1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon nuorten MM 2019

Nuorten Leijonien kapteenista kasvoi yllättäen joukkueen pistelinko – "En uskonut tällaiseen henkilökohtaiseen menestykseen"

Nuorten Leijonien kapteeni yrittää huipentaa upean turnauksensa sunnuntaina MM-kultaan.

Aarne Talvitie. Kuva: Getty Images

VANCOUVER. Nuorten Leijonien kapteeni Aarne Talvitie, 19, on noussut meneillään olevissa MM-kisoissa Suomen johtavaksi pelaajaksi pukuhuoneen lisäksi myös jäällä. Talvitien johtajan ominaisuudet ovat olleet laajalti tiedossa jo pitkään, mutta pelillisellä puolella valmennusjohto kaavaili Talvitietä alun perin lähinnä kolmosketjun rooliin.

Kolmosketjussa Talvitie aloittikin, mutta tukkoinen ja tehoton hyökkäyspeli pakotti valmennuksen muutoksiin.

Erinomaisesti kolmosketjussa aloittanut Blues-kasvatti siirrettiin lopulta ykkösketjuun herättelemään Rasmus Kuparia ja Aleksi Heponiemeä. Hyvän laukauksen omaava fyysinen voimahyökkääjä teki työtä käskettyä ja tulos on nyt kaikkien nähtävillä: Suomi voitti sekä Kanadan että Sveitsin ja pelaa huomenna Vancouverissa MM-kullasta.

Samaan aikaan Heponiemi (3+5) on kivunnut MM-kisojen pistepörssissä jo sijalle viisi.

Talvitie itse löytyy sijalta seitsemän 4+3 tehoillaan.

– En osaa sanoa omasta merkityksestä ketjulle mitään. Hyvien pelaajien kanssa olen päässyt pelaamaan, Talvitie vähätteli.

Harva olisi uskonut ennen turnausta, että Talvitie nousee Suomen parhaaksi maalintekijäksi ohi esimerkiksi Eeli Tolvasen. Eikä Talvitie ole tehnyt mitä tahansa maaleja. Lauantain välierässä espoolaislähtöinen laitahyökkääjä iski tärkeät 2–0- ja 3–0-osumat. Puolivälierässä Kanadaa vastaan Talvitie alusti Toni Utusen jatkoaikamaalin.

Nuoret Leijonat
Nuorten MM-välierän Suomi-Sveitsi maalikooste

– Pisteistä aina puhutaan, mutta ei ne koko totuutta kerro. Silti fakta on, että maalit tässä pelissä ratkaisevat, onhan niitä kiva tehdä. Rehellisesti sanottuna on myönnettävä, että tällaiseen henkilökohtaiseen menestykseen en turnauksen alla uskonut. Tiesin, että saan peliaikaa ja olen kapteeni, mutta nyt kyllä ovat kaikki palaset loksahtaneet kohdalleen.

– Siitä täytyy olla kiitollinen.

Päävalmentaja Jussi Ahokas on seurannut kapteenin menoa tyytyväisenä.

– Tunnen tämän kaverin kahdeksanvuotiaasta, Aarne on kehittynyt jatkuvasti. Hän on vahva poika, jonka peli on kehittynyt koko ajan. Kyseessä on fiksu voimahyökkääjä, jolla on erinomainen pelikäsitys ja hyvä laukaus. Kaiken päälle häneltä löytyy hyvät johtajan ominaisuudet, Ahokas kehui.

Äänellä ja esimerkillä

Johtajuutta Talvitie on opetellut jo tovin. Bluesin juniorimankelin läpi käynyt Talvitie sai ensimmäisen kerran C-kirjaimen rintaansa C-junioreissa. Samaan aikaan kirjain ommeltiin espoolaisen rintaan myös maajoukkueessa. Siitä lähtien Talvitie on opetellut johtajuutta ja kasvanut muutamassa vuodessa vahvaksi sellaiseksi.

– Kun sain maajoukkueessa ensimmäisen kerran kirjaimen rintaan, aloin saada tunnetta siitä, millä tavalla pitää toimia, jos on kapteeni. Aluksi se oli hieman vaikeaa, mutta ajan mittaan olen oppinut toimimaan, Talvitie avaa.

Johtajuutta voi jääkiekkojoukkueen pukuhuoneessakin olla monenlaista. Talvitie kuuluu siihen kategoriaan pelaajia, jotka johtavat joukkojaan paitsi esimerkillä, myös äänellä. Sanavalmis nuorukainen ei jää sanattomaksi tiukoissakaan paikoissa.

– Pyrin olemaan todella paljon äänessä. Tietenkin jos oma peli ei kulje tai on ihan hapoilla, ei tule puhuttua niin paljon, mutta muuten haluan tsempata mahdollisimman paljon. Osaan myös ärähtää, jos on tarve. En ala kaatamaan lokaa kenenkään niskaan, mutta jos peli ei kulje, sanon asiasta, Talvitie jatkaa.

– Kai sitä on tullut joskus huudettuakin, mutta kaikki ymmärtää sen, siinä on niin paljon tunnetta pelissä. Jokainen tietää, miten paljon tuolla kaikki toisistaan välittää.

Jos vaatii Talvitie muilta paljon, sama koskee tätä itseään.

– Jäällä en voi tehdä hommia huonosti, niin ei vain voi käydä. Minun on kapteenina pakko tehdä asiat niin hyvin kuin osaan, Penn Staten yliopistossa, Yhdysvalloissa tällä kaudella kiekkoileva Talvitie totesi.

Huipennus

Sunnuntaina Talvitie päättää alle 20-vuotiaiden MM-taipaleensa loppuottelussa amerikkalaisia vastaan. Pitkän juniorimaajoukkueputken yhdessä käyneille 1999 syntyneille pelaajille sunnuntain finaali on tärkeä etappi.

– Ei tuosta voi touhu paremmaksi mennä. Olen ollut loppuotteluissa sekä kahdeksantoistavuotiaissa että nyt kaksikymppisissä. Se on sanoin kuvailematon tunne mennä tuonne jäälle. Ei voi junioriuran lopetukselta enempää toivoa, Talvitie intoili.

Osallistuminen itsessään ei kuitenkaan suomalaisille riitä.

– Alle 18-vuotiaissa tuli takkiin Yhdysvalloilta finaalissa, siellä on muutamalla jätkällä hieman hampaankolossa.

Lue myös:

Mitkä maalinteko-ongelmat? Nuoret Leijonat takoi toinen toistaan komeampia maaleja ja rynnisti MM-finaaliin – katso välierän kaikki maalit

Nuoret Leijonat marssi MM-finaaliin mykistävällä tavalla! Ykkösketju kuritti Sveitsiä olan takaa

Tänään tehtiin suomalaista jääkiekkohistoriaa! Nuorten Leijonien tähti siteerasi voitonhuumassa Juhani Tammista: "Huomenna kaasu pohjaan alusta lähtien"

Kommentti: Suomen tähdet olivat tähtiä vasta MM-välierässä – juuri siksi Nuorilla Leijonilla on loistava mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus ensi yönä Yhdysvaltoja vastaan