Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

"Laurin pitää olla jatkossa röyhkeämpi" – Möttölä luottaa Markkasen kehitykseen sekavassa tilanteessa, mutta "kieroutunut bisnes" tekee Bullsin tilanteesta kimurantin

Chicago Bullsin tilanne on Hanno Möttölän mukaan huolestuttava. Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja nostaa esiin liigan nurjan puolen.

NBA
Lauri Markkanen kuvassa
AOP

Suomalainen koripallolegenda Hanno Möttölä, 42, ei ole huolissaan Chicago Bullsin Lauri Markkasen tilanteesta NBA:ssa, vaikka sekä Markkasen että Bullsin kausi on ollut toistaiseksi vaatimaton. Tästä kaudesta piti tulla Chicago Bulls Markkasen todellinen läpimurtokausi, mutta syyskuun loukkaantuminen harjoituksissa pilasi 21-vuotiaan suomalaistähden alkukauden.

Markkanen satsasi kauteen paljon, kun hän hankki kesän aikana lisää lihaksia, mutta 213-senttisen suomalaisen uran toinen NBA-kausi pääsi vauhtiin vasta joulukuun alussa. Markkanen ei ole vielä yltänyt sille tasolle, millä hän pelasi tulokaskaudellaan, mutta 32 pisteen tehoilta Orlandoa vastaan on lupaus paremmasta.

– Pitää ottaa huomioon, että Laurin vamma heittävässä kädessä oli aika vakava. Hyvien heittäjien henkimaailma kulkee aika lailla heiton mukaan. Mielestäni Laurilla on ollut oikein hyvä alku, vaikka hänen heittoprosenttinsa ovatkin vähän laskeneet, HBA Märskyä nykyään valmentava Möttölä toteaa Yle Urheilulle.

Jussi Hirvonen, Hanno Möttölä, Lauri Markkanen, Antti Koskelainen.
Hanno Möttöllä (keskelä vasemmalla) ja Lauri Markkanen (keskellä oikealla) harjoituksissa vuonna 2017.Yle

Markkanen on pelannut loukkaantumisensa jälkeen nyt kymmenen ottelua, joista on tullut vain kolme voittoa. Markkasen pistekeskiarvo on 16,2. Debyyttikaudellaan Markkanen pussitti koreja 68 ottelussa sisään 15,2 pisteen keskiarvolla.

– Laurin kahden pisteen heittoprosentti on pudonnut ehkä kymmenen prosenttia viime kaudesta, kolmoset ovat pysyneet suhteessa samanlaisina ja vapaaheittoprosentti on laskenut. Tämä ei ole yllätys tuollaisen loukkaantumisen jälkeen, Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja Möttölä näki ennen Orlando-ottelua.

– Ei Laurilla ole ollut helppoa, kun joukkue on voittanut vain kolme niistä kymmenestä pelistä, jotka hän on pelannut.Koko joukkueella on vain kahdeksan voittoa 33:sta. Se on aikamoista tarpomista viikosta toiseen.

"Laurin tilanteesta ei tarvitse olla huolissaan"

Bullsin tilanne on nyt toista vuotta peräkkäin sekava. Joukkue antoi joulukuun alussa potkut päävalmentaja Fred Hoibergille ja tilalle tuli Jim Boylen.

– Lauri tuli nyt vähän samanlaiseen tilanteeseen kuin viime vuonnakin – joukkue vähän etsii itseään. Se ei ole ihanteellinen tilanne tulla joukkueeseen, kun sitten vielä valmentaja vaihtui.

Möttölän mukaan Markkasen tilanteesta ei pidä olla huolissaan, mutta Bullsin tilanteen entinen NBA-pelaaja näkee vaikeana. Möttölän mukaan Chicagon seurajohdon on tehtävä muutoksia, jos seura haluaa tosissaan menestyä jatkossa.

– Laurin tilanteesta ei tarvitse olla huolissaan, mutta Chicago Bullsin tilanteesta pitää olla oikein huolissaan, varsinkin jos on Bullsin fani henkeen ja vereen. Siinä on Bullsin seurajohdolla pähkäiltävää, kun he miettivät, mihin suuntaan seuraa aletaan viedä. Siellä on hyviä palasia, mutta en usko, että nykyisellä rosterilla pystytään kilpailemaan mestaruudesta. Kyllä siellä pitää vähän saada rosteria vaihdettua.

Lauri Markkanen donkkaa.
Getty Images

Markkanen korkealla Bullsin hierarkiassa

Se, että Chicago kyntää syvällä, ei Möttölän mukaan ole este Markkasen kehitykselle. Suomen maajoukkuelegendan mukaan tärkeintä on, että Markkanen pääsee pelaamaan koko ajan. Markkasella on edelleen mahdollisuudet kehittyä todelliseksi huippupelaajaksi.

– Lauri saa mahdollisuuden jokaisessa pelissä – se on se tärkein asia NBA:ssa. Oli siellä valmentajana kuka tahansa, niin kyllä valmentaja ymmärtää, että Lauri on joukkueen tehokkaimpia hyökkäyspelaajia ja että Laurille pitää saada niitä korintekotilanteita. Tälläkin hetkellä Lauri ottaa joukkueessa toiseksi eniten heittoja. Lauria ei olla tiputtamassa joukkueen hierarkiassa alaspäin, Möttölä uskoo.

– Ei se viime kausikaan ollut huono Laurin kehityksen kannalta, vaikka joukkue ei pärjännyt. Kukaan ei varmaan odottanut, että Bulls olisi pelannut pudotuspeleissä.

Lauri Markkanen
Getty Images

Markkasen pitää jatkossa saada enemmän heittopaikkoja ja enemmän tukea joukkuetovereilta.

– Laurin pitää olla jatkossa röyhkeämpi ja vaatia pelikavereilta enemmän. Tiedän, että Lauri vaatii itseltään todella paljon, joten silloin on oikeutettu vaatimaan myös pelikavereilta.

Bullsin ei kannata olla liian hyvä

Möttölä sanoo sen suoraan, mitä moni ei sano ääneen – Bullsin ei kannata menestyä liian hyvin, jos joukkue haluaa menestyä tulevaisuudessa. NBA:n parhaat varausvuorot draftiin saavat aina kauden kehnoiten pärjäävät joukkueet.

– Se on kylmä totuus tämän hetken NBA:ssa, että kannattaa olla joko todella hyvä tai todella huono. Sellainen välimallin joukkue ei pysty parantamaan varaustilaisuuden kautta joukkuetta ollenkaan. Bullsin kannattaa pelata kauden loput pelit hyvin, mutta ei liian hyvin, koska ensi kesän draftissa on tarjolla todella hyviä pelaajia.

Lauri Markkanen
David Sherman/NBAE via Getty Images

Möttölä tietää jo, kuka olisi täydellinen vahvistus Chicagolle ensi kesän draftissa.

– Olisi hienoa, jos Bulls saisi vaikka Duken yliopiston R.J. Barrettin, joka tullaan varamaan kahden ensimmäisen joukossa. Hän olisi hyvä Bullsin takakentälle Zach LaVinen tilalle. Barrett on hyvä korintekijä, mutta hän on enemmän kokonaisvaltainen pelaaja. Hän ymmärtää enemmän joukkuepelin eteen kuin LaVine. Barrett voisi auttaa myös Lauria, Möttölä mietti.

Markkasen suuri voitontahto erottaa hänet tyypillisistä pohjoisamerikkalaisista pelaajista. Möttölän mukaan se näkyy kentällä ja tulee auttamaan Markkasta eteenpäin vaikka Bulls kyntääkin syvällä.

– Laurille voittaminen merkitsee ehkä vähän enemmän kuin joillekin muille Bullsin pelaajille. Lauri on kasvanut sellaisessa ympäristössä, missä on puhuttu joukkuepelistä, voittamisesta ja häviämisestä. Amerikkalaiset kasvavat usein lukioaikana sellaisessa ympäristössä, missä pelataan turnauksia, missä pelataan 5–7 peliä viikonlopun aikana. Niissä voittamisen merkitys ei ole niin suuri, mutta oman tilastorivin merkitys on vähän isompi, jos haluaa esimerkiksi yliopistostipendin, Möttölä pohtii.

Astui esiin kiperässä paikassa

Markkanen toimi sovittelijan asemassa, kun Bullsin muut pelaajat suunnittelivat kapinaa uutta päävalmentajaa vastaan. Markkanen pysyi lojaalina Boylenille ja kapina peruttiin.

– Se oli hieno steppi Laurilta, kun hän astui kovassa paikassa esiin. Hän on hyvän kotikasvatuksen saanut ja suomalaisen luterilaisen elämänkoulun läpikäynyt nuori mies – hän ei ajattele itseään ensin, vaan miettii yhteisöä ja kokonaisuutta ensin.

Jim Boylen
Jim Boylenista tuli Bullsin päävalmentaja joulukuun alussa.Jeff Haynes/NBAE via Getty Images

Möttölä tietää, että Markkasella ja Boylenilla on yhteistä historiaa.

– Jim Boylen on ollut se kontakti Suomen koripallomaajoukkueen ja Bullsin välillä. Boylen on ollut täällä Suomessa parina kesänä. Hän on hyvä valmentaja Laurille. Heillä oli hyvä suhde jo ennen sitä, kun Boylenista tuli päävalmentaja.

Möttölä uskoo, että Markkanen tulee parantamaan kevätkauden aikana.

– Luulen, että Laurin heittoprosentit tulevat olemaan parempia, mitä ne viime kaudella olivat. Kun heittoprosentit nousevat, alkaa otteluissa tulla heti 2–3 pistettä enemmän. Uskon, että Bulls tulee napsimaan tammikuun puolella voittoja eri tahtiin.

– Tämä on kuitenkin vähän kieroutunut bisnes, kun ihan hirveästi ei saisi voittaa, jos haluaa hyvän draft-sijoituksen. Jossain vaiheessa pitää kuitenkin alkaa voittamaan, jos haluaa säilyttää jonkinlaisen uskon omaan tekemiseen.

Lauri Markkanen kuntopyörän päällä.
Getty Images

Markkanen satsasi ennen loukkaantumistaan paljon harjoitteluun ja lihasmassan kasvattamiseen. Möttölän mukaan uurastus ei ole mennyt hukkaan, vaikka loukkaantuminen sotkikin kuviot.

– Markkanen pelasi tuossa jo 15 levypallon ottelun. Uskon, että levypallopeli tulee paranemaan kesällä hankitun lisävoiman ja räjähtävyyden ansiosta. Toivottavasti Bulls pystyy tätä kautta parantamaan otteitaan.

– Tällä hetkellä joukkue on liigan huonoin hyökkäyksen tehokkuudessa ja kymmenenneksi kehnoin puolustuksen tehokkuudessa. Lauri on iso palanen, kun joukkue tulee parantamaan näitä tilastoja, Möttölä vakuuttaa.

Lue myös:

"Likainen donkki" huipensi Markkasen näytöksen – katso huippuhetket

Markkasella loistokas ilta – hätyytteli NBA-ennätystään

Kommentti: Lauri Markkasen nakuttamat pisteet eivät kerro olennaista miehen kivikovasta paluusta

Chicagon tuska ei hellitä – Markkasen edustaman NBA-seuran loukkaantumiskierre synkkeni

"Lauri vaatii, että häntä pusketaan eteenpäin" – valmentaja leipoo Markkasesta supertähteä

Lauri Markkanen avaa, miten esti joukkuetoveriensa kapinan: ”Se oli todellakin uutta minulle” – Chicago-pomo avautui negatiivisesta kohinasta

Kommentti: Markkasen valmentajan potkut ovat hämmentävät – seurajohtokin voisi katsoa peiliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat