Hyppää sisältöön

Nuorten Leijonien perälauta ei vuoda – maanantaina haussa lohkon kakkossija

Puolustus- ja maalivahtipeli ovat Suomen selkäranka maanantain tärkeässä USA-ottelussa.

Kuva: AOP

VICTORIA. On selvää, ettei Suomen Nuoret Leijonat ole pystynyt toistaiseksi kovinkaan laadukkaaseen kiekolliseen peliin Victoriassa, Kanadassa, käynnissä olevassa MM-turnauksessa. Kiekollisen pelaamisen ongelmat ovat alkaneet heikkotasoisesta ja hitaasta avauspelaamisesta. Kun avauspelaaminen ei toimi, pelaaminen jää kaikilta osin hitaaksi, mikä näkyy ennen muuta hyökkäyspelaamisessa.

Nuorten Leijonien suorahyökkäyspelaaminen on ollut kokonaisuutena heikkoa.

Jos Suomen pelinopeutta ja kiekollisen pelaamisen laatua ylipäätään verrataan vaikka saman lohkon Ruotsiin tai Yhdysvaltoihin, erot ovat olleet toistaiseksi valtavia. Siitäkin huolimatta, että Suomi pelasi lauantain Slovakiaa vastaan turnauksen parhaan ottelunsa. Ja siitäkin huolimatta, että Ruotsille Suomi hävisi ainoastaan maalilla.

Pelillisesti Ruotsi oli ottelussa kuitenkin selvästi Suomea edellä.

On Suomi silti myös onnistunut turnauksessa.

Leijonien puolustuspelaaminen on ollut toistaiseksi erittäin hyvää. Vaikka esimerkiksi Ruotsia vastaan Suomi oli monin paikoin altavastaajana, keskustaa joukkue puolusti etenkin toisessa ja kolmannessa erässä erinomaisesti – Ruotsin vaaralliset maalipaikat olivat ottelun jälkimmäisellä puoliskolla vähissä. Nuoret Leijonat eivät ole päästäneet turnauksessa vielä yhtäkään maalia tasaviisikoin.

Vain yhden ottelun vähemmän pelannut Venäjä on päästänyt (1) turnauksessa Suomea (3) vähemmän maaleja.

Slovakia sai hanat auki ainoastaan kahden miehen ylivoimalla.

Eikä Suomi huonosti puolustanut harjoitusottelussa Kanadaakaan vastaan, tuolloin omissa kolahti kaksi kertaa. Suomi on siis päästänyt edellisen viikon aikana Kanadan ja Ruotsin kaltaisia huippumaita vastaan yhteensä vain neljä maalia.

– Puolustuspelaaminen on ollut toistaiseksi todella hyvää. Se, että viidellä viittä vastaan ei ole tullut omiin yhtään maalia, on tosi hyvä juttu. Puolustuspelaaminen on iso arvo. Sitoutuminen, tuki ja vastaliikepelaaminen, luotto siihen, että kaverit auttavat, jos tulee virhe. Näistä se rakentuu, päävalmentaja Jussi Ahokas sanoo Yle Urheilulle.

Ahokas kiittelee ennen muuta sitoutumisen tasoa.

– Onhan puolustuspelaaminen taito, mutta yhtä lailla se on asennekysymys. Sitoutuminen on meillä kovaa luokkaa.

”Vieläkin pitää olla terävämpi”

Seuraava kova haaste odottaa Suomea maanantaina, kun se kohtaa lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Yhdysvallat. Nopeiden ja taitavien amerikkalaisten pitäminen pois tilastoista ei tule olemaan helppo urakka. Ei vaikka tulevan kesän – todennäköisen – ykkösvarauksen, Jack Hughesin, pelaaminen on Suomi-ottelun alla epävarmaa.

Mukana varmuudella olevista Montrealin varaama Ryan Poehling iski lauantaina hattutempun Ruotsia vastaan – kuudessa minuutissa! Philadelphian varaama Joel Farabee tarvitsi hattutemppuun Kazakstania vastaan noin seitsemän minuuttia. Dallasin varaama Jason Robertson (0+4) on ollut alkukauden parhaita pelaajia kanadalaisessa Ontarion junioriliigassa.

Ja niin edelleen.

– Vieläkin pitää olla terävämpi puolustuspelaamisessa, täyttää paremmin omiin ja pakottaa heidät hyökkäämään toiselta puolelta. Takapaineen ja aktiivisuuden kautta erot umpeen ja sitä kautta hyydyttää heidän hyökkäyspelaaminen, Ahokas linjaa.

Hyökkäyspelaamisen osalta kovemman ja aktiivisen vastuksen voisi kuvitella jopa tarjoavan Leijonille paremmat mahdollisuudet oman hyökkäämisen toteuttamiseen. Ruotsi kuitenkin näytti alkuviikosta, ettei tämä ole totuus. Tilaa saattaa olla tarjolla enemmän kuin Kazakstania vastaan, mutta sen käyttöön saadakseen Suomen on päästävä pois armottoman karvauksen alta.

Ruotsia vastaan tämä ei onnistunut.

– Ei hyökkääminen helpotu yhtään parempia vastaan. Paine on armoton ja sen alla pitää pystyä pelaamaan. Jos sieltä pääsee pois, sitten homma aukeaa. Näitä asioita on käyty läpi koko ajan siitä lähtien, kun tulimme pikkulooraan pelaamaan. Ruotsi-ottelussa avauspelaaminen sekosi jännittämiseen.

Oman pään viimeisenä lukkona on toiminut upeasti torjunut ykkösvahti Ukko-Pekka Luukkonen. Luukkonen on pelannut meneillään olevalla Pohjois-Amerikan kiertueella nyt kolme ottelua, mukaan lukien harjoitusottelun Kanadaa vastaan, ja ollut jokaisessa suorastaan erinomainen. Ero Luukkosen vuoden takaisiin otteisiin Buffalossa, on valtava.

Suomalaisveskarin torjuntaprosentti (94,34) ja päästettyjen maalien keskiarvo (1,52) kertoo tämän tekemisestä olennaisen.

– Myös Lindberg (nollapeli) oli erinomainen Kazakstania vastaan. Meillä on tässä erinomaiset maalivahdit, eikä mikään ole jäänyt heistä kiinni. Hienoa, että voimme luottaa heihin, Ahokas kiitteli.

Venäjä vai Sveitsi?

Suomen ja Yhdysvaltojen ottelun panoksena on alkulohkon kakkossija. Ottelun voittaja pääsee todennäköisesti pelaamaan puolivälierässä Sveitsiä, häviäjä Venäjää vastaan. Ruotsille riittää alkulohkon viimeisestä ottelusta Kazakstania vastaan kaksi pistettä – siis jatkoaika- tai rangaistuslaukauskisavoitto – lohkovoiton varmistamiseen. Siis jos Yhdysvallat voittaa Suomen.

Jos Suomi voittaa Yhdysvallat, Ruotsi voi vaikka hävitä ottelun.

Ruotsi on voittanut 46 nuorten MM-kisojen lohko-ottelua peräkkäin. Kolmen kruunun edellinen lohko-ottelutappio on vuoden 2016 viimeiseltä päivältä. Tuolloin Ruotsi hävisi jatkoajalla Yhdysvalloille.

Lue myös: