Suora

  • Miesten pujottelun 2. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 2. lasku
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä AC Milan - Torino.
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu AC Milan - Torino

Kommentti: Vielä viisi päivää sitten Nuoret Leijonat oli viittä vaille fiasko ja Ahokas täysi floppi – häikäisevä menestys on tehnyt Suomesta suurvallan, hyvässä ja pahassa

Suomen nuorten maajoukkueiden menestys on ollut viime vuosina niin arkipäiväistä, että nykyään mikään muu kuin maailmanmestaruus ei kelpaa, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Jääkiekon nuorten MM 2019
Nuoret Leijonat juhlii Sveitsiä vastaan.
AOP

Urheilu on raakaa peliä. Suomi voitti sunnuntaina, täysin ansaitusti, jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden, mutta toisinkin olisi voinut käydä.

Nuorten Leijonien joukkuetta juhlitaan tällä hetkellä kansallissankareina. Vielä viisi päivää sitten joukkue oltiin valmiina lynkkaamaan niin perinteisessä mediassa, sosiaalisessa mediassa kuin kiekkopiireissäkin.

Ennen torstain Kanada-puolivälierää Suomi oli pelannut keskinkertaisen turnauksen. Puolivälierätappio olisi ollut odotuksiin nähden floppi, ja päävalmentaja Jussi Ahokas olisi saanut otsaansa epäonnistujan leiman.

Tämä kertoo jääkiekon arvoturnausten raa’asta pelijärjestelmästä, mutta myös Suomi-kiekon kasvaneista menestysodotuksista.

Odotuksia ovat kasvattaneet vuosien 2014 ja 2016 maailmanmestaruudet alle 20-vuotiaissa sekä vuosien 2016 ja 2018 MM-kullat alle 18-vuotiaissa.

Suomesta tulee tällä hetkellä joka ikäluokassa niin hyviä pelaajia, että nuorten MM-turnauksessa mikä tahansa muu kuin maailmanmestaruus on pettymys.

Armoton vaatimustaso on hyvä asia, koska se kertoo, että Suomesta on tullut aidosti jääkiekon suurvalta, ainakin nuorten tasolla.

Suomella ei tietenkään ole niin laajaa pelaajamassaa kuin lajin emämaalla Kanadalla, mutta ikäluokkien ehdottomien kärkipelaajien määrässä Suomi pystyy jossain määrin kilpailemaan Kanadan kanssa.

Samalla Suomessa on alettu suhtautua nuorten MM-kisoihin yhtä intohimoisella tavalla kuin Kanadassa.

Tämän vuoden turnauksessa Kanada hävisi Suomelle jo puolivälierissä, mutta pettymys olisi ollut yhtä suuri, jos Kanada olisi hävinnyt vasta finaalissa. Kanadan kiekkokulttuuriin on sisäänrakennettu ajatus siitä, että kaikki muu paitsi mestaruus on merkityksetöntä.

Suomessakin on jo pari vuosikymmentä viritelty kriisipuheita siinä vaiheessa, jos joku maajoukkueista putoaa puolivälierissä. Nykyään puolivälierävoitto on enää synninpäästö, vaatimustaso on entistä korkeammalla.

Suomi tulee arvokisoihin vain ja ainoastaan voittamaan kultaa. Tällaisia puheita on toki kuultu iät ja ajat, mutta juniorikiekossa Suomi myös oikeasti voittaa, hämmentävän usein.

Nuorten Leijonien häikäisevä menestys luo lisää odotuksia myös miesten A-maajoukkueelle.

Suomi on nyt aidosti jääkiekon suurvalta, ja asemalla on varjopuolensa. Leijonat on tulevien vuosien arvokisoissa entistä kovemmassa painekattilassa.

Vuoden 2019 nuorten maailmanmestarijoukkueesta voi ottaa mallia siitä, miten paineet käsitellään.

Ennen Kanada-puolivälierää Nuoret Leijonat oli median silmissä viittä vaille fiasko. Se yhdisti joukkuetta entisestään ja loi pohjan uskomattomalle kasvutarinalle, jota sietääkin juhlia.

Lue myös:

Suomi jääkiekon suurvaltana hämmästyttää Pohjois-Amerikassa – Nuorten Leijonien joukkueenjohtajalta viiltävä kuitti, mutta asiantuntija näkee kolme selvää syytä menestykselle

Suomen suurin MM-kultasankari palaa matkustamaan ympäri Kanadaa bussilla – joukkuetoverit yrittävät hulvattomasti lausua Ukko-Pekka Luukkosen nimeä, mutta tien päällä leijuu aina suuri tragedia

Nuorten Leijonien MM-kulta osoitti, että Suomi-kiekossa ikuisuuksia jatkunut riitely on turhaa: "Meidän pitää tietää pelistä enemmän kuin kukaan muu maailmassa"

Ykkösmaalivahti kuin betonia ja kapteeni joukkueen yllättäjänä – Yle Urheilu arvioi koko kultajoukkueen Leijona Leijonalta

Soturi-Talvitien uskomaton taistelu: ”Minä olen mestaruusjuhlissakin last man standing”

Jussi Ahokkaan kiirastuli päättyi toiseen maailmanmestaruuteen: "Viime vuosi kasvatti henkisesti"

Presidentti Sauli Niinistö lähetti onnitteluviestin Nuorille Leijonille – katso, miten mestarien pukukopissa reagoitiin presidentin terveisiin Kommentti: Jälleen maailmanmestareita! Suomalaisessa jääkiekossa eletään käsittämätöntä kulta-aikaa, jollaista emme ole koskaan ennen kokeneet

Se on siinä! Suomi voitti jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden – superlupaus Kaapo Kakko ratkaisi dramaattisen finaalin viime hetkillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat