Suora

  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Korisliiga, naisten 4. loppuottelu Catz - PeKa
  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • One more year Riikka Sallinen? Lopettamisen sietämätön vaikeus
  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
  • Urheiluruutu

Tulokasvalmentaja on saanut häntäpään SM-liigajoukkueen uskomaan itseensä – Sport taistelee sitkeästi pudotuspelipaikasta

Ari-Pekka Pajuluoman Sportille ei ennakoitu ennen kautta juuri minkäänlaisia menestysmahdollisuuksia. Joukkue on kuitenkin kamppaillut tiukasti sarjan keskikastissa ja haluaa palauttaa pudotuspelitunnelman Vaasaan.

Sport (Jääkiekon Miesten Liiga)
Ari-Pekka Pajuluoma.
AOP

Vaasan Sportin ei pitänyt olla mukana jääkiekon SM-liigan keskikastin kamppailuissa. Kauden ennakkoarvioissa se sijoitettiin sarjan häntäpäähän, jopa hännänhuipuksi.

Eivätkä vaasalaisten viime vuodet toisaalta antaneetkaan erityistä syytä yhtäkkiseen optimismiin. Sport on pelannut neljän SM-liigakautensa aikana pudotuspeleissä vain kerran, silloinkin ensimmäisellä kierroksella. Sijoitukset ovat 14., 10., 14. ja 15.

Lisäksi uuteen kauteen lähdettiin keltanokkavalmentajalla. Ari-Pekka Pajuluoma on seuran entinen pelaaja junioreista ja alasarjoista. Hän oli kuulunut Sportin valmennusryhmään aiemmin, mutta toiminut miesten tasolla päävalmentajana vain puolikkaan kauden Mestis-seura Hermeksessä.

Syntyperäinen vaasalainen kuitenkin tarttui haasteeseen avoimin mielin, tavoitteenaan nostaa Sport pohjamudasta.

– Ei ollut minun asiani hirveästi miettiä sitä, miten oli mennyt. Totta kai vaasalaisena aistin, että puhe Sportista oli esimerkiksi viime keväänä pitkälti mollivoittoista. Yksi tavoite oli lähteä puhdistamaan kotkalogoa, Pajuluoma sanoo Yle Urheilulle.

Rohkeus edellä

Sport ei ponnistanut yhdessä yössä SM-liigan kärkeen, mutta kauden 2018-2019 alkupuolisko eteni ainakin ulkopuolisten ennakko-odotuksia paremmin. Esittäytyminen uudelle joukkueelle debytanttivalmentajana jännitti entistä vanginvartijaa.

– Tiesin vähän pelaajia, mutta en tuntenut heitä. Tapasimme ensimmäisen kerran huhtikuussa ja yritin päästä vauhdilla sinuiksi heidän kanssaan. Joistakin pelaajista oli jonkinlaisia ensivaikutelmia ja luuloja, mutta huomasin ne nopeasti vääriksi.

Pelilliset teesit eivät pyörineet alkuvaiheessa mielessä. Pajuluoma sanoo puhuneensa joukkueensa kanssa enimmäkseen ihmisestä ja urheilusta. Yhteisillä ja kahdenkeskisillä keskusteluilla alettiin rakentaa yhteishenkeä, joka kantoi alkukaudesta hedelmää.

Sport  juhlii.
AOP

Sport on muun muassa yksi sarjan eniten maaleja tehneistä joukkueista, minkä Pajuluoma kytkee nimenomaan henkiseen puoleen.

– Tärkeä asia on rohkeus pelissämme. Pelaajat uskaltavat yrittää kiekollisesti. Pelkoa ei ole, mikä luo paikkoja, joista sitten syntyy maaleja, hän sanoo.

Parhaimmillaan vaasalaiset voittivat loka-marraskuussa seitsemästä peräkkäisestä ottelustaan kuusi, ja ainoa tappiokin tuli vasta voittolaukauskilpailussa.

– Yhdessä luotu arvopohja on auttanut meitä pysymään yhteisrintamassa. Välillä tulee hetkiä, joina yksilön ego ottaa vallan ennen joukkueen etua, mutta olemme uskaltaneet puuttua niihin asioihin. Virheitä tulee ja vastoinkäymisiä pitää sietää. Sitähän urheilu on: aina ei voi voittaa tai onnistua, mutta kysymys on, miten pettymyksen käsittelee tekojen kautta.

"Peli on ollut selkeämpää"

Keskushyökkääjä Antti Kalapudas on esimerkki pelaajista, jotka ovat kyenneet kasvamaan Sportissa alkukauden mittaan. 22-vuotias Kalapudas pelasi jo viime talvena uransa parhaan kauden, mutta nyt pistetahti on vieläkin parempi.

Kalapudas nousi jopa Leijonien joukkueeseen Euro Hockey Tourilla.

– Vire on ollut nousujohteinen. Alku ei ollut hirveän hyvä, mutta sain käännettyä kurssin nopeasti ja pystyin nostamaan tasoa. Paljon on auttanut se, että ylivoimamme on toiminut, Kalapudas selittää kovaa kuntoaan.

Kalapudas yritti läpimurtoa ensin junioriseurassaan Kärpissä, mutta päätyi vaihtamaan seuraa vuonna 2017. Sitä ennen oululaisten SM-liigajoukkueessa otteluita oli kertynyt vain 79.

Antti Kalapudas.
AOP

Vaasassa hän on rikkonut parhaan Kärpät-kautensa pistesaldon jo kahdesti. Maajoukkueen paidassa Kalapudas iski heti maalin.

– Nälkä vain lisääntyy näiden myötä. Tuollainen valinta tuo tunteen siitä, että on tehnyt joitain asioita oikein. Nyt haluan tehdä niitä lisää ja päästä Leijonien mukaan uudelleen, hän sanoo.

Kalaputaan kaltaiselle kiekkoilijalle Sportin alkukausi on ollut varsin jännittävä. Maaleja on tullut molempiin päihin, mutta kokonaisuutena hyökkääjä on tyytyväinen Pajuluoman tuomiin elementteihin.

– Mielestäni peli on ollut selkeämpää ja viisikko on pysynyt tiiviimpänä. Hän on tuonut nopeampaa suunnanmuutospeliä. Olemme valmiita reagoimaan ja vaihtamaan roolia, kun kiekko vaihtaa omistajaa.

Vuodenvaihteessa rankka tahti

Kauden toistaiseksi vaikein jakso ajoittui joulun ympärille. Silloin Sport painiskeli painajaismaisen otteluohjelman kanssa. Kahden peräkkäisen pelipäivän jälkeen vaasalaiset saivat neljä välipäivää, mutta tapaninpäivän kierroksen jälkeen edessä oli viiden ottelun rupeama vain yhdeksän päivän aikana.

Joululomat sekoittivat rytmiä entisestään. Pajuluoma laskee, että joulun aikaan tuli kuuden päivän jakso ilman ainuttakaan varsinaista harjoituspäivää.

– Siellä on pelien seassa lähinnä matkustuspäiviä. Onhan se paljon pelata käytännössä kahdeksan ottelua ilman joukkueharjoituksia. Se on yli kymmenen prosenttia koko kauden peleistä. Hurjaltahan se kuulostaa. Sitä varten on tehty töitä, mutta on toinen kysymys, onko se sitten huippu-urheilua.

Nuorena pelaajana Kalapudasta kiireinen kalenteri ei haittaa.

– Sitä ei voi kiistää, etteikö tahti olisi kova, mutta en sanoisi sitä liian kovaksi. Pitää olla huolellinen huoltavissa harjoituksissa, mutta ainahan pelaaja pelaamisesta tykkää, hyökkääjä arvioi.

Sport juhlii maalia.
AOP

Pajuluoma haluaisi jatkossa parantaa erityisesti joukkueensa alivoimapelaamista. Siinä missä Sport on iskenyt kovia maalimääriä, niin myös oma verkko on heilunut tiuhaan. Joukkue on ottanut liikaa kahden minuutin rangaistuksia, eikä ole kyennyt tukahduttamaan vastustajien ylivoimatykkejä.

– Se on ollut meille Akilleen kantapää. Tyhmien jäähyjen eliminoiminen on helposti sanottu, mutta alivoimapelaamiseenkin pitäisi löytää jotain uutta. Tasaviisikoin olemme monesti pitäneet maalimme puhtaana, vaikka välillä onkin tullut yksittäisiä huonompia iltoja.

Korjaamalla heikkouksiaan Sportilla on mahdollisuus olla 60 ottelun jälkeen pudotuspeliviivan yläpuolella vasta toista kertaa. Se on tällä kaudella onnistunut kaatamaan kärkipään seuroista esimerkiksi TPS:n, Pelicansin ja HPK:n, joten vahvalla itseluottamuksella jopa paikka puolivälierissä siintää haaveissa.

– Sekä seuran että joukkueen tavoite on, että kymmenen joukossa pitäisi olla runkosarjan päättyessä. Sitä kohti tehdään töitä kynsin ja hampain, Pajuluoma toteaa.

Ari-Pekka Pajuluomaa ja Antti Kalapudasta haastatteli Juhani Kukkasela.

Lue myös:

Sportilta ihmekiri, Tappara päätti korpivaelluksen – "Ylivoimaisesti kauden hölmöin tappiomme"

Sportin paras pistemies jatkaa vaasalaisseurassa myös ensi kaudella

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat