Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Milloin suomalaiset nousevat kärkitaistoon? Mäkiviikon viisinkertainen voittaja Janne Ahonen täräyttää: "Sitten kun poikaset alkaa muuttua miehiksi"

Janne Ahosen mielestä Suomi on menettänyt mäkihypyssä useampia ikäluokkia, mutta muutaman vuoden kuluttua lajissa saattaa taas tulla suomalaismenestystä.

mäkihyppy
Janne Ahonen.
Janne Ahonen.AOP

Kun Keski-Euroopan mäkiviikosta on jäljellä enää päätösosakilpailu, mennään kokonaiskilpailussa japanilaisjohdossa. Ryoyu Kobayashi on voittanut kaikki kolme osakilpailua ja johtaa mäkiviikon kokonaiskilpailua.

– Kobayashi on ilman muuta ollut tasasin suorittaja noista kärkipään miehistä. Yksittäisiä hyviä hyppyjä on tehnyt moni muukin. (Markus) Eisenbichleriltä on nähty hyviä suorituksia, mutta kokonaisuudessaan taso vaihtelee ja sinne tulee väliin niitä limbojakin, kertoo mäkiviikkoa tiiviisti seurannut mäkilegenda Janne Ahonen Ylen haastattelussa.

Vain kaksi hyppääjää maailmassa on pystynyt voittamaan kaikki yhden mäkiviikon neljä osakilpailua. Kobayashilla on siihen hyvät mahdollisuudet.

– Kobayashi vetää hyppy toisensa jälkeen aina sen kärkihypyn ja oman hyvän suorituksen. Hän on pirun tasainen.

Suomalaisvinkkelistä katsoen merkittävää on se, että Japanin Kobayashia luotsaa suomalaisvalmentaja, Janne Väätäinen.

– Suomalaista valmennusta on moitittu tässä vuosikaudet, mutta ei se välttämättä ole siitä pelkästä valmennuksesta kiinni. Jos siellä ei vain ole syystä tai toisesta ollut potentiaalisia kavereita, niin ei siinä auta silloin itku markkinoilla, sanoo mäkiviikon viidesti voittanut Ahonen.

– Väätäinen–Kobayashi-kaksikko on hyvä osoitus siitä, että suomalaisilla opeilla edelleen pystyy menestymään, Ahonen puolustaa suomalaisosaamista.

”Useampi ikäluokka on jäänyt Suomelta väliin”

Janne Ahonen on iloisena seurannut Antti Aallon hyppyjä mäkiviikolla.

– Aallon esitykset jo ennen mäkiviikkoa ja varsinkin mäkiviikon alkupuoliskolla ovat jo sitä luokkaa, että sitä on kiva taas suomalaisnäkökulmasta seurata ja vähän jopa jännittää siinä mukana.

Vaikka Aalto ei onnistunut Innsbruckissa, uskoo Ahonen hyviin hyppyihin.

– Antti on kaiken kaikkiaan nostanut tasoaan tämän kauden aikana siihen maalliin, että uskon niiden oikeasti hyvienkin sijoitusten sieltä vielä tulevan. Se ottaa aikansa, mutta hyvällä tiellä hän on.

Ahonen luottaa myös siihen, että tulevina vuosina suomalaisetkin ovat taas mukana mäkikisojen kärkitaistossa.

– Sitähän tässä on odoteltu jo pitkään. Ikäluokka, ehkä useampikin jäi Suomelta väliin. Se puurtaminen ja tienraivaaminen näkyy siellä edelleenkin.

– Uskon, että ennemmin tai myöhemmin sieltä tulee sellaisia hyppääjiä, jotka voivat vähän menestyäkin, ennustaa Ahonen.

Uskallatko veikata montako vuotta siihen menee?

– Sitten kun poikaset alkaa muuttua miehiksi, niin moni asia voi tapahtua nopeastikin. Vaikea sanoa. Vuosi tai muutama, niin kyllä sieltä sitten pitäisi tulla.

Lue myös:

Viisi vuotta sitten historiaa tehnyt Anssi Koivuranta otti urheilu-uran jälkeen isommat moottorit käyttöön – "En tiedä, olisinko voittajana selvinnyt vielä toisen kierroksen jälkeen"

Otsikot suomalaisen mäkihypyn ankeudesta eivät hetkauta Andreas Alamommoa, joka haluaa tuulettaa neljän vuoden kuluttua olympiamitalia – "Jos haluaa maailman huipulle, niin silloin sinne myös mennään"

"Puijon jousijalka" niitti menestystä, vaikka paha kaatuminen Garmischissa säikäytti monet 23 vuotta sitten – "Se on pyyhkiytynyt pois muistoista, ja varmasti ihan hyvä niin"

Mäkiviikon gloriaa: lehmän lannan hajusta teollisuuskaupunkiin – "Selostan tämän hypyn seitsemännen ja kahdeksannen kärpäsen välistä"

Savolaismies tuli apuun, kun pikkukylän poika muutti unelmansa perässä miljoonakaupunkiin – mäkihyppytalven kirkkain tähti syttyi suomalaisvalmentajan opissa

Vauhtisokeutta, suuruudenhulluutta ja välinpitämättömyyttä – kuinka Suomen menestyslajista tuli kansallinen murheenkryyni

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat