Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

Nuorten Leijonien MM-kulta herkisti Patrik Laineen ja Teuvo Teräväisen muistelemaan omia maailmanmestaruuksiaan: "Nostan saavutuksen Stanley Cupin rinnalle"

Laine ja Teräväinen tietävät, miltä sunnuntaina maailmanmestaruuden voittaneista Suomen pelaajista tuntuu juuri nyt.

Jääkiekon nuorten MM 2019
Patrik Laine, Julius Nättinen, Niko Mikkola, Miro Keskitalo, Juho Lammikko ja Sam​i Niku juhlivat alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.
Patrik Laine juhli mestaruutta vuonna 2016.Tomi Hänninen

VANCOUVER. Jos miesten edellisestä MM-kullasta onkin jo seitsemän vuotta, nuorissa herkkua on ollut tarjolla senkin edestä. Aikaisin sunnuntaiaamuna Vancouverissa ratkennut nuorten maailmanmestaruus oli Suomelle kolmas kuuteen vuoteen. Kultaa on huuhdottu viime vuosina keskimäärin joka toinen vuosi.

Ennen Vancouveria kultaa huuhdottiin talvella 2014 Malmössä ja kaksi vuotta myöhemmin kotiyleisön edessä Helsingissä.

Eikä tässä vielä kaikki.

Alle 18-vuotiaat voittivat MM-kultaa vuosina 2018. Hopealle kahdeksantoistavuotiaat olivat 2015 ja 2017.

– Eihän tuo sattumaa ole. Tuollaisessa turnauksessa tarvitaan aina onnea, mutta sattumalta ei Suomi ole jatkuvasti korkeimmalla pallilla. Paljon on suomalaisessa jääkiekossa tehty oikeita asioita, Carolinassa NHL-ammattilaisena pelaava Teuvo Teräväinen sanoo.

Teräväinen itse oli alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkueen avainpelaaja Ruotsissa 2014. Vaikean Jokereissa vietetyn syyskauden jälkeen Teräväinen äityi nuorten MM-jäillä hirmuiskuun. Turnauksen pistepörssin voittanut Teräväinen iski seitsemään otteluun viisitoista (2+13) pistettä.

Suomen turnaus huipentui Rasmus Ristolaisen loppuottelussa iskemään kultaiseen jatkoaikamaaliin.

– Nuo ovat kaikella tapaa ainutlaatuisia muistoja, jotka tulevat säilymään mielessä läpi elämän. Meillä oli turnauksessa vaikeita hetkiä, mutta kasvoimme hienolla tavalla yhteen. Jokainen pelaaja hoiti täydellisesti oman ruutunsa. Uskomaton kokemus voittaa Ruotsi jatkoajalla heidän kotikentällään, Teräväinen kertaa.

Juhlat Nuorilla Leijonilla olivatkin sitten menestyksen mukaan.

– Eikös se nyt asiaan kuulu, että siellä vähän ravintolassa pyörähdettiin Ruotsin päässä. Seuraavana päivänä Suomessa oli torijuhlaa ja ties mitä kekkereitä. Sitten hieman saunottiin. Kyllä se ihan voitolta maistui, Teräväinen naurahtaa.

Suomi juhlii
Näin Nuorten Leijonat voitti maailmanmestaruuden

"Muistaa lopun elämäänsä"

Myös Winnipegin Patrik Laine tietää jotakin voittamisesta. Laine kuului vuodenvaihteessa 2016 Suomen MM-kultajoukkueen tulikuumaan ykkösketjuun yhdessä Jesse Puljujärven ja Sebastian Ahon kanssa. Kolmikko rummutti kolmeen otteluun hurjat 17 maalia 44 pistettä.

Trio nappasikin pistepörssissä kolmoisvoiton Puljujärven johdolla.

– Olin pelannut molempien jätkien kanssa aiemminkin maajoukkueessa. Jessen kanssa vedettiin 18-vuotiaiden kisat ja oltiin aika hyviä. Tuon ketjun homma lähti toimimaan välittömästi. Olihan se niin pirun hienoa, tuollaisen muistaa lopun elämänsä, Laine hehkuttaa.

– Ensimmäiset kaksikymppisten kisat itselle ja vielä kotikentällä. Kaadettiin isot maat ja voitettiin koko homma.

Vuoden 2016 joukkue on parin vuoden jälkeenkin katsottuna hurjatasoinen. NHL:n pistepörssiä tällä kaudella pitkään johtanut Mikko Rantanen pelasi kultajoukkueen kakkosketjussa.

– Joo, eikä Mikolla huonot ketjukaverit olleet, Kasperi Kapanen ja Roope Hintz, Laine nauraa

– Meillä oli niin kova joukkue. Taisi joka jätkä pelata miesten joukkueessa, jotkut AHL:ää, jotkut SM-Liigaa. Olihan se materiaali paras niihin kisoihin, Laine jatkaa.

"Kärkeen menee"

Kun Teräväinen ja Laine katsovat kaikkia toistaiseksi saavuttamiaan asioita, nuorten MM-kulta nousee edelleen molempien listalla todella korkealle. Ja nyt puhutaan pelaajista, joista toinen on voittanut Stanley Cupin ja toinen on maailman kahden parhaan maalintekijän joukossa.

– Laitan tuon ihan samaan kategoriaan Stanley Cupin kanssa. Mestaruus on aina mestaruus, Teräväinen sanoo.

– Kyllä se aika kärkeen menee, NHL:n puolella on myös jotakin saavutuksia kanssa, mutta näistä joukkuesaavutuksista tuo menee ihan kärkeen, komppaa Laine.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat