1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yhdistetty hiihto

”Todella järkyttävää” – yhdistetyn kahdesta skandaalista jyrähdettiin, mutta FIS ei ymmärrä kritiikkiä

Yhdistetyn maailmancupissa Ramsaussa on ollut hämmentäviä käänteitä viikonlopun läpi.

Jarl Magnus Riiber
Katso sekoilut jutun kuvaa klikkaamalla!

Yhdistetyn maailmancupin kisat Ramsaussa eivät ole menneet putkeen. Lauantaina mäkikisa keskeytettiin ja peruttiin tuuliolosuhteiden takia, kun tornissa oli vain kaksi hyppääjää. Suomen päävalmentajaa Petter Kukkosta sapetti päätös todella paljon, koska Ilkka Herola olisi ollut ilman perumista jopa voittotaistossa.

Sunnuntaina nähtiin taas hämmentäviä hetkiä. Ennen mäkikisan viimeistä hyppääjää, maailmancupia johtavaa, Norjan Jarl Magnus Riiberiä Ramsaun mäestä alkoi tulla lumipaakkuja.

Riiber oli jo ehtinyt mennä hakemaan asentoaan puomille. Siivous ei onnistunut kisajärjestäjiltä kunnolla. Riiber hyppäsi alas mäestä ja oli vasta 43:s. Tulokseksi tuli 79 metriä. 21-vuotias norjalaistähti horjahti pahannäköisesti hyppyrillä.

– Hän olisi voinut kaatua. Siinä olisi voinut mennä koko loppu ura pilalle, Norjan yhdistetyn pomo Ivar Stuan totesi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Olen puhunut maajoukkueen pomolle Kristian Hammerille, joka kertoi Jarl Magnusin sanoneen tuon pilanneen kisan. Hän hyppäsi 79 metriä, vaikka olisi pystynyt hyppäämään 99 metriä.

Stuania toiminta Ramsaussa ärsytti. He olivat tehneet protestin, mutta se ei mennyt läpi.

– Tätä kuvaa vain skandaali. Tämä on todella järkyttävää. Nyt on ollut kaksi skandaalia. Tämä ei ole maailmancupin arvoista, Stuan sanoo.

Jarl Magnus Riiberin hyppy meni täysin pipariksi sunnuntaina Ramsaussa. Kuva: Franz Kirchmayr/SEPA.Media /Getty Images

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pomoportaasta Lasse Ottesen ei niellyt kritiikkiä. Entinen norjalainen huippumäkihyppääjä sanoi, että Riiber itse aiheutti lumipaakut mäkirinteeseen.

– Tuomaristo pysäytti kisan. Sen jälkeen kahdella testihyppääjällä ei ollut ongelmia. Riiber sai vihreää valoa. Tässä kohtaa jotain lumihiutaleita saattoi kerääntyä ladulle, Ottesen sanoi.

Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki ihmetteli jo aiemmin tapahtumia kisassa. Rinnettä siivottiin ensiksi keulasta ja sitten ylhäältä. Se aiheutti Vähäsöyringin mukaan sen, että paakut putosivat uudelleen alas rinnettä ja häiritsivät Riiberiä. Ottesen totesi NRK:lle, että sunnuntain tapahtumia tarkastellaan jälkikäteen.

– Mielestäni Stuan käyttää liian vahvoja sanoja.

– Sitä, mitä sanoi lauantaista. Sitä en ymmärrä ollenkaan.

Riiber ei lähtenyt lopulta 10 kilometrin hiihtokisaan olleenkaan. Ramsaussa nähtiin kuitenkin norjalaisjuhlat, kun Jörgen Graabak voitti kisan.

Katso jutun pääkuvaa klikkaamalla mäkikisan hämmentävä käänne!

Lue lisää:

Norjan Graabak rynnisti voittoon yhdistetyssä – Herola jäi kymmenen kärjestä, Riiber ei startannut lainkaan

Taas uskomaton farssi! Yhdistetyssä valtavaa sekoilua ennen viimeistä hyppyä – asiantuntija hämmästeli: "Hyvin erikoista"

Suomen päävalmentajaa sapetti poliittinen peli voittotaistossa – tulistui Herolan sorsimisesta: "Käsittämätön ratkaisu, en voi sitä missään nimessä hyväksyä"