"Kyllä siinä tippa linssiin tuli" – maailmanmestari Oskari "Olematon" Laaksosen vanhemmat riemuitsivat paikan päällä

Oskari Laaksosen vanhemmat Katja ja Jyrki juhlivat poikansa maailmanmestaruutta Vancouverissa.

Kuva: Laaksosten kotialbumi.

Maailmanmestaripuolustaja Oskari Laaksonen juhli sunnuntaina joukkuekavereidensa ja lähipiirin kanssa Vancouverin ihmettä, mutta
lähellä oli, että juhlakaluna olisi ollut Eetu Elias Laaksonen. Heinäkuussa 1999 syntyneestä Laaksosen perheen esikoisesta piti tulla Eetu mutta lastenosaston hoitajan kommentti muutti äiti-Katjan ja isä-Jyrkin suunnitelmat.

– Oskari Olematon, Nollakatu nolla, sanoi hoitaja pojasta. Oskari syntyi kuusi viikkoa etuajassa parikiloisena, Katja Laaksonen kertaa.

Vuodet ovat vierineet ja olemattomuus on karissut kovaa vauhtia Oskari Laaksosen olemuksesta. MM-finaalin jälkeen myöhään illalla äitiä ja isää halasi lähes 190-senttinen elämäniloa uhkuva puolustajanuorukainen.

– Kyllä siinä tippa linssiin tuli. Tämä on ollut pojille uskomaton kokemus ja nyt unelma on saavutettu, Katja Laaksonen kuvaa.

Jyrki ja Katja Laaksonen matkustivat Vancouveriin alkusarjan viimeisen ottelun alla. Perheessä oli pohdittu lähtöä jo pitemmän aikaa mutta takaraivossa oli ajatus, että entä jos reissu päättyy joukkueella lyhyeen.

– Kun on ollut niitäkin vuosia, jolloin vanhemmat ovat menneet joukkueen kanssa ristiin, Jyrki Laaksonen sanoo.

– Ehdittiin juuri alkusarjan viimeiseen peliin, USA-peliin. Olin jo varailemassa lippuja kun sitten kuultiin, että Oskari saa kaksi lippua otteluun.

Laaksosten lisäksi mestaruusjuhlissa oli muidenkin pelaajien perheenjäseniä. Perheenjäsenet tapasivat pelaajia lyhyesti mestaruuspelin jälkeen, ”huudattivat porukkaa”, niin kuin Jyrki Laaksonen kuvaa, ennen kuin joukkue jatkoi matkaansa mestaruusillalliselle.

– Paljon täällä on pelaajien vanhempia näkynyt, on oltu paljonkin yhdessä. Illalla lähdettiin pelin jälkeen syömään Engbergin (Teemu)
vanhempien, ja Puustisen (Valtteri) perheen kanssa. Hongan (Anttoni) perhe oli täällä myös ja myös Luukkosen vanhemmat nähtiin, Katja ja Jyrki Laaksonen kertaavat.

– Me nostimme skumpat, pojista en tiedä, mutta nämä nykynuoret osaavat olla fiksuja juhliessaankin, Laaksoset kertovat tyytyväisenä.

Omaa luokkaansa

Mestaruus ratkesi vasta jännittävien vaiheiden jälkeen, kylmäpäisyys ja rohkeus toistuvat monta kertaa Oskari Laaksosen vanhempia jututettaessa. Liikunnallisten vanhempien mielestä ilon säilyminen on osa nykynuorten menestystä.

– Se poikien peli-ilo, että on edelleen hauska pelata, pystyvät nauttimaan paineen alla, sitä rohkeutta on ollut hienoa seurata. Heillä ei ole paineita, Katja Laaksonen kertoo.

– Nämä nykyajan nuoret osaavat ajatella, että maailma on täynnä mahdollisuuksia, osataan elää hetkessä. Niin kuin Talvitien (Aarne)
esimerkki osoittaa, näille pelaajille ei ole vain yhtä reittiä eteenpäin. Elämässä voi tehdä toisellakin tavalla kuin vain mennä yhtä
putkea eteenpäin, niin kuin meidän sukupolvi on mennyt, kouluun ja sitten töihin, maailmanmestarin äiti iloitsee.

Oskari Laaksosen urasuunnitelmiin maailmanmestaruus tuskin tuo suurempia muutoksia, Buffalon varaus on ollut organisaationsa ohjauksessa jo parin vuoden ajan. Ilves odottaa puolustajaansa takaisin, joten Laaksosella arki on mallillaan. Sen sijaan ensi kesänä varattavien pelaajien osalta arki ei taida asettua aloilleen ennen juhannusta.

– Hurja on ollut seurata noita häkkipäitä. Kovassa paikassa on Kakkokin ollut, koko ajan verrataan Jack Hughesiin, Jyrki Laaksonen ihmettelee.

– Nämä, joilla on jo varaus, heillä on ollut helpompaa. Saavat olla rauhassa. Mutta kyllä tulee kotimaan Liigaan kovia poikia hyvällä
itseluottamuksella takaisin.

Oskari Laaksonen palaa Suomessa pelaavien Nuorten Leijonien mukana kotikonnuille maanantaina illalla. Perheen vanhempien lento laskeutuu muutamaa tuntia aiemmin.

– Ei ole muuten tullutkaan puheeksi, että tarvitseekohan Osku kyytiä, isä-Jyrki huomaa.

Perheen nuorempi poika Konsta odottaa jo kotona, Raipe-koira on jännittänyt omalla tavallaan mummolassa. Kunhan koko perhe on koolla, pidetään pienet juhlat.

– Sitten kutsutaan koolle läheiset ja ystävät ja taidetaan nostaa lasi skumppaa, Katja ja Jyrki Laaksonen suunnittelevat.

Suomi juhlii
Näin Nuorten Leijonat voitti maailmanmestaruuden

Lue myös: