Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 7 - live
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, päiväkooste

Suomen päävalmentajaa sapetti poliittinen peli voittotaistossa – tulistui Herolan sorsimisesta: "Käsittämätön ratkaisu, en voi sitä missään nimessä hyväksyä"

Yhdistetyn mäkikilpailu peruttiin Ramsaussa, kun vain kaksi hyppääjää odotti vuoroaan hyppytornissa. Ilkka Herola olisi lauantain hypyllään ollut mukana vähintään taistelussa palkintokorokesijassa. Tuomariston päätös oli Suomen maajoukkueen päävalmentajan Petter Kukkosen mielestä väärä.

yhdistetty hiihto
Petter Kukkonen
Petter KukkonenHeidi Koivunen/AOP

Pitkään näytti siltä, että Ilkka Herola olisi saavuttanut lauantaina kauden parhaan sijansa ja jopa palkintokorokesijan yhdistetyn maailmancupissa.

Vaikeissa tuulioloissa Herola onnistui mäessä. 88,5 metrin hyppy olisi oikeuttanut hänet ladulle kymmenen parhaan joukossa ja noin 40 sekunnin päästä kärjestä.

Pitkän arpomisen jälkeen tuomaristo päätti kuitenkin perua mäkikilpailun, kun hyppyvuorossa oli enää Saksan Eric Frenzel ja Norjan Jarl Magnus Riiber.

Suomen maajoukkueen päävalmentajaa Petter Kukkosta päätös sapetti. Hänen mukaansa Herola olisi ollut voittotaistelussa mukana, mikäli perjantaisen varakilpailun tuloksia ei olisi tarvittu.

– Käsittämätön ratkaisu, enkä voi sitä missään nimessä hyväksyä. Ymmärrän hyvin, että keli oli haastava ja tuuli vaihteli, mutta se vaihteli jo koekierroksella ja koko kilpailun ajan, Kukkonen kommentoi puhelimitse Yle Urheilulle.

Ilkka Herola Ramsaussa 2018
Ilkka Herolan hyppy kulki lauantaina paremmin kuin varakilpailussa.Franz Kirchmayr/Gertty Images

– Lukuisat, lukuisat hyppääjät hyppäsivät ihan toivottomiin tuulirakoihin, joissa heillä ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta. Muun muassa kolme urheilijaa meidän joukkueestamme koki tämän kohtalon, Kukkonen sanoi.

Kukkonen kertoo, että mäkikilpailussa yritetään käyttää aina poliittista valtaa tuomaristoon, kun valmentajat tietävät, että alla on heidän urheilijoilleen suotuisa varakilpailu ja itse kisassa olosuhteet ovat vaikeat. Myös lauantaina valmentajat kävivät jututtamassa juryn jäseniä.

– Sitä on vaikeaa sanoa, tuliko päätös tänään poliittisen vallan seurauksena vai ei. tänään sellainen päätös vai ei. Mutta kyllä se vähän haiskahtaa siltä, että tänään haluttiin parhaat miehet kärkeen, eikä sopinut, että Herolan Ilkka ja Alessandro Pittin olisivat taistelleet voitosta.

Ilkka Herola on ollut Suomen yhdistetyn joukkueen ykkösnimi tällä kaudella, mutta Herolankaan hyppy ei ole kulkenut alkutalvesta.
Ilkka Herola on ollut Suomen yhdistetyn joukkueen ykkösnimi tällä kaudella, mutta Herolankaan hyppy ei ole kulkenut alkutalvesta.Tomi Hänninen

Herolaan itseensä päätös vaikutti luonnollisesti myös. Kärkikamppailu vaihtui lähtönumeroon 32 ja toivottomaan pitkään takaa-ajoon. Kukkonen oli ehtinyt jo miettiä Herolan kanssa taktiikkaa kärkikamppailuun, minkä vuoksi varakilpailun tuleminen voimaan latisti tunnelmaa erityisesti.

Hyvällä hiihdolla Herola napsi useita sijoja ja oli lopulta 15:s, vaikka hiihdosta puuttui kaiken vääntämisen jälkeen paras terä.

– Hiihto oli tasaisen hyvää. Ilkka oli tosi masentunut päätöksen tultua. Hän ei saanut missään nimessä parastaan peliin tänään. Ilkka on aina tasaisen kova hiihtäjä, vaikka olisi huonommassakin kunnossa. Se ei ole ongelma, vaan loppukiri on enemmän Ilkan haaste, että saa tehoa pihalle ja ukkoja pakettiin.

Toimenpiteitä ennen Seefeldiä?

Ilouutisia ladulta tuli myös, kun polvivamman kanssa kamppaillut Eero Hirvonen oli hiihto-osuuden nopein. Hän nousi sijalta 48 sijalle 24.

Vaikka Herola onnistui tänään selvästi perjantaita paremmin mäessä, aiheuttaa hyppääminen pientä huolta maajoukkueessa.

Eero Hirvonen
Eero HirvonenAOP

Joukkueella on kaksi kuukautta aikaa löytää ainekset kunnon leiskautuksiin ennen Seefeldin MM-kisoja. Tämä saattaa vaatia Kukkosen mukaan muutaman maailmancup-viikonlopun jättämistä väliin.

– Katsotaan, laitammeko kaiken yhden kortin varaan, jotta saamme urheilijat kuntoon Seefeldiin. On tärkeää saada hyviä hyppyjä alle kotona turvallisessa ympäristössä.

Myös urheilijoiden itseluottamus pitää saada käännettyä taas oikeaan suuntaan, jotta hyviä tuloksia voidaan odottaa. Edellytykset niille on Kukkosen mukaan olemassa, sillä fyysinen kunto urheilijoilla on kohdallaan.

Urheilijoiden itseluottamuksenkin vuoksi Kukkosta harmitti lauantain mäkikisan peruminen.

– Alkukausi on lähtenyt huonosti liikkeelle ja tänään olisi tarjottu parempaa. Olisi saatu itseluottamus kääntymään. Mutta nyt se kääntyi taas toisinpäin ja tuntui siltä, että lyötyä lyötiin. Sekin tässä osittain korpeaa. Ilkka olisi ansainnut parempaa.

Lue myös:

Riiber jatkoi voittokulkuaan Itävallassa – Herola paranteli taas sijoitustaan hyvällä hiihdolla

Ilkka Herolan palkintokoroketaistelu romuttui viime hetkellä – mäkikilpailu peruttiin, kun vain kaksi hyppääjää oli jäljellä

Huippulupauksena maailmalle lähtenyt suomalaisnuori huomasi tuijottavansa yksin hotellihuoneen seinää – Ilkka Herola luuli olevansa särkymätön, vaikka olisi tarvinnut ammattiapua

Menestystä piti tulla, mutta odotukset vaihtuivat epäuskoon – yhdistetyn mäessä menee niin heikosti, että valmentajakin nauraa: "Näyttää siltä, ettei kukaan heistä ole koskaan käynytkään hyppyrimäessä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat