Kaiken kaksikymppisten kanssa kokenut Vaakanainen: "Amerikkalaisille ja kanadalaisille voi pari kuittia heittää"

Jos joku suomalaispelaaja osasi arvostaa nuorten maailmanmestaruutta, se oli puolustaja Urho Vaakanainen.

Urho Vaakanainen. Kuva: AOP

VANCOUVER. Urho Vaakanainen kuului niihin alle 20-vuotiaiden tuoreisiin maailmanmestareihin, jotka ovat nähneet nykyryhmän mukana kaiken. Vaakanaisen tarina kaksikymppisten kanssa alkoi oikeastaan jo kolme vuotta sitten. Vaakanainen voitti samalla kaudella alle 18-vuotiaiden MM-kultaa sekä debytoi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Kaksikymppisten turnaus, missä maajoukkuejohto antoi kenkää Jukka Rautakorvelle kesken turnauksen, päättyi Suomen osalta karsintasarjaan.

Kun Vaakanaisen kaulaan sunnuntaina vihdoin pujotettiin myös alle 20-vuotiaiden kultamitali, vaikeat ajat palasivat mieleen.

– Kaiken olen kokenut kaksikymppisten kanssa, Vaakanainen totesi.

– Ei ole parempaa lopetusta nuorten maajoukkueuralle. On aika hurjaa miettiä, jotakin karsintapelejä kahden vuoden takaa. Se on aika jännää ajatella, että mitä jos Suomi pelaa ensi vuonna B-sarjassa. Se kuitenkin oli se pahin homma, mitä olisi voinut tapahtua, Bostonissa NHL-debyyttinsä syksyllä tehnyt Vaakanainen jatkoi.

Sunnuntaina karsimassa aikanaan olleet Vaakanainen ja Eeli Tolvanen saivat kasvutarinalleen hienon huipennuksen.

– Kai se meitä ainakin vähän auttoi, kun tässäkin turnauksessa oli hankalia hetkiä. Olemme nähneet aika paljon. Nyt voi olla hyvillä mielin.

Suomi todellakin näytti johtavien pelaajiensa johdolla luonteensa sunnuntaina. Etenkin kolmannessa erässä Suomi keräsi itsensä fantastisella tavalla sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli iskenyt reilussa minuutissa pelin 2–0:sta 2–2:een. Suomi ei kuitenkaan jäätynyt, vaan hyppäsi hämmästyttävällä tavalla välittömästi takaisin pelin päälle.

Sen seurauksena syntyi myös loppuhetkien voittomaali.

– Pieni huono hetki tuli siihen ja tehtiin pari virhettä, mutta ei se mitään haitannut. Jatkoimme vain siitä. Tämä jengi hitsautui niin pirun hyvin yhteen, että selvittiin tuostakin, Vaakanainen kiitteli.

AHL:n kautta

Voitetun MM-kullan jälkeen Vaakanainen suuntaa nopealla tahdilla kohti Bostonia. Lokakuun lopussa NHL-joukkue Bruinsin riveissä debytoinut Vaakanainen aloittanee viimeisimmän visiittinsä kuitenkin AHL:n puolelta. Tervehtyneen Bruinsin laadukkaassa pakkikalustossa ei juuri nyt ole tilaa suomalaiselle.

Kaiken päälle Vaakanainen pelasi nuorten MM-turnauksessa ensimmäistä kertaa kahteen kuukauteen. Lokakuun lopulla tullut aivotärähdys piti nuorukaisen sivussa peleistä junnukisoihin asti. Bruins siis lähettää Vaakanaisen AHL-joukkue Providenceen kehittymään kaikessa rauhassa.

– Luulisin, että AHL:n kautta tosiaan lähdetään liikkeelle. Toisaalta ei sieltä vielä kauheasti mitään viestiä ole tullut. Hyvällä fiiliksellä sinne kuitenkin lähden. Nyt pitää vain päästä pelaamaan, se on parasta ja sitä haluan tehdä, hyvin liikkuva ja terävän pelipään omaava yleispuolustaja linjasi.

Yleensä pohjoisamerikkalaisseuroissa kuittailu junnukisoihin liittyen on kovaa ja myös Vaakanainen aikoo nauttia voittajan asemastaan Providenceen palattuaan.

– Amerikkalaisille ja kanadalaisille voi pari kuittia heittää, Vaakanainen virnuili.

Suomi juhlii
Näin Nuorten Leijonat voitti maailmanmestaruuden

Lue myös: