Hyppää sisältöön

Kommentti: Jälleen maailmanmestareita! Suomalaisessa jääkiekossa eletään käsittämätöntä kulta-aikaa, jollaista emme ole koskaan ennen kokeneet

Suomen hämmästyttävä menestys viime vuosien nuorten MM-kisoissa kertoo muutoksesta pelaajatuotannossa, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Suomi juhlii
Näin Nuorten Leijonat voitti maailmanmestaruuden

MM-kultajuhliin päättyneen loppuottelun jälkeen on aika hehkuttaa. Suomi on tällä hetkellä maailman paras maa nuorten jääkiekossa.

Nuorten maajoukkue on voittanut kuuden viime vuoden aikana kolme alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Alle 18-vuotiaiden maajoukkue on ollut neljä kertaa peräkkäin MM-finaalissa ja voittanut kaksi kultaa.

Mikään muu maa ei ole saavuttanut yhtä kovia tuloksia viime vuosina, vaikka Yhdysvallat on saavutuksissaan lähellä.

Hämmästyttävä menestys nuorten jääkiekossa kertoo muutoksesta suomalaisessa pelaajatuotannossa. Suomesta tulee maailman huippuyksilöitä nykyään lähes jokaisessa ikäluokassa.

Tämä muutos näkyy menestyksenä myös miesten tasolla. Maailman parhaassa jääkiekkoliigassa NHL:ssä Mikko Rantanen taistelee pistepörssin voitosta ja Patrik Laine maalipörssin voitosta. Heidän lisäkseen NHL:ssä pelaa pari kentällistä suomalaisia tähtistatuksella. Suurin osa heistä on vuosien 2014 ja 2016 nuorten maailmanmestareita.

Suomalainen kiekkokansa elää tällä hetkellä poikkeuksellista aikaa. Suomessa ei ole koskaan ollut yhtä paljon maailman huipputason kiekkoilijoita kuin nyt.

Myös tämän vuoden nuorten maailmanmestarijoukkueessa on tulevia NHL-tähtiä. Puolustaja Henri Jokiharju pelaa jo nyt Chicago Blackhawksissa vakiroolissa. Urho Vaakainen, Eeli Tolvanen, Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemi ovat potentiaalisia huippupelaajia. Nuoremmat Kaapo Kakko ja Anton Lundell ovat tulevina vuosina NHL-varaustilaisuuden kärkinimiä.

Mestaruuteen päättynyt nuorten MM-turnaus todisti myös, ettei Suomi ole menettänyt pelitavallista kilpailuetuaan. Huippuyksilöistä saadaan paras irti vain, jos joukkueen pelitapa antaa siihen mahdollisuuden.

Suomen komeaa voittoa Yhdysvalloista sunnuntain MM-finaalissa on syytä hehkuttaa, mutta kehitys loppuu tyytyväisyyteen.

Laakereilleen ei voi jäädä lepäämään, vaikka yhtä kovia lahjakkuuksia on tulossa myös seuraavista ikäluokista.

Myös nykyhetkessä on parannettavaa. Suomi ei tuota tällä hetkellä tarpeeksi niin sanottuja kansainvälisen tason “kakkoskorin” pelaajia, mikä on näkynyt miesten MM-turnauksissa, kun kaikki parhaat NHL-tähdet eivät ole mukana. Syyksi tähän on ehdotettu muun muassa kotimaisen SM-liigan heikentynyttä tasoa.

Tässäkin maailmanmestarijoukkueessa on 23 potentiaalista tulevaisuuden A-maajoukkuepelaajaa. Suomalaisen jääkiekkoilun seuraava kehitysaskel olisi onnistua auttamaan heistä mahdollisimman moni oman potentiaalinsa ylärajoille.

Lue myös: