1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Anssi Koivuranta

Viisi vuotta sitten historiaa tehnyt Anssi Koivuranta otti urheilu-uran jälkeen isommat moottorit käyttöön – "En tiedä, olisinko voittajana selvinnyt vielä toisen kierroksen jälkeen"

Anssi Koivuranta on ensimmäinen ja yhä ainoa urheilija, joka on voittanut maailmancupin osakilpailun niin mäkihypyssä kuin yhdistetyssä. Vaikka urheilu-ura on jo päättynyt, ei Koivuranta ole jättänyt lentämistä.

Anssi Koivuranta Innsbruckin osakilpailussa 2014. Kuva: AOP

Viisi vuotta sitten Anssi Koivuranta teki historiaa, kun hän voitti Keski-Euroopan mäkiviikolla Innsbruckin osakilpailun. Suomalaisesta tuli näin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa urheilija, joka on voittanut mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin osakilpailun.

Koivuranta sai knock out -kilpailussa vastaansa Japanin legendaarisen Noriaki Kasain, joka hyppäsi omalla vuorollaan 126 metrin leiskautuksen. Koivuranta pani paremmaksi ja liiteli 132,5 metriin. Tällä hän otti samalla kärkipaikan ja se piti loppuun asti, sillä toinen kierros peruttiin huonojen sääolojen takia.

– Olihan se hieno päivä. Sehän minulla olikin tavoitteena koko hommassa: menestyä myös mäkihypyn puolella, Hampurista puhelimitse tavoitettu Koivuranta muisteli Urheilustudion haastattelussa.

Itävallan kisaa ennen Koivuranta oli ollut hyvässä hyppyvireessä, sillä hän oli sijoittunut muun muassa Garmisch-Partenkirchenissä 10:nneksi. Koivuranta totesikin, että hänellä oli Innsbruckin kisassa hyvä, nouseva itseluottamus.

– Tiesin jo, että kun pystyn hyppäämään hyvin ja olosuhteet osuvat kohdalleen, niin voin sinne podiumille itseäni työntää. Siinä sattui kaikki kohdalleen ja onneksi siinä hypättiin vain yksi kierros, Koivuranta hymähti ja vakuutti arvostavansa tästä huolimatta voittonsa erittäin korkealle.

– En tiedä, olisinko voittajana selvinnyt vielä toisen kierroksen jälkeen, jos olosuhteet olisi olleet samanmoiset. Se vaati vähän tuuria.

Vaikka kilpaurheilu on Koivurannalta jo jäänyt, ei hän ole kuitenkaan jättänyt lentämistä. Hän opiskeli uransa jälkeen lentäjäksi ja työllistyi saman tien valmistuttuaan.

– Mutta nyt tulee vähän pidempiä siivuja. On otettu moottorit avuksi, kun ei niistä siivuista oikein omilla jaloin meinannut tarpeeksi pitkiä tulla, ensimmäisiä kuukausia matkustajien kanssa lennellyt perämies Koivuranta naurahti.

Lue myös:

Otsikot suomalaisen mäkihypyn ankeudesta eivät hetkauta Andreas Alamommoa, joka haluaa tuulettaa neljän vuoden kuluttua olympiamitalia – "Jos haluaa maailman huipulle, niin silloin sinne myös mennään"

"Puijon jousijalka" niitti menestystä, vaikka paha kaatuminen Garmischissa säikäytti monet 23 vuotta sitten – "Se on pyyhkiytynyt pois muistoista, ja varmasti ihan hyvä niin"

Nikunen uskoo Antti Aaltoon mäkiviikolla – "Pitkästä aikaa meillä on suomalainen urheilija, joka pystyy menestymään"

Mäkiviikon gloriaa: lehmän lannan hajusta teollisuuskaupunkiin – "Selostan tämän hypyn seitsemännen ja kahdeksannen kärpäsen välistä"

Ujo mäkikotka kuvittelee kisoissa olevansa vain harjoituksissa – Suomen mäkimaineen pelastajaksi noussut Antti Aalto nauttii enemmän hyppäämisestä kuin menestyksestä

Savolaismies tuli apuun, kun pikkukylän poika muutti unelmansa perässä miljoonakaupunkiin – mäkihyppytalven kirkkain tähti syttyi suomalaisvalmentajan opissa