Suora

  • Taitoluistelun MM, parien lyhytohjelma
  • Taitoluistelun MM, naisten lyhytohjelma
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma

Jori Lehterä ei tule oikeuteen tiistaina vastaamaan huumesyytteisiin – haastetta ei ole saatu toimitettua ja oikeusjutun kohtalo vielä auki

NHL-kiekkoilijaa syytetään huumausainerikoksesta suuressa kokaiinivyyhdessä.

jääkiekko
Jori Lehterä.
Jori Lehterän syytteen käsittely voi siirtyä oikeudessa, koska haastetta ei ole saatu toimitettua. Getty Images.

NHL-kiekkoilija Jori Lehterä ei ole tulossa tiistaina oikeuteen.

– Lehterä ei ole tulossa huomenna ja haastamista sekä mahdollista istunnon ajankohtaa selvitellään vielä, Lehterän asianajaja Ari Nieminen sanoo.

Lehterän aikataulujen yhteensovittaminen on Niemisen mukaan haastavaa. Kiekkoilijalla on muun muassa pelejä.

Kokaiiniin liittyvän huumevyyhdin käsittely alkoi viime viikolla Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Lehterää syytetään huumausainerikoksesta ja hänen syytettään oli tarkoitus käsitellä tiistaina.

Nyt syytteen kohtalo selviää vasta tiistaina.

Oikeudella on ollut vaikeuksia toimittaa haaste Yhdysvaltoihin, jossa Lehterä pelaa. Lehterä pelaa hyökkääjänä NHL-seura Philadelphia Flyersissa. Lehterän haastaminen on yhä kesken.

Syyttäjä vaatii Lehterälle viittä kuukautta vankeutta huumausainerikoksesta.

Päätekijöiden epäillään myyneen viime kesänä Lehterälle kokaiinia. Syyttäjän mukaan kiekkoilija osti kesä–heinäkuussa 6–8 grammaa kokaiinia, joka on arviolta jopa 80 käyttöannosta.

Lehterä kiistää syytteet

Lehterä on kiistänyt sekä kuulusteluissa että julkisuudessa syytteet.

Esitutkintapöytäkirjojen mukaan Lehterä on kertonut poliisille tuntevansa kaksi pääsyytettyä, mutta kieltänyt moneen kertaan ostaneensa näiltä huumeita.

Jori Lehterä.
Jori Lehterällä on mökki Tampereella ja hän on viettänyt siksi kesää alueella. Getty Images.

Poliisi kuulusteli Lehterää elokuussa Tampereella ja marraskuussa Skype-yhteydellä.

Lehterä on kuulusteluissa kertonut tunteneensa toisen syytetyn 3–4 vuotta. Tuttavuus alkoi Lehterän muistikuvan mukaan Streethockey-turnauksesta. Hän kertoi poliiseille maksaneensa 6 000 euroa tuttavansa vieroitushoidosta.

– Minä maksoin hänen vieroitushoitonsa. Se oli minun osaltani hyväntekeväisyyttä, tunsin tekeväni oikein, Lehterä kertoi kuulusteluissa.

Lehterä kertoi myös, että toinen pääsyytetyistä on heittänyt hänet pari kertaa baarista kotiin. Esitutkinnassa Lehterä kiisti useaan kertaan, että hän olisi ostanut kokaiinia.

– En käytä kokaiinia, hän sanoi.

Kun poliisi kuulustelussa kysyi, miksi Lehterä oli tiedustellut pääsyytetyn mahdollisuutta käydä hänen luonaan, Lehterä ei kyennyt muistamaan syytä.

– Varmaan pihahommiin. Vaikea muistaa näin pitkän ajan jälkeen, hän kertoi.

Lehterä kiisti epäilyt myös Philadelphia Inquirer -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikki esitetyt tiedot ovat vääriä. En ole tehnyt mitään väärää ja aion vielä puhdistaa nimeni. En kommentoi asioita enempää tässä vaiheessa. Kommentoin, kun koko tapaus on ohi.

Asian irrottaminen yksi vaihtoehto

Nyt oikeudessa pohditaan, irrotetaanko Lehterän syyte muusta kokonaisuudesta.

– Hänen osuutensa irrottaminen pääasiasta riippuu siitä, katsooko käräjäoikeus sen tarkoituksenmukaiseksi, asianajaja Ari Nieminen sanoo.

Kihlakunnansyyttäjä Antti Virtanen sanoo Ylelle, että asian irrottaminen on yksi vaihtoehto.

– Tämä riippuu myös muiden asianosaisten mielipiteestä, Virtanen sanoo.

Syyttäjällä on todisteena todistajan lisäksi muun muassa puhelutietoja päätekijöiden ja Lehterän välillä.

Viesteissä ei kuitenkaan puhuta kokaiinista. Lehterä on vedonnut pyytäneensä viesteissä muun muassa kyytejä baareista.

Yhteensä 22 syytettyä

Syytettyjen joukossa on Pirkanmaalta ihmisiä myös muun muassa yrittäjä- ja urheilupiireistä. Osa syytetyistä on maksanut syyttäjän mukaan kokaiinista 170 euroa grammalta.

Syytettynä on yhteensä 22 ihmistä ja käsittelylle on varattu kuusi päivää. Viimeisen käsittelypäivän käräjäoikeudessa pitäisi olla tämän viikon keskiviikkona.

Osalle syytetyistä vaaditaan vankeusrangaistusta, osalle sakkorangaistusta. Syyttäjä vaatii kolmelle syytetylle 8–10 vuoden ehdotonta vankeutta.

Poliisin mukaan maahan on tuotu lähes kaksi kiloa kokaiinia, joka on levitetty käyttäjille Tampereen seudulle. Katukauppapitoisuudeksi laskettuna ainetta on myyty yli kolme kiloa ja siitä saatu hyöty on noin 400 000–450 000 euroa.

Suurin osa syytetyistä Pirkanmaalta

Rinki teki kauppaa esimerkiksi anonyymissa Tor-verkossa ja sopi noutopaikat eri puolille Tamperetta ja Pirkanmaata. Huumeita liikkui esimerkiksi Kaupin tähtitornin tienristeyksessä linja-autopysäkillä ja Kaupinojan saunan pihalla.

Kaupinojan sauna on tunnettu tamperelainen avontouintipaikka, ja huumeita säilytettiin esitutkinnan mukaan muun muassa sen pukuhuoneen lokerikoissa.

Suurin osa syytetyistä on Tampereelta tai Pirkanmaalta.

– Kyse ei ole mistään jääkiekkobuumista, tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen kertoi Ylelle aiemmin.

Lue lisää:

Jori Lehterä kiistää yhä syytteet: "Aion puhdistaa nimeni"

Näin Jori Lehterä kiisti kuulusteluissa huumeiden oston: Kertoo maksaneensa 6 000 euroa toisen pääsyytetyn vieroitushoidosta

NHL-kiekkoilija Jori Lehterälle vaaditaan vankeutta kokaiinijutussa

"Ei ole kyse mistään jääkiekkobuumista" – uusi, paljastunut huumeliiga teki kaupat anonyymissa verkossa ja myi kokaiinigramman 120–170 eurolla

Suosittelemme

Tuoreimmat