13-vuotias porilaispoika uskoi itseensä ja kirjoitti kirjeen, jolla hän pyysi avustusta — myöhemmin hänestä tuli Suomen paraurheilun supertähti

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti sai pikkupoikana avustuksen pyörätuolikoripallon matkakuluihin. Tänä päivänä hän pystyy kilpailemaan ammattimaisesti isompien sponsoritukien ja valtion urheilija-apurahan avulla.

Kuva: EPA / All Over Press

Suomen paraurheilun supertähti Leo-Pekka Tähti katselee hymyillen porilaisen miesvoimisteluryhmä Näppärien arkistosta löytynyttä kirjettä. Hyväntekeväisyyttä harjoittava Näppärät sai joulun alla vuonna 1996 kirjeen porilaispojalta, joka oli juuri alkanut harrastaa pyörätuolikoripalloa.

" Olen 13-vuotias peruskoulun yläastetta käyvä, pyörätuolia käyttävä liikuntavammainen poika. Harrastan pyörätuolikoripalloa sekä muita urheilulajeja mahdollisuuksien mukaan. Kuulun Rauman Basket -nimiseen pyörätuolikoripallojoukkueeseen, jonka harjoitukset pidetään Raumalla ja Eurassa kerran viikossa. Olen käynyt tiistaisin Eurassa harjoituksissa ja sen vuoksi toivoisin, että minut huomioitaisiin päättäessänne avustuksista. ( Matkakustannukset ovat aika suuret). " Terveisin, Leo-Pekka Tähti.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

– Isä kuljetti minua harjoituksiin ja isän avustukselle tuon kirjeen tein, Leo-Pekka muistelee nyt 35-vuotiaana.

Näppärien kassasta heltisi pojalle 3 100 silloista markkaa. Se oli tavallaan tulevan ammattilaisurheilijan ensimmäinen sponsoriraha.

Toivottavasti tänäkin päivänä jollekin 13-vuotiaalle liikuntarajoitteiselle nuorelle voisi mahdollistua harrastaminen tällaisen lahjoituksen avulla.

Leo-Pekka Tähti

– Joo, olihan se totta kai kauhean iso raha silloin. Sitä ei varmaan silloin täysin ymmärtänytkään, kuinka suuri apu siitä oli. Hienoa, että tämmöinen helmi tulee esiin. Toivottavasti tänäkin päivänä jollekin 13-vuotiaalle liikuntarajoitteiselle nuorelle voisi mahdollistua harrastaminen tällaisen lahjoituksen avulla.

Tapio Pukkila haastattelee.

Kun Leo-Pekka varttui, pyörätuolikoripallon jälkeen päälajiksi tuli pyörätuolikelaus. Toki koripallo on pysynyt vuosien aikana edelleen kelauksen rinnalla. Aluksi kelaus oli suuren yleisön silmissä varsin eksoottinen laji. Pikku hiljaa julkisuutta alkoi tulla lisää ja myös Tähdelle alkoi tulla avustuksia pieninä murusina eri tukijoilta.

– Ensin markat ja sitten eurot olivat aluksi tiukoilla ennen kuin alkoi tulla menestystä.

Vuoden urheilijan titteli hyödytti koko paraurheilua

Yksi Leo-Pekka Tähden uran ja samalla paraurheilun suurimpia huippuhetkiä oli vuosi 2016. Urheilugaalassa julkistettiin, että Tähti valittiin historiallisesti ensimmäisenä vammaisurheilijana Vuoden urheilijaksi. Valinta toi roppa kaupalla julkisuutta, mutta ei välittömästi mitään suoranaista sponsoritulvaa.

– Enemmän tuli pyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin puhumaan, mutta ei se suoranaisesti sponsorimarkkinoilla heti näkynyt. Kun aika meni eteenpäin, oma sponsoritilannekin parani.

Tähti korostaa kuitenkin, että Vuoden urheilijan titteli on statusarvoltaan niin kova, että se on hyödyttänyt matkan varrella häntä itseään, nostanut koko paraurheilun arvostusta ja helpottanut myös muiden paraurheilijoiden asemaa sponsoreiden silmissä.

Leo-Pekka Tähti palasi nuoruuteensa, kun hän sai luettavakseen 13-vuotiaana kirjoittamansa kirjeen hyväntekeväisyyttä harjoittavalle Näppärät-miesvomisteluryhmälle. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Tähdellä on parayleisurheilun paraatilajissa eli miesten T54-luokan kelauksessa huikea mitalikokoelma: kuusi paralympiamitalia, yhdeksän MM-mitalia ja 12 EM-mitalia. Kestomenestyminen on helpottanut tukirahojen keräämistä.

– Tilanne on ollut viime vuosina kohtalaisen vakio. Mikään ei kuitenkaan ole aina itsestään selvää, ja yhteistyökumppanista on aina pidettävä huolta, se on tärkeää molemmin puolin. Nytkin vuodenvaihteessa on useampi sopimus katkolla. Paniikkinappulaa ei ole kuitenkaan tarvinnut missään vaiheessa painaa.

Mikään ei kuitenkaan ole aina itsestään selvää, ja yhteistyökumppanista on aina pidettävä huolta, se on tärkeää molemmin puolin.

Leo-Pekka Tähti

Leo-Pekka Tähti saa vuodessa sponsoritukea noin 20 000 euroa. Ammattimaisen urheilemisen toinen kivijalka on valtion vuotuinen urheilija-avustus. Viime vuodelle opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hänelle suuren apurahan eli 20 000 euroa.

– Tähän asti olen pystynyt harjoittelemaan ammattimaisesti. Jos apuraha lähtisi pois, sitten olisin hädässä.

Kauden päätavoite Dubain MM-kisoissa

Tällä hetkellä Leo-Pekka Tähden nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) kello käy kohti parayleisurheilun MM-kisoja, jotka pidetään marraskuussa Dubaissa Arabiemiraateissa. Huippukunto pitää ajoittaa nyt loppuvuoteen.

– Haluaisin olla huippukunnossa tai ainakin hyvässä kunnossa kesälläkin, kun Suomessakin on tarjolla paljon hyviä kisoja, mutta huippupiikki pitää saada marraskuulle. Olemme valmentaja Juha Flinckin kanssa kuitenkin sen verran hyvin kartalla, että tiedämme mitä temppuja pitää tehdä. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

Näillä näkymin Tähti kilpailee MM-kisoissa kolmella matkalla: 100, 200 ja 400 metriä. Mahdollisesti mukana on myös viime EM-kisojen tapaan 800 metriä, jos se sopii kisoissa aikatauluun. Ja Tähti ei mitenkään peittele menestymishaluaan ja sitä, että ennätykset ovat vielä rikottavissa.

Tämän vuoden MM-kisojen jälkeen on vuorossa olympiavuosi: Tokio 2020.

– Se on todennäköisesti uran päätepiste, ainakin viimeiset paralympialaiset.

Lähivuosina joka tapauksesa huikea ura päättyy. Sen varallekin Leo-Pekka Tähdellä on yhtä selkeä tavoite kuin kilpaurheilu-urallekin.

– Kaikenlaisia ajatuksia on noussut pintaan. En halua niistä vielä isommin puhua, mutta tavoitteena on löytää jotain, mitä voi tehdä samalla intohimolla, enkä epäile, ettenkö voisi sellaista löytää, Tähti sanoo arvoituksellisesti ja jotenkin miehestä huokuu, että tulevaisuuden suunnitelma on jo varsin selvä, vaikka hän ei sitä vielä paljastakaan.

Lue lisää: