Jussi Ahokkaan kiirastuli päättyi toiseen maailmanmestaruuteen: "Viime vuosi kasvatti henkisesti"

Nuorten maajoukkueluotsi Jussi Ahokkaasta tuli sunnuntaina vasta toinen kahden MM-kultaa pokannut suomalaisvalmentaja. Helpolla ei nuori valmentaja kuitenkaan menestystään ole saanut.

Kuva: AOP

VANCOUVER. Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Jussi Ahokas liittyi aikaisin sunnuntaina Suomen aikaa kovaan kerhoon. Siihen kerhoon, missä ovat suomalaiset kaksinkertaiset maailmanmestarivalmentajat. Toistaiseksi Jukka Jalonen on pitänyt kerhoa pystyssä yksinään.

Jalosen mestaruudet ovat miehistä (2011) sekä alle 20-vuotiaista (2016). Ahokkaan kultamitalit ovat alle 18-vuotiaista (2016) sekä alle kaksikymppisistä (2019).

Kaksi arvokisakultaa kolmeen vuoteen on kenelle tahansa valmentajalle kova saavutus. Olisikin helppo maalata Ahokkaan toistaiseksi lyhyt, mutta sinänsä menestyksekäs valmentajaura vaaleanpunaiseksi. Sitä se ei kuitenkaan todellakaan ole ollut. Ahokas on nähnyt kolmen edellisvuoden aikana paljon.

Ahokas nousi suuren yleisön tietouteen alle 18-vuotiaden MM-kisoissa Grand Forksissa vuonna 2016. Eeli Tolvasen ja Jesse Puljujärven tähdittämä nuorisomaajoukkue murjoi Ahokkaan johdolla Ruotsin loppuottelussa tylyin 6–1-lukemin. Tuolloin 35-vuotiaasta Ahokkaasta tuli ensimmäisen kerran maailmanmestari.

Sittemmin kyyti on ollut kylmää.

Ahokas joutui nykyisen maajoukkueen ruoriin yllättäen kesken nuorten MM-kisojen talvella 2017. Jukka Rautakorpi ajoi joukkueen täyteen kaaokseen, minkä jälkeen Ahokkaan tehtäväksi jäi tehdä valmentajana se, mitä tehtävissä oli. Kisat päättyivät Suomen osalta karsintasarjaan.

Henkisesti raskas kokemus asettui sekin perspektiiviin luotsin toisissa maailmanmestaruusjuhlissa sunnuntaina.

– En olisi koskaan halunnut joutua sellaiseen tilanteeseen (karsintoihin), Ahokas sanoi Yle Urheilulle Vancouverissa.

– Se oli aika ahdistava paikka ja siinä oppi pelaajista aika paljon. Kun ei ole mitään muuta kuin hävittävää, niin se on henkisesti aika kova kokemus. Ne haamut kummittelivat vielä viime vuodenkin turnauksessa, Ahokas jatkoi.

”En lukenut jutun juttua”

Vuoden 2018 MM-turnauksessa myös Ahokkaan ympärillä alkoi siimat kiristyä. Suomi ei pystynyt pelaamaan odotetulla tavalla ja kun tuloksetkin laahasivat, kritiikki nuorta valmentajaa kohtaan alkoi kasvaa. Puolivälierätappio kaadettiin osin – aivan luonnollisesti – Ahokkaan tiliin.

Eikä mennyt kausi juurikaan nostanut Ahokkaan osakkeita.

Harva uskoi Ahokkaan olevan sen valmentajan, joka pystyisi luotsaamaan Nuoret Leijonat menestykseen kovatasoisissa nuorten MM-kisoissa. Kun sunnuntaina päättynyt turnaus vielä lähti liikkeelle heikosti paitsi pelillisesti, myös tulosten puolesta, kritiikki vain yltyi.

Ahokas sanoo oppineensa viimeisen vuoden aikana paljon.

– Viime vuoden jälkeen opin tiedostamaan, mitä tämä homma on. Ei tässä voi vaikuttaa kuin omaan tekemiseen. Viime vuosi kasvatti itseä henkisesti aika paljon. Ajattelin, että kirjoittaa mitä kirjoittaa, ei kannata sitä murehtia. Voin sanoa, että tänä vuonna en lukenut jutun juttua ja toimi aika hyvin, Ahokas nauroi.

Ahokas sai kuitenkin viimeisen sanan.

Suomi pelasi etenkin puolivälierässä ja välierässä fantastista jääkiekkoa. Aktiivinen, etenkin välierässä jopa raivokas tempo- ja painepeli ajoi Sveitsin täyteen kaaokseen. Se oli juuri sellaista modernin ajan huippukiekkoa, mitä Suomen maajoukkueessa ei pitkään aikaan olla nähty.

Suomi voitti Kanadan reissullaan isäntämaan kahdesti (mukaan lukien harjoitusottelu) ja Yhdysvallat kerran.

– Minun mielestä tuo on aika kova suoritus, ja vielä pienessä kaukalossa.

Ensi kaudella KooKoon päävalmentajaksi siirtyvä Ahokas päättää maajoukkueuransa tältä osin mitä suurimmassa määrin voittajana.

– On ollut matkalla hyviä hetkiä ja sitten on ollut vähän vähemmän kivoja hetkiä. Ei kuitenkaan voisi olla parempaa tapaa päättää maajoukkueuraa. Olen nyt kaksinkertainen maailmanmestari. Se on aika uskomaton juttu. Voittamisen vuoksi tätä hommaa kuitenkin tehdään. Nyt saavutettiin jotakin isoa yhdessä, Ahokas hehkutti.

Vaippoja vaihtamaan

Päättynyt turnaus oli Ahokkaalle kaikilta osin valtava tunteiden vuoristorata. Kovien paineiden alla operoinut luotsi joutui jääkiekon lisäksi jännittämään käänteitä kotirintamalla. Ahokkaan Elina-vaimo nimittäin synnytti perheeseen kolmannen lapsen aiemmin tällä viikolla.

Ahokkaalla olikin selkeä suunnitelma, miten mestaruutta juhlitaan.

– Voisi mennä kotiin vaihtamaan vaippoja, Ahokas hekotteli.

Mestari on mestari.

Suomi juhlii
Nuorten MM-finaalin maalikooste

Lue myös: