1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yhdistetty hiihto

Taas uskomaton farssi! Yhdistetyssä valtavaa sekoilua ennen viimeistä hyppyä – asiantuntija hämmästeli: "Hyvin erikoista"

Yhdistetyn maailmancupin kokonaiskisaa johtava norjalainen Jarl Magnus Riiber koki hämmentäviä hetkiä Ramsaussa sunnuntaina.

Yhdistetty hiihto
Yhdistetyn mäkikisasta taas farssi – sekoilua viimeisen hyppääjän kohdalla
Yhdistetyn mäkikisasta taas farssi – sekoilua viimeisen hyppääjän kohdalla

Yhdistetyn maailmancupissa Ramsaussa nähtiin jälleen kerran käsittämättömiä käänteitä mäkikisassa. Lauantain kisa keskeytettiin ja peruttiin, kun kaksi kilpailijaa oli jäljellä. Nyt sunnuntaina maailmancupia johtava Jarl Magnus Riiber joutui viimeisenä hyppääjänä peruuttamaan puomilta, kun mäestä alkoi valua alas isoja lumipaakkuja.

– Nyt se pitää siivota. Jos tuonne jää tuollaisia paakkuja, niin tuo haittaa todella pahasti, Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki äimisteli.

Sen jälkeen Norjan valmennusjohto vaatikin kisajärjestäjiä siivoamaan mäkihyppyriä. Kisajärjestäjät rupesivat toimiin, mutta siivous tehtiin aivan väärästä kohdasta.

– En tiedä, miksi yläpuolella harjataan vielä. Lumi valuu kaarteeseen. Keula oli vasta harjattu. Sitten lumi valuu takasin alas, Vähäsöyrinki hämmästeli ja myötäili ihmettelevän Norjan valmentajan käytöstä.

Lopulta Riiber pääsi mäestä alas koehyppääjän jälkeen. Riiber suoriutui kuitenkin heikosti. Ilmalento meni täysin pipariksi. Hyppy kantoi HS98-mäessä vain 79 metriä.

– Olisiko lunta sittenkin jäänyt ladulle. Hyvin erikoista, Vähäsöyrinki sanoi.

Hypyn jälkeen elettiin hetken hämmentiviä hetkiä. Norja meni näyttämään kisan toimitsijoille, että hyppyladulla oli lunta.

– Nyt pitää vaatia uutta hyppyä ilman lunta. Keula harjattin ensiksi ja sitten ylhäältä. Jos minä olisin valmentaja, niin vaatisin, että mies hyppää uudelleen.

Lopulta mäkitulokset jäivät ilmeisesti voimaan. Riiber on 43:s ennen kymmenen kilometrin hiihtoa. Eroa kärkeen Puolan Szczepan Kupchakiin yli kaksi minuuttia.

Suomen mollivoittoinen kausi jatkui myös. Leevi Mutru hylättiin puvun takia. Lisäksi muut suomalaisurheilijat jäivät todella kauas HS98-mäessä.

Suomen paras on tällä hetkellä nuori Otto Niittykoski, joka lähtee ladulle 29. sijalta. Niittykosken ero kärkeen on yksi minuutti ja 19 sekuntia.

Ilkka Herola oli lauantaina palkitokoroketaistossa ennen kuin mäkikisa keskeytettiin viime hetkellä. Sunnuntaina Herola ei enää onnistunut yhtä hyvin mäkimontussa. Herola lähtee ladulle toiseksi parhaana suomalaisena 30. sijalta sekunnin Niittykoskea perässä. Herolalla on matkaa palkintokorokkeelle minuutti.

Arttu Mäkiaho oli mäkisan 40:s ja Eero Hirvonen 45:s.

Hiihto-osuus käynnistyy 13.45. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

Lue lisää:

”Todella järkyttävää” – yhdistetyn kahdesta skandaalista jyrähdettiin, mutta FIS ei ymmärrä kritiikkiä

Suomen päävalmentajaa sapetti poliittinen peli voittotaistossa – tulistui Herolan sorsimisesta: "Käsittämätön ratkaisu, en voi sitä missään nimessä hyväksyä"

Ilkka Herolan palkintokoroketaistelu romuttui viime hetkellä – mäkikilpailu peruttiin, kun vain kaksi hyppääjää oli jäljellä

Riiber jatkoi voittokulkuaan Itävallassa – Herola paranteli taas sijoitustaan hyvällä hiihdolla