Huuhkajat kohtaa Ruotsin Qatarin leirin avausottelussa: "Hyvä mittari meille"

Kapteeni Tim Sparv korostaa Qatarin leirin tärkeyttä matkalla kohti maaliskuussa alkavia EM-karsintoja.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Tim Sparv
Keskikentän luottomies Tim Sparv johdattaa Suomen vuoden ensimmäiseen maaotteluun.AOP

Huuhkajien jalkapallovuosi 2019 käynnistyy tiistaina, kun Qatarissa leireilevä ryhmä kohtaa harjoitusottelussa Ruotsin. Viime syksyn erinomaisilla otteilla lohkovoiton ja jatkopaikan Kansojen liigan jatkokarsinnoissa varmistanut Suomi matkusti Dohaan viikonloppuna, ja maajoukkueen kapteeni Tim Sparv on tyytyväinen siihen, millaisissa olosuhteissa joukkue pääsee harjoittelemaan.

– Puitteet ovat hyvät, olosuhteet motivoivat meitä ja harjoitteluympäristö on tosi inspiroiva kaikille. Olemme harjoitelleet muutaman kerran niin kentällä kuin salillakin, ja mistään ei voi valittaa.

Päävalmentaja Markku Kanerva valitsi talvimaajoukkueryhmäänsä viisi ensikertalaista, kun Ajaxin nuorissa pelaava keskikenttäpelaaja Saku Ylätupa, huippukauden Rovaniemellä Veikkausliigassa pelannut laitahyökkääjä Lassi Lappalainen, FC Hongan puolustaja Robert Ivanov, HJK:n keskikenttämies Sebastian Dahlström ja QPR:n puolustaja Nicholas Hämäläinen saivat ensimmäiset A-maajoukkuekutsunsa. Lisäksi FC Honkaan siirtynyt maalivahti Rasmus Lieslahti valittiin korvaamaan Brightonin Hugo Keto ja FC Hongan puolustaja Jonas Levänen tuli Kuopion Palloseuran Henri Toivomäen tilalle.

Tuttuun tapaan talvileiripäivät eivät ole kansainvälisiä pelipäiviä, joten moni pelaaja on seurajoukkueissaan kiinni. Tanskassa FC Midtjyllandin keskikentällä pelaava Sparv korostaa leirin tärkeyttä kaikin tavoin, vaikka kaikki tutut nimet Lukas Hradeckyn ja Teemu Pukin johdolla eivät olekaan mukana.

– Tämä leiri on meille tärkeä tapahtuma, sillä meillä on paljon ensikertalaisia ja uusia kasvoja joukkueessa. Tämä on heille hyvä sauma näyttää, että he haluavat olla osa maajoukkuetta tulevaisuudessa. On hienoa nähdä, miten taitavia ja peliälykkäitä nuoria pelaajia he ovat, 31-vuotias Sparv sanoo.

– Lisäksi leiri on tärkeä myös siksi, koska tämä on ainoa tapahtuma ennen karsintojen alkua. Meillä on tulossa tosi tärkeitä pelejä, ja on hyvä, että saamme treenejä ja päiviä yhdessä. Täällä hiomme taktiikkaa kuntoon, jotta olemme valmiita kaatamaan karsintavastustajamme.

Ruotsista mallia

Suomi aloittaa EM-karsintaurakkansa maaliskuussa kohtaamalla Udinessa vieraskentällä Italian, mutta ennen sitä Suomi kohtaa Qatarissa Ruotsin lisäksi perjantaina Viron. Ruotsi on Sparvin mukaan erinomainen vastustaja Suomelle vuoden aluksi.

– Ruotsi on aina kova, ja heillä on paljon pelaajia, jotka pelaavat säännöllisesti tosi hyvässä sarjassa Allsvenskanissa. Pelaamme siis sellaista joukkuetta vastaan, jossa kaikki pelaavat korkeammalla tasolla kuin me ja se on hyvä mittari.

– Toivottavasti kaikki saavat mahdollisuuden näyttää valmennusryhmälle, että he haluavat olla osa joukkuetta ja mukana myös jatkossa.

Viime vuosina tuttu näky jalkapallon arvokisoissa ollut Ruotsi selvisi viime vuoden MM-kisoissa puolivälieriin, jossa se hävisi Englannille. Sparv näkee, että länsinaapurista voi ottaa mallia.

– He ovat saavuttaneet loistavia saavutuksia viime vuosina, ja se on meille myös hyvä esikuva. Haluamme tehdä myös jotain samanlaista, ja odotan innolla, että pääsemme pelaamaan heitä vastaan.

Tim Sparvia haastatteli Qatarissa Pasi Heikkilä.

Lue myös:

HS: Riku Riski kieltäytyi jalkapallomaajoukkueen Qatarin-leiristä eettisten syiden takia

Huuhkajien Kamaralle siirtopäätös suurseuraan syntyi hetkessä – "Kun Gerrard ja Rangers ottavat yhteyttä, asiaa ei tarvitse kahdesti miettiä"

Aapo Halmeelle avausmaali Leedsissä – kärppänä paikalla maalivahdin pudottamassa pallossa

KuPS-kapteeni Petteri Pennanen jatkaa Kuopiossa kaksi seuraavaakin kautta: "Haluan voittaa mestaruuden ja cupin"

Huuhkajien keskikenttäkomeetta siirtyy Skotlannissa suurempaan seuraan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat