Carolinan ylivoimapeli karmivassa umpisolmussa – turhautunut Teräväinen: ”Minut voi ainakin vaihtaa pois vaikka saman tien”

Teuvo Teräväisen ja Sebastian Ahon edustama Carolina Hurricanes ei ole tehnyt ylivoimamaalia kahteen viikkoon.

NHL
Carolina Hurricanes ja Teuvo Teräväinen.
Getty Images

Carolina Hurricanesin pukuhuoneesta alkaa huumori loppua. Joukkue on hävinnyt yhdeksästä edelisestä ottelustaan seitsemän, mikä on ajanut joukkueen erittäin syvään kuoppaan pudotuspelejä ajatellen. Matkaa pudotuspeliviivaan on jo kymmenen pisteen verran.

Ja mikä pahinta, huominen ei lupaa paljon parempaa.

Joukkue, joka on kärsinyt jo useamman vuoden maalintekemisen tuskasta, operoi tällä kaudella aiempaakin kapeammalla materiaalilla. Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen takana ei ole käytännössä mitään. Toisin sanoen: jos kikkapojat Suomesta eivät onnistu, ottelu päättyy suurella todennäköisyydellä vastustajan voittoon.

Ei laadukkaan NHL-joukkueen maalipörssin kärkisijoilta pitäisi löytyä Michael Ferlandin, Jordan Martinookin ja Justin Williamsin nimiä.

Toistaiseksi vain Los Angeles Kings on tehnyt Carolinaa vähemmän maaleja.

Teuvo Teräväinen.
Getty Images

Oman mausteensa soppaan antaa laukaisutilastot, joita Carolina on hallinnut NHL:ssä jo parin vuoden ajan. Tälläkin päivämäärällä Carolinan laukausten suhdeluku (56,22) on koko NHL:n paras. Eli Hurricanes siis voittaa lähes poikkeuksetta laukaisutilaston, mutta ei ottelua.

– Lauotaan aina paljon, mutta ei silti useinkaan tunnu, että me sen enempää sitä ottelua hallitsisimme. Meidän pelitapa nyt vain on sellainen, että kiekkoa viivaan ja heti sieltä maalille. Pelataan paljon laukausten kautta. Kun puhutaan siitä viimeisestä taidosta ja rohkeudesta tehdä maaleja, niin se onkin sitten ihan eri juttu, Teräväinen sanoo Yle Urheilulle.

Viime viikkoina myös suomalaispelaajien hanat ovat olleet tukossa. Teräväinen itse on tehnyt viiteentoista edelliseen otteluun ainoastaan kolme maalia, nekin kahdessa ottelussa. Viime kaudella 23 kertaa osunut Teräväinen on tehnyt tällä kaudella vasta kahdeksan osumaa.

Viisitoista osumaa iskenyt Aho sen sijaan operoi edelleen yli pisteen ottelukeskiarvolla.

Liikaa on kuitenkin suomalaisten hartioilla ja siksi Carolinaa vastaan on juuri nyt helppo pelata.

– Onhan se nyt selvä juttu. Aika paljon on hävitty pelejä ja sen vuoksi mieli on aika kireällä. Kun pelaa isossa roolissa, eikä saa tehtyä tulosta ja voitettua pelejä, niin kyllä siinä välillä yöt menee miettiessä, että mitä voisin tehdä paremmin. Voittaminen on aika paljon mukavampaa, Teräväinen hymähtää.

Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho.
Getty Images

”Ei vain mene”

Monet joukkueet saavat apua maalinteko-ongelmiin ylivoimapelistä, mutta Carolinan tapauksessa ylivoimat ovat ainoastaan lisänneet tuskaa. Sekava ja heikosti toiminut ylivoimapeli ei ole tehnyt maaliakaan kahteen viikkoon. Koko kauden osalta Hurricanesin ylivoima (14%) on koko NHL:n neljänneksi heikointa.

– Varmaan siellä väärät jätkät on yrittämässä, Teräväinen puhisee.

– Minut voi vaihtaa siitä pois vaikka saman tien. Ei näytä kiekko menevän maaliin yhtään mistään, eikä tuohon tunnu löytyvän ratkaisua. On vaihdettu miehiä ja on yritetty treenata, mutta ei vain mene. Korvien välissä se alkaa olla, mikä sitten taas näkyy tyhminä ratkaisuina jäällä, Teräväinen harmittelee.

Carolina Hurricanes.
Getty Images

Carolinan ylivoimapelin ongelma on liiassa miettimisessä. Epäonnistumiset ovat kangistaneet pelaamisen, eikä ratkaisut tule luontevasti selkäytimestä. Toisaalta ongelma on myös rakenteellinen. Jos Ferlandin tai Williamsin kaltaiset pelaajat pyörittävät ylivoimaa kapellimestarin paikalla, tulosta ei kannata jatkossakaan odotella.

Esimerkiksi Teräväistä on peluutettu välillä käsittämättömästi ylivoiman viivamiehenä.

– Ei mulla niin väliä ole, missä pelaan. Eilenkin mun ja ”Sepen” (Aho) piti olla pyörittäjien paikoilla, mutta vähän ne paikat elivät pelin mukana. Ehkä mun nyt kuitenkin pitäisi olla siinä pyörittäjänä. Kaikkea on nyt koitettu, mutta mikään ei toimi. Tarvitsemme sen yhden, kaksi pomppua sisään, niin homma aukeaa.

– Nyt hölmöilemme ja olemme huolimattomia ja se näkyy itseluottamuksessa. Onnistumisten kautta tämä aukeaa.

Seuraavan kerran Carolina yrittää hanojen aukaisua uudenvuoden aattona Philadelphiaa vastaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat