lavassa, eikä se ole sattumaa. Kakko rakastaa voittamista, mutta myös kikkailua. Otteluiden jälkeen hän katsoo parhaat kynäilynsä videolta. Jos Kakko on epäonnistunut harhautuksissaan, hän menee Mälikkälän kentälle harjoittelemaan.

– Intohimoa hänellä on. Hän käy paljon ylimääräisillä jäillä. Pitäisi itse asiassa kieltää häneltä, ettei hän menisi enää lauantai-iltaisin pelin jälkeen vapaaehtoisesti jäille, TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen sanoo nauraen.

Kakko on nauttinut ylimääräisestä jääajasta ulkojäiden lisäksi myös TPS:ssa. Viisivuotiaana kiekkouransa aloittanut Kakko on saanut olla TPS:ssa alusta alkaen oma itsensä. Hänestä on pidetty huolta ja hänen erityisyyttään on vaalittu. Joukkueharjoitusten ohella yksilöllinen valmennus on ollut viime vuosina Kakolle arkipäivää.

Hän on saanut kiekko-opin ohella myös mediakoulutusta, mikä näkyy nopeasti. Kameran edessä on luonnollinen ja fiksu nuorukainen, jolla on hyvät käytöstavat. Lisäksi TPS auttaa Kakkoa tämän kauppaoppilaitoksen opinnoissa: Kakko tekee välillä hommia TPS:n toimistolla oppisopimuksella.

– Täällä on annettu kaikki apu, jotta olen saanut kehittyä mahdollisimman hyvin, Kakko kertoo.

Kuva: AOP

Kakko on edennyt urallaan nopeasti Impivaaran jäähallista Turku-areenalle. Toissa kaudella hän oli 15-vuotias eli C-juniori-ikäinen, mutta oli kuitenkin lähes koko kauden TPS:n B-junioreissa joukkueensa tehokkaimpia. Kakko pääsi pelaamaan kymmenen ottelua Kaskisen alaisuudessa seuran A-nuorissa. Hän nakutti pisteitä jo tuolloin nuorten SM-liigassa, vaikka osa pelaajista oli häntä kuusi vuotta vanhempia.

– Minulle oli iso juttu, että pääsin pelaamaan jo toissa kaudella A-nuorten pelejä. Silloin näin pärjääväni vanhempien kanssa.

Kyseisellä kaudella 2016–17 Kakko pääsi joukkueharjoitusten lisäksi Turun seudun urheiluakatemian järjestämille jäille, joita veti jääkiekkolehtori Kalle Sahlstedt.

– Sahlstedtin kanssa hiottiin yksilötaitoa. Viime kaudella Saku Koivu veti A:ssa todella hyviä aamujäitä. Nyt liigassa Kimmo Rintasen kanssa katsomme yksityiskohtia, joita voin hyödyntää peleissä, Kakko sanoo.

Sahlstedt, Koivu, Rintanen ovat kovia nimiä. Rintasen lisäksi TPS:n liigajoukkueen nuorille lahjakkuuksille esimerkiksi luisteluoppia jakaa ennen joukkueharjoituksia järjestettävillä taitojäillä Sami Salo. Kakko on turkulaislupausten kärkeä, mutta Kaskisen mukaan tärkeintä on laadukas pelaajamassa.

TPS:lla on junioreista lähtien päätoimisia valmentajia, akatemiatyötä, yläkoulun aamuharjoituksia ja seurayhteistyötä.

– En usko liian kapean kärjen kehittämiseen liian nuorena. Kokonaisuutemme on sellainen, että pelaajia pitääkin tulla. Emme voi vain juoda kahvia ja olla tyytyväisiä palkkoihin. Tämä on toppapukutyötä, jossa hien täytyy haista aamuin illoin, Kaskinen kertoo.

Hiki on Turussa haissut ja pelaajia tullut. Nuorissa Leijonissa on tällä kaudella nähty useita TPS:n pelaajia, alle 18-vuotiaissa on myös vahva turkulaisedustus. Kakon edustaman 2001-ikäluokan takana kohti huippua nousevat lahjakkaat vuonna 2002 syntyneet turkulaisnuoret.

Sitten on vielä eräs 22-vuotias NHL:n pistepörssiä johtava TPS-kasvatti, johon Kakkoa on verrattu kerta toisensa jälkeen.

Hammastikku mailana

TPS:n C-, B- ja A-nuorten pelejä ali-ikäisenä ja liigadebyytti 16-vuotiaana. Isokokoinen oikea laitahyökkääjä, joka laukoo vasemmalta. Kokoa, liikettä, peliälyä ja voimaa. Kuvailut sopivat sekä Kaapo Kakkoon että Mikko Rantaseen.

Rantanen on ollut syyskaudella NHL:n tehokkain pelaaja, Kakko vasta varataan NHL:ään ensi kesäkuussa Vancouverissa. Kakko on Rantasta viisi vuotta nuorempi ja hänen matkansa maailman kovimman kiekkoliigan huipulle on vielä pitkä.

Kakko pääsi viime kesänä Hannu Rautalan valmennuksessa ottamaan Rantasesta mallia. Hän tietää, mitä täytyy kehittää.

– Vielä on aika paljon tekemistä. Olen kehittynyt paljon, mutta voimaa ja nopeutta täytyy saada paljon lisää.

Voimaa Kakolle on tullut nopeasti. Timo Koljosen mukaan esimerkiksi Kakon tulos penkkipunnerruksessa nousi viime kauden aikana lähes 20 kilolla, vaikka se ei edes kuulunut hänen harjoitusohjelmaansa. Tällä kaudella jäällä on nähty edellisvuotta nopeampi ja vahvempi Kakko. Samalla yhä kasvavan nuorukaisen kiekolliset taidot ovat kehittyneet entisestään.

Olen kehittynyt paljon, mutta voimaa ja nopeutta täytyy saada paljon lisää.

Kaapo Kakko

Kakon taitojen suhteen yksi merkittävä yksityiskohta on hänen mailansa. Vaikka Kakko on saanut kehittyä ympäristössä, jossa kokemusta ja oppia riittää, ei hän mailansa suhteen ole muita kuunnellut – ei edes Saku Koivua. Maila on pysynyt lyhyenä, kuin hammastikkuna.

– Kyse on tuntumasta. Puolustuspelissä ja laukomisessa maila voisi olla pidempi. Tykkään pyöriä kulmissa ja tehdä pieniä kikkoja, joissa lyhyt maila toimii parhaiten.

Kakosta ja Rantasesta löytyy taas yksi yhdistävä tekijä: myös Rantanen pelaa lyhyellä mailalla.

– Tulosta on hänkin tehnyt, Kakko toteaa hymyillen.

Lue myös: