Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Miten Helsingin talouskatastrofi vältettäisiin Tampereen EM-kisoissa 2024? Hankkeen puuhamies on vakuuttunut ratkaisusta, mutta pysyy siitä vaiti

Tampereella odotetaan nyt yleisurheilun vuoden 2024 EM-kisojen haun kohdalla sitä, miten Euroopan yleisurheiluliitto reagoi heidän ehdotuksiinsa hakuneuvottelukeskusteluissa.

yleisurheilu
Ratina stadion
Jukka Töyli

Tampere on mukana vuoden 2024 EM-kisahaussa, mutta yksi hankkeen puuhamiehistä Perttu Pesä korostaa haun olevan vasta neuvottelumenettelyssä. Tampereen ohella Minsk, Göteborg ja Puolasta Sleesian maakunta oli kutsuttu Euroopan yleisurheiluliittoon puhumaan hausta loppusyksyllä. Euroopan yleisurheiluliitto päättää tammikuun lopussa kolme ehdokasta neljästä jatkamaan hakua.

Visit Tampere Oy:n operatiivisena johtajana toimivan Pesän mukaan Tampereen menestysmahdollisuudet riippuvat siitä, millaiset kisat Euroopan yleisurheiluliitto haluaa. Tampereella on järjestettiin tänä kesänä alle 20-vuotiaiden MM-kisat ja vuonna 2013 alle 23-vuotiaiden EM-kisat.

Ratina 2016
Nuorten arvokisojen lisäksi Ratinassa on nähty viime vuosina Ruotsi-otteluita, kun Helsingin Olympiastadion on ollut remontissa.Tomi Hänninen

– Tampereen vahvuudet tulevat siitä, että meillä on stadion keskellä kaupunkia. Kaikki hotellit ovat pääosin kilometrin säteellä siitä. Sitten on turvallisuus ja miten kompakti kaupunki Tampere on. Euroopan yleisurheiluliitossakin on huomattu, että Tampere on hyvä kaupunki järjestää kisoja, Pesä sanoo.

– Toisaalta meillä on vähän toisentyyppinen konsepti järjestää kisoja kuin kenties jollain muilla kaupungeilla Euroopassa. Haluamme keskustella siitä, miten Euroopan yleisurheiluliitto voisi tällaisella tyylillä kisoja järjestää.

Helsingin EM-tappiot ovat mielessä

Edellisen kerran Suomessa järjestettiin yleisurheilun EM-kisat vuonna 2012 Helsingissä. Nuo kisat on jälkikäteen muistettu kovista tappioistaan. 15 miljoonan euron budjetilla tuli yli 3,6 miljoonan euron tappio (siirryt toiseen palveluun). Helsingin kisat olivat ensimmäiset yleisurheilun EM-kisat, jotka järjestettiin samana kesänä kuin olympialaiset. Nyt vuoden 2024 EM-kisoihin on sama lähtöasetelma, sillä Pariisissa kisataan samana kesänä olympialaiset.

Helsinki EM 2012
Helsingin EM-kisoja vuonna 2012 vaivasi myös sateinen sää.Stu Forster/Getty Images

Pesä myöntää, että Helsingin kisojen tappiota on mietitty aika paljon etukäteen Tampereella.

– Totta kai pohjatyöt on tehty. Ei tällaiseen leikkiin kannata lähteä edes tiedustelupöytään, jos ei tietäisi jotain ratkaisua, Pesä sanoo.

Siitä ratkaisusta Pesä pysyy kuitenkin vaiti toistaiseksi.

– Meillä on aika hyvä suunnitelma siitä olemassa, mutta annetaan sen tällä hetkellä olla omissa päissämme. Katsotaan, miten Euroopan yleisurheiluliitto suhtautuu, Pesä miettii.

Miten vaikuttaa Ratinan koko?

Tampereen hakukokonaisuudessa päättäjiä saattaa puhuttaa myös Ratinan stadionin koko. Tänä vuonna EM-kisat olivat Berliinin olympiastadionilla, joka vetää 80 000 katsojaa. Ratinaan mahtuu tällä hetkellä noin 16 000 katsojaa, mutta esimerkiksi mediaväki pienentänee kapasiteettiä kohtuullisen paljon.

– Olympiavuosiratkaisuna näkisin, että meidän stadion on aika hyvä vaihtoehto, Pesä sanoo.

– Jos ajatellaan EM-kisoja, niin Berliini oli tietysti omaa luokkaansa. Mutta Amsterdamin kisoissa 2016 ei ollut paljoa isompi stadion, Pesä viittaa edellisiin olympiavuosikisoihin ja kaupungin olympiastadioniin, jonne mahtuu tätä nykyä reilut 22 000 katsojaa.

Lue lisää:

Tampere hakee yleisurheilun vuoden 2024 EM-kisoja – vastassa Minsk, Göteborg ja Sleesia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat