1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. ammattiurheilijat

Urheilijoita pitäisi tukea enemmän uran päättymisen jälkeen – Mika Myllylän karmea kohtalo järkyttää yhä huippututkijaa: ”En olisi ikinä suonut sitä, mitä hänelle tapahtui”

Huippu-urheilija on usein uran päättymisen jälkeen vaikeiden kysymysten ja päätösten edessä, eikä tukea löydy riittävästi. Kati Lehtonen ja Minna Kauppi keskustelivat urheilu-uran päättymisestä ja sen seurauksista Urheiluhullut-ohjelmassa.

Kuva: AOP

Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta

– Mitä teen, mitä haluan? Mihin minusta on? Kuka minä olen?

Minna Kauppi oli valtavien kysymysten äärellä, kun hän oli päättänyt lopettaa huippu-urheilun.

– Siinä tuli tietynlainen tyhjyys. Olin 32-vuotias kun lopetin, eikä minulla ollut koskaan ollut virallista työpaikkaa, ei perhettä eikä lapsia, Kauppi kertoo.

Kauppi on suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari. Hän lopetti uransa vuonna 2015. Vaikka Kauppi ehti saavuttaa kaikki urheilulliset tavoitteensa, ja päätös lopettamisesta oli kypsynyt pitkään, ei huippu-urheilusta irti päästäminen tuntunut helpolta.

– Olen ehkä edelleenkin tietynlaisessa käymistilassa ja etsin omaa suuntaa elämässä, Kauppi sanoo kolme vuotta myöhemmin.

Käymistilaa helpottaa se, että nyt Kaupilla on jo perhe ja työ.

– Urheilijana, kun on yli 30-vuotias nainen, niin siinä on aika mieletön kiire. Minulla oli uran jälkeen sellainen olo, että nyt äkkiä työ, ura, perhe, kaikki tähän samaan kasaan kauhealla kiireellä ja buustilla, Kauppi kertoo.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Ennen perheen perustamista ja ”oikean” työn etsimistä Kauppi ei juurikaan uhrannut ajatuksiaan uran jälkeiseen aikaan, vaikka noin kolmekymppisenä mieleen hiipi väistämättä tunne siitä, että jossain vaiheessa huippu-urheilu tulee päättymään.

– On aika iso kontrasti, kun on ollut tähtenä, korkeimpana loistavana yksilönä. Motivaatio lähteä tekemään jotain perusduunia voi monella olla aika vaikea löytää, Kauppi sanoo.

Kauppi tarttui heti ensimmäiseen tarjolla olleeseen työpaikkaan, markkinointitehtävään kansainvälisessä yrityksessä.

– Aika nopeasti huomasin, että tämä ei ole minun juttuni, hän naurahtaa.

– Nyt olen Lahden suunnistajien toiminnanjohtajana, ja siinä minulla on intohimo ja sydän mukana, Kauppi sanoo tyytyväisenä.

Voimakas osa identiteettiä

Tutkija, entinen huippuhiihtäjä Kati Lehtonen lopetti urheilu-uransa jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Hän voitti viestipronssia Trondheimissä vuonna 1997 ja kilpaili vuotta myöhemmin Naganon talviolympialaisissa. Lehtonen muistaa yhä tarkasti, miltä uran päättyminen tuntui.

– Aika paljon mietin sitä edelleen. Se ehkä kertoo siitä, että ei se lopettaminen missään nimessä helppoa ollut, Lehtonen kertoo.

Lehtosella ei ollut käytännössä vaihtoehtoja. Rankat selkäkivut vaivasivat ja ongelmat alkoivat kasautua.

– Fyysinen ja psyykkinen burn out oli silloin aika totaalinen. Meni vieteri suoraksi. En uskonut että pitäisi levätä välillä. Sitten oli lieviä syömishäiriöitä ja muuta, jotka vauhdittivat fyysistä rappeumaa… Ajattelin, kun opiskelupaikka oli tullut, että josko tässä olisi muutakin elämän sisältöä, hän sanoo.

Opiskelu todella toi sisältöä elämään. Lehtonen väitteli tohtoriksi, ja on toiminut sen jälkeen tutkijana muun muassa Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiössä (LIKES). Tällä hetkellä hän on Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen lehtorina.

Vaikka Lehtosen urheilu-ura huipulla oli melko lyhyt, hän tietää kokemuksesta, kuinka voimakas osa ihmisen identiteettiä urheilijuus voi olla.

– Toivoisin, että se voitaisiin nähdä ammattina ihmisille. Se voisi liennyttää tuskaa siirtyä toiseen, niin sanottuun normaaliin työhön. Nyt kun urheilijuutta ei nähdä ammattina, niin sitten kuvitellaan että sen jälkeen on joku oikea elämä, Lehtonen sanoo.

Minna Kaupin tavoin Lehtonen kertoo uran päättymisen jälkeen tunteneensa olevansa ”normaalia elämää eläneitä” jäljessä.

– Oma fiilis oli aina se, että olin kaikkia jäljessä viisi vuotta. Muut valmistuivat yliopistosta kun minä vasta aloitin, olin aina vuosikurssin vanhimpia. Muilla oli jo lapsia, minulla ei ollut niistä tietoakaan, Lehtonen sanoo.

Mika Myllylän kohtalo kosketti

Kati Lehtoselle ja Minna Kaupille on käynyt urheilu-uran jälkeen hyvin. Mutta monille käy täysin päinvastoin.

Yksi suomalaisen huippu-urheilun traagisimmista tarinoista on Lehtoselle erityisen koskettava. Hän seurasi lähietäisyydeltä hiihtolegenda Mika Myllylän uraa.

– Myllylän kanssa olimme samaan aikaan maajoukkueessa. Hän tosin jatkoi siitä vielä, ja hänellä oli menestysvuosia edessä. Mutta en olisi ikinä suonut sitä, mitä hänelle tapahtui… se on ollut enemmän kuin järkytys, Lehtonen sanoo liikuttuneena.

Kuva: EPA

Olympiavoittaja ja moninkertainen maailmanmestari Myllylä menehtyi heinäkuussa 2011. Hän kärsi muun muassa vakavista päihdeongelmista uransa jälkeen.

Sekä Lehtonen että Kauppi toivovat, että urheilijan identiteettikriisistä puhuttaisiin paljon nykyistä enemmän.

– Niistä ikävistä tunteista pitäisi puhua uran jälkeen. Meillä urheilijaa hoidetaan hyvin siinä vaiheessa, kun hänestä halutaan kaikki irti. Mutta sen (uran) jälkeen voikin olla psyykkisesti vaikeampaa, Lehtonen sanoo.

Lehtonen kertoo havainneensa monilla uransa päättäneillä urheilijoilla muun muassa masennusta. Samanlaisia huomioita on tehnyt myös Kauppi.

– Olen aistinut todella monella urheilijalla syvää ahdistusta. Urheilijoilla pitää olla oikeus hakea apua elämään uran jälkeen, Kauppi sanoo.

Lehtonen toivoo ajattelutavan muutosta urheilijoiden uraan suhtautumisessa.

– Haluaisin, että Suomessa käännetään ajattelu siihen, että urheilu ei ole uhraamista, vaan panostamista elämään.

**Minna Kauppi ja Kati Lehtonen keskustelivat urheilu-uran päättymisestä Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele koko lähetys Yle Areenasta. Urheiluhullut kuullaan maanantaisin Radio Suomessa kello 18.05 ja podcastina Areenassa. Seuraava suora lähetys on 7. tammikuuta. **

Lue myös:

Huippututkija hämmästelee: Urheilijasta tulee Suomessa helposti asiantuntija yhdellä mitalilla – "Se on surullista"

Mitä Suomen olympiajoukkueen tähti kertoo 9-vuotiaalle tyttärelleen, jotta hän voisi unelmoida urheilu-urasta? – ” Tarvitaan niitä, jotka rikkovat muureja”

Ruotsi näyttää Suomelle, miten naisten joukkuelajien arvostusta ja tasoa voi nostaa – Marianne Miettinen ja Riikka Välilä kertovat Urheiluhullut-ohjelmassa keinoja "kivikautisen asenteen" muuttamiseen