Noora Rädyn menestys maailmalla saa Tyttöleijonat unelmoimaan asioista, joita edellinen sukupolvi ei uskaltanut edes ajatella

Muun muassa suomalaisten naiskiekkoilijoiden menestys ulkomaan liigoissa inspiroi tyttökiekkoilijoita tavoittelemaan ammattilaisuutta. Ensimmäistä unelmaa Tyttöleijonat tavoittelee tulevalla viikolla alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Japanissa.

naisten jääkiekko
Elli Suoranta, Ilves
Arno Hämäläinen

Läheskään kaikki Naisleijonien pelaajat eivät ole osanneet edes unelmoida kiekkoharrastusta aloittaessaan, että naiset voisivat pelata jääkiekkoa ammatikseen. Tilanne on toinen nyt kiekkoilevilla tytöillä.

Naiskiekon asema on muuttunut paljon viime vuosien aikana. Pohjois-Amerikan naiskiekkoliigat CWHL ja NWHL ovat alkaneet maksaa palkkaa pelaajilleen, joskin korvaukset ovat edelleen pieniä. Naiskiekkoilijoista on myös alettu kirjoittaa enemmän. Esimerkiksi englanninkielinen sivusto The Ice Garden keskittyy ainoastaan naiskiekkoon. Lisäksi Suomessa SM-liigaseurat ovat alkaneet auttaa naiskiekkojoukkueita muun muassa sponsoreiden hankkimisessa.

Ei ole ihme, että tyttömaajoukkueen pelaajista suurella osalla tavoitteena on ammattilaisuus ja pelaaminen ulkomailla. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukueen pelaajat Erica Jaskari, Elli Suoranta ja Viivi Vainikka pitävät ammattilaisunelman toteutumista mahdollisena.

Yksi jääkiekkounelmiin uskomisessa auttava asia on se, että useat suomalaisnaiset pelaavat hyvissä liigoissa ulkomailla. Esimerkiksi maalivahti Jaskaria uralla vauhdittaa maajoukkuevahtien Noora Rädyn ja Meeri Räisäsen menestyminen Pohjois-Amerikassa.

– On aika iso juttu, että Räty ja Räisänen ovat maailmalla ja he näyttävät, että naisenakin pystyy tekemään uraa jääkiekkoilijana, Jaskari sanoo Yle Urheilulle.

Meeri Räisäsen Instagram, tyttökiekko (siirryt toiseen palveluun)

Jaskari aloitti kiekkokoulussa kuusivuotiaana. Tavoitteet ammattilaisuudesta alkoivat hahmottua yläkoulun lopulla. Tätä nykyä 17-vuotias torjuu kiekkoja Naisten Liigassa Bluesin maalilla ja Mestiksessä EKS:ssä. Pitkän ajan tavoitteet ovat kuitenkin ulkomailla.

Tampereen Ilveksen puolustuksessa kiekkoilevan 16-vuotiaan Elli Suorannan toiveammatti on pienestä pitäen ollut jääkiekkoilija.

– Olisi tosi hienoa, että naisetkin voisivat elättää itsensä pelaamalla, kuten miehet. Ehkä se on vuosien päästä mahdollista. Siitä voisi saada vielä enemmän lisämotivaatiota harjoitteluun, jos tietäisi, että joskus voisi pelata työkseen ja olla ammattilainen, Suoranta pohtii.

Opiskelut edellä

Vaikka unelmat ovat suuria ja nuoret naiset tekevät jo nyt paljon töitä niiden saavuttamiseksi, aikoo koko kolmikko suorittaa opintonsa loppuun Suomessa ennen unelmien jahtaamista ulkomailla.

Toinen ammatti antaa taloudellisen selkänojan, jota naiskiekkoilijat tarvitsevat ainakin vielä.

– Luulen, että naiskiekkoilijana pitää olla jokin toinen työ rinnalla, Jaskari sanoo.

Sosiaali- ja terveysalan opinnot pitävät Suorannan Tampereella ja Ilveksessä vielä parin vuoden ajan, mutta sen jälkeen suunnitelmat ovat vielä avoinna. Jatko-opintopaikka voi löytyä jostain päin Suomea tai Ruotsia.

– Olen joskus miettinyt, että Ruotsiin olisi ihan siistiä lähteä pelaamaan. Sitä vaihtoehtoa olen miettinyt nyt pari vuotta. Ruotsi on hieno maa ja siellä olisi varmasti tosi kovia pelejä.

Viivi Vainikka, Kuortane
Yksi 17-vuotiaan Viivi Vainikan tämän kauden tavoitteesta on pääsy naisten maajoukkueen mukana kotikisoihin. Naisleijonissa Vainikka on pelannut tällä kaudella jo kuusi maaottelua.Arno Hämäläinen

Kuortaneen joukueessa Naisten Liigassa pelaava Viivi Vainikka tähyää Pohjois-Amerikkaan muutaman vuoden kuluttua, kunhan hän pääsee ensin painamaan valkolakin päähän Suomessa. Lukion jälkeen hyökkääjä Vainikkaa kiinnostaa naisten yliopistosarja Pohjois-Amerikassa. Yliopistokoulutuksen jälkeen Kanadan CWHL-liigan pelaaminen on yksi unelma.

– Mielestäni Suomesta on hyvä lähteä ulkomaille. Kotimaan liiga on hyvätasoinen, ja sitä kautta on hyvä valmius pelata ulkomailla, Vainikka sanoo.

– Suomessakin saa kovia pelejä, ja jos käy vaikka harjoittelemassa poikienkin kanssa, sieltä saa paljon kovuutta ja nopeutta, Suoranta komppaa

Seuraavaa unelmaa alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue tavoittelee ensi sunnuntaina Japanissa alkavissa ikäluokkansa MM-kisoissa. Suomen tavoitteena on tuoda mitali mukanaan.

Suomi pelaa MM-kisoissa samassa lohkossa Japanin, Sveitsin ja Tshekin kanssa. Lohkosta kaksi parasta pelaa puolivälierässä A-lohkossa kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuvien kanssa. A-lohkossa pelaavat Kanada, Ruotsi, Yhdysvallat ja Venäjä. A-lohkon kaksi parasta menee suoraan välieriin.

Mitalipelit otellaan sunnuntaina 13. tammikuuta.

Lue myös:

Lupaava pelaajaura päättyi selkävammaan 23-vuotiaana, nyt Mira Kuisma tähtää naisleijonien päävalmentajaksi

Rädyn ja Räisäsen taistelu Naisleijonien ykkövahdin roolista tiivistyy – myös nuoret haastajat janoavat roolia: "On se kovaa"

Vaikeudet joukkueen löytämisessä saivat Meeri Räisäsen välillä jo kyseenalaistamaan kykynsä maalivahtina – huippujoukkue otti yhteyttä nähtyään Räisäsen Twitter-päivityksen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat