1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Muu palloilu

Venäjän antidopingpomo penää presidentti Putinilta toimia Wadan hyväksi – "Eristäytyminen ei ole Venäjän etujen mukaista"

Venäläisen urheilun tulevaisuus huolestuttaa maan antidopingtoimiston päällikköä.

Kuva: AOP

Venäjän antidopingtoimiston Rusadan päällikkö Juri Ganus vaati torstaina maan presidentiltä Vladimir Putinilta toimia, jotta Maailman antidopingtoimisto Wada pääsisi täydellisesti käsiksi Moskovan dopinglaboratorion testitietoihin.

Wada palautti Rusadan ja Moskovan dopinglaboratorion toimintavaltuudet syyskuussa, mutta ehtona sille oli muun muassa pääsy dopinglaboratorion testitietoihin joulukuun loppuun mennessä. Wadan asiantuntijat matkustivat viime viikolla Moskovaan, mutta eivät saaneet kerättyä kaikkia haluamiaan tietoja.

Wadan mukaan se ei voinut suorittaa tehtäväänsä täydellisesti loppuun, koska ryhmän jäsenten käyttämien välineiden olisi pitänyt olla Venäjän lainsäädännön mukaisesti sertifioituja.

– Olemme kuilun partaalla. Pyydän teitä turvaamaan puhtaan urheilun nykyisille ja tuleville urheilijasukupolville, Ganus kirjoitti avoimessa kirjeessään Putinille.

Ganus sanoi pelkäävänsä, että jos Wada hyllyttää Rusadan toimintavaltuudet uudelleen, venäläisurheilijoita ei päästetä kilpailemaan kansainvälisille areenoille eikä Venäjälle myönnetä isännöitäväksi isoja kansainvälisiä urheilutapahtumia.

– Tilanne on ratkaistava pikaisesti. Eristäytyminen ei ole Venäjän etujen mukaista, Ganus korosti.

Wada on ilmoittanut, että sen henkilöstö on valmis jatkamaan tiedonkeruuta Moskovassa nopeallakin aikataululla.