Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Elävä arkisto esittää

Mitä pitäisi tehdä, kun kato käy Tour de Skillä? Keskeyttämiset kuuluvat kiertueen henkeen – "Kaikki eivät sinne mäen päälle pääse, eivät pysty eivätkä jaksa"

Tour de Skillä on käynyt jälleen kato, kun hiihtäjät ovat jättäneet leikin kesken ennen viimeistä etappia. Yle Urheilun asiantuntijat eivät ole yllättyneitä keskeyttäneistä, mutta Sami Jauhojärven mukaan kato syö kiertueen uskottavuutta.

hiihto
Johannes Hösflot Kläbo (vas.) ja Sergei Ustjugov Oberstdorfin takaa-ajokilpailussa.
Johannes Hösflot Kläbo (vas.) ja Sergei Ustjugov Oberstdorfin takaa-ajokilpailussa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tour de Skillä on tänä kautena käynyt kato, kun miesten puolella 105:stä kisaajasta viiden etapin jälkeen on mukana enää 57 ja naisten 75:stä on ennen viidettä etappia mukana 39 hiihtäjää.

– Kyllä tämän kiertueen uskottavuuden kannalta olisi hyväksi, että enemmän hiihtäjiä hiihtäisi loppuun asti, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi totesi.

Tilanne ei ole uusi Tour de Skin historiassa, mutta se ei kuitenkaan näytä hyvältä. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila muistuttikin, että keskeyttämiset kuuluvat pelin henkeen.

– Tour de Skihin kuuluu se, että kaikki eivät sinne mäen päälle pääse, eivät pysty eivätkä jaksa, hän sanoi viitaten Tourin päättävään Alpe Cermisin nousuun.

Lassila ei haluaisi kiinnittää huomiota vain keskeyttäjiin, vaan mieluummin kiertuetta jatkaviin hiihtäjiin. Kiertue on kova rypistys jokaiselle urheilijalle, mutta ennen kaikkea niille, jotka vievät sen loppuun asti.

– Siellä on muutamia, jotka tekevät keskeyttämisen peliliikkeenä. Jotkut tietävät, etteivät he jaksa Touria loppuun asti ja jotkut tietävät, että jaksavat loppuun, mutta eivät pysty sitten tällä kaudella enää parhaisiin suorituksiin MM-hiihdoissa, Lassila sanoi.

– Eli kyllä ne kestävimmät ja jaksavimmat pärjäävät tällä kiertueella loppuun asti.

Jauhojärven mielestä Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) on pakko miettiä, mitä Tour de Skin kanssa tehdään, jotta se houkuttelisi ensin parhaimmiston paikalle ja sen jälkeen hiihtämään kiertueen loppuun asti.

– Mikä on Tour de Skin paikka on arvokisavuosina? Osa keskeyttää ilman terveydellistä syytä ja lähtee keskittymään siihen, että pärjää arvokisoissa. Pitäisikö arvokisavuosina Tour de Ski siirtää hiihdettäväksi ennen joulua?

Jauhojärven mukaan esimerkiksi suomalaismiesten puuttuminen tämän vuoden Tourilta kertoo enemmän heidän panostuksestaan arvokisoihin, etenkin kun kilpailuohjelma on vapaapainotteinen.

Miesten Touria johtaa tällä hetkellä Norjan Johannes Hösflot Kläbo, joka ei ole vielä päättänyt jatkaako hän kisaa loppuun asti. Oberstdorfin takaa-ajokisan jälkeen hän kertoi norjalaismedialle, että Alpe Cermisin valloitus on tällä hetkellä hänen suunnitelmissaan.

– Jos Kläbo jatkaa, niin miesten kokonaiskisa ei ole ratkennut, kärkikamppailu on edelleen tiukka, Lassila sanoi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Jatkoaan Tour de Skillä harkitseva Kläbo vahvin miesten takaa-ajossa

Yksi keskeyttäjä lisää – Norjan Jacobsen vetäytyi Tour de Skiltä

Tour de Skillä käy kato tähtihiihtäjistä ja nyt myös Kläbo miettii jatkoa – liki puolet miehistä jättänyt leikin kesken

Hakola ja Vuorinen jättävät Tour de Skin kesken – viimeinen kilpailu oli täynnä vaaranpaikkoja: "Kaksi kertaa kävi pieni munkki"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat