Nuorten Leijonien kapteeni kertasi Kanada-puolivälierän kauhunhetkiä: "Se oli ihan järkyttävää"

Aarne Talvitiestä oli tulla Suomen antisankari jääkiekon nuorten MM-kisojen puolivälierässä Kanadaa vastaan. Sen sijaan hän syöttikin Nuorten Leijonien voittomaalin.

Kanadan kapteeni epäonnistui rangaistuslaukauksessa jatkoajalla
Kanadan kapteeni epäonnistui rangaistuslaukauksessa jatkoajalla

Pienestä se on kiinni.

Jos Eeli Tolvasen epätoivoinen roiskaisu ei olisi kimmonnut Aleksi Heponiemestä Kanadan maaliin, Nuoret Leijonat olisi hävinnyt ja joukkue olisi raadeltu suomalaismediassa puolivälierän jälkeen.

Jos Kanadan Maxime Comtois olisi tehnyt rangaistuslaukauksesta maalin, Suomen kapteeni Aarne Talvitie olisi hyvästä turnauksestaan huolimatta ollut MM-pettymyksen kasvot.

Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta lähellä se oli.

Talvitie menetti kiekon jatkoajalla, kun hän pelasi ylirohkeasti hyökkäyssiniviivalla. Kanadan Evan Bouchard pääsi läpiajoon, jonka Tolvanen ehti pysäyttää viime hetkellä.

Tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus.

– Minulla ei ole koskaan ollut sellaista fiilistä mikä oli siinä vaiheessa, kun tuomari näytti, että rankkari tulee. Jännitti, eikä mitään liikkunut päässä. Se oli ihan järkyttävää, Suomen kapteeni Talvitie sanoi.

Suomen maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen torjui Kanadan Comtoisin yrityksen. Rangaistuslaukauksen ja sitä edeltäneen Talvitien virheen voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

– Iso hatunnosto U-P:lle. Hän pelasti minun päiväni ja varmaan koko loppuvuoden.

Hetkeä myöhemmin Talvitie olikin värkkäämässä Suomen voittomaalia. Hän syötti kiekon Toni Utuselle, jonka komea rannelaukaus upposi verkkoon.

– Siinäkin kävi hyvä tuuri, kun kanadalaisen maila meni poikki. Heponiemeltä tuli minulle hyvä kääntö. Ajattelin, että yksykkösessä haastaminen voisi olla siinä vähän paha. Päätin ottaa vähän keskelle ja katsoa, jos Utunen tulisi sieltä minun takaani. Hän laukoi tosta noin yläkulmaan, aika jäätävä ratkaisu.

Tasoitusmaalin voi katsoa alla olevalta videolta.

Nuoret Leijonat
Maalikooste: Kanada-Suomi

"Tämä oli se käännekohta"

Nuorten Leijonien turnaus ei ole missään nimessä ollut ruusuilla tanssimista. Alkusarjassa tuli tappiot Yhdysvalloille ja Ruotsille. Puolivälierässä Kanadaa vastaan tasoitusmaali tuli vain 47 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Joukkue pelasi Kanadaa vastaan parhaan ottelunsa turnauksessa, mutta maalinteko yski yhä. Huippumaita vastaan Suomi on tehnyt neljä maalia kolmessa ottelussa.

– Tämä ottelu näytti, mistä tämä joukkue on tehty. Mielestäni veimme suurimman osan ajasta tätä peliä, Talvitie sanoi.

Talvitie ei myönnä kokeneensa paineita, vaikka alle 20-vuotiaiden maajoukkueen otteita seurataan Suomessa herkeämättä ja kritiikkiä tulee.

– Mediassa nyt tulee, mitä tulee. Totta kai porukka haluaa, että me pärjäämme. Tietynlaiset paineet on aina, mutta joukkueesta tosi moni on ollut jo näissä tilanteissa.

Sen Talvitie kuitenkin myönsi, että Kanada-voitto vapautti joukkueen.

– Tämä oli se käännekohta. Me näytimme, että osaamme pelata. Me olemme täällä voittamassa ja meillä on hyvät mahdollisuudet siihen.

Suomen MM-turnaus jatkuu välierissä Sveitsiä vastaan. Ottelu pelataan Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Lue myös: