Tässä viisi avainta USA:n nujertamiseen – Nuoret Leijonat tähyää lohkokakkoseksi

Suomen pitää saada jalat liikkeelle uudenvuodenpäivän aamun ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

Kuva: Getty Images

VICTORIA. Nuorten Leijonien viimeisen MM-alkusarjan ottelun panoksena on lohkon kakkossija. Suomen ja Yhdysvaltojen välisen ottelun voittaja nousee lohkon kakkoseksi ja kohtaa puolivälierässä Sveitsin, häviäjä putoaa kolmanneksi ja saa vastaansa Venäjän. Victoriassa pelatun alkulohkon voittaa Ruotsi ja viimeisen pudotuspelipaikan nappasi Slovakia.

Yle Urheilun Tommi Seppälä listasi Suomen voiton avaimet paikan päältä Victoriasta.

1. Jalat liikkeelle

Suomen on saatava jalkansa liikkeelle, mikäli se mielii kaataa Yhdysvallat. Toistaiseksi Ruotsi ja USA ovat olleet luistelun osalta Suomea merkittävästi edellä. Suomen pelaaminen on ollut hidasta läpi turnauksen ja osaksi kyse on ihan puhtaasti luistelun puutteesta. Nyt vastaan tulee niin kova vastustaja, että ruuvi on luistelun osalta käännettävä äärimmilleen. Oli sitten kyse päätykiekkoihin menemisestä tai karvauksen alta pakenemisesta, mutta nyt jalan on alettava liikkua. Ruotsia vastaan Suomi jäi etenkin avauserässä täysin jalkoihin nimenomaan liikkeen puutteen vuoksi. Varmaa on, että paine tulee olemaan kovaa myös sunnuntaina, joten hereillä pitää olla liikkeen olla sen mukaista.

Kuva: AOP

2. Paineen alla pelaaminen

Ruotsi voitti Suomen paineistamalla Nuoret Leijonat ahdinkoon. Suomi ei päässyt missään vaiheessa pois Ruotsin aktiivisen ja aggressiivisen karvauksen alta, mikä johti avaus- ja hyökkäyspelaamisen totaaliseen puuroutumiseen. Nyt valmiudet paineen alla pelaamiseen pitää olla paremmat. Jalan pitää liikkua, tuet kiekolliselle pelaajalle tulee olla lähellä ja syöttöjen napsua lapoihin. Suomen on päästävä lähtemään omasta päästään joko luistelemalla tai sitten kovien ja tarkkojen avaussyöttöjen kautta. Toistaiseksi Suomen avauspelaaminen on ollut todella lepsua ja etenkin syöttäminen omissa monin paikon luokatonta. Sunnuntaina kyse on myös uskalluksesta pelata rohkeasti kovan paineen alla. Jos peli menee veltoksi hätäilyksi, kuten Ruotsia vastaan, paine on loputon ja Suomi häviää ottelun.

3. Pelinopeus

Suomen on nopeutettava pelaamistaan edelleen. Nuorten Leijonien pelinopeus ei ole yltänyt toistaiseksi lähellekään Ruotsin ja Yhdysvaltojen tasoa. Ennen muuta kyse on avauspelaamisen terävöittämisestä, kuten edellisessä kohdassa mainittiin. Suomen on luisteltava kiekoille omissa tuhatta ja sataa ja saatava peliväline nopeasti liikkeelle, joko lavassa luistelemalla tai sitten nopeasti syöttämällä. Suomi haluaa rytmittää peliä ja lähteä ajoittain liikkeelle hitaasti viisikkona, mikä on sekin ihan järkevää, mutta toistaiseksi joukkue on valinnut hitaan vaihtoehdon aivan liian usein. Kun joukkue on yrittänyt kääntää nopeasti, pelinopeus on usein kuollut huonoon ja epätarkkaan syöttötyöskentelyyn. Peliä on käännettävä paljon nopeammin. Jos Suomi pääsee aiempaa useammin ylittämään keskialuetta kovalla vauhdilla, sen osakkeet nousevat merkittävästi.

Pääseekö Eeli Tolvanen viimeinkin maalin makuun? Kuva: AOP

4. Valmius

Suomi ei ole onnistunut valmistautumisessaan vielä yhdessäkään MM-ottelussa. Heikko valmistautuminen näkyi etenkin Ruotsi-ottelussa karmealla tavalla. Jännittynyt ja veltto olemus johti heikkoon avauspelaamiseen ja sitä kautta koko pelaamisen puuroutumiseen. Vaikka Suomi voitti Slovakian, siinäkin ottelussa Leijonien alku oli täysin luokaton. Lepsua syöttämistä, laiskaa liikettä ja velttoa tekemistä kaikilla sektoreilla. Ensimmäisen ylivoimapelin paras maalintekopaikka syntyi Slovakialle. Vasta kahden miehen ylivoimalla syntyneen avausmaalin jälkeen Suomen tekeminen rentoutui ja liike parani. Suomen on oltava valmiina ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Jännityksen piikkiin ei voi enää yhtäkään velttoa avauskymppiä laittaa.

5. Parhaat pelaajat parhaita

Suomen parhaat pelaajat eivät toistaiseksi ole olleet parhaita. Eeli Tolvanen ei ole tehnyt vielä maaliakaan, eikä Rasmus Kuparin tai Aleksi Heponiemen pelaaminen ole ollut toistaiseksi siellä päinkään. Tolvanen siirrettiinkin Slovakia-ottelun toisessa erässä hienosti pelanneiden Kaapo Kakon ja Anton Lundellin vierelle. USA-ottelu on jälleen kolmelle ensin mainitulle mahdollisuus palata omalle tasolleen. Tolvasen on löydettävä tehonsa ja etenkin Heponiemen jonkinlainen jämäkkyys pelaamiseensa. Kuparia ja Heponiemeä on ollut vaikea edes noteraata ajoittain, niin näkymätöntä ja velttoa on kaksikon tekeminen ollut. Mikäli Suomi meinaa oikeasti menestyä turnauksessa, kärkipelaajien on otettava homma haltuun. Onnistumiset USA-ottelussa, pudotuspelien alla, nostaisivat pelaajien itseluottamustason nopeasti takaisin lakipisteeseen. Se taas antaisi erinomaiset eväät ratkaisupeleihin.

Suomen ja USA:n kamppailu tiistaiaamuna kello 5.30 TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue lisää: