Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Aviopari katoaa
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Oikeus alkoi käsitellä huumevyyhtiä ilman Jori Lehterää – oma asianajajakaan ei tiedä, milloin saapuu oikeuteen vastaamaan omaan syytteeseen

Lehterää syytetään huumausainerikoksesta, ja syyttäjä vaatii hänelle viittä kuukautta vankeutta.

jääkiekko
Jori Lehterä
Jori Lehterän asianajaja Ari Nieminen oli paikalla oikeudessa, mutta kiekkoilija ei. Petra Ketonen / Yle

NHL-kiekkoilija Jori Lehterän syytteiden käsittely siirtyy. Lehterää syytetään huumausainerikoksesta suuressa kokaiinivyyhdessä, ja syyttäjä vaatii hänelle viittä kuukautta vankeutta.

Lehterän syytettä huumausaineen ostamisesta piti käsitellä tiistaina, mutta Lehterä ei kuitenkaan tullut oikeuteen, eikä hänelle ole toimitettu vielä haastehakemusta.

Oikeudella on ollut vaikeuksia toimittaa haaste Yhdysvaltoihin, jossa Lehterä pelaa. Lehterä pelaa hyökkääjänä NHL-seura Philadelphia Flyersissa.

Jori Lehterä.
Jori Lehterä on kiistänyt syytteet. Getty Images.

Lehterän asianajaja Ari Nieminen kertoi Ylelle jo maanantaina, ettei Lehterä tule oikeuteen. Lehterän aikataulujen yhteensovittaminen on Niemisen mukaan haastavaa. Kiekkoilijalla on muun muassa pelejä.

Nieminen kertoi oikeudessa tiistaina Ylelle, että syytteen kiistävä Lehterä haluaa selvittää asiat, mutta työkiireet pitävät hänet poissa. Asianajajan tiedossa ei ole, milloin Lehterä saapuu oikeuteen.

Käräjätuomari Petteri Kosonen toivoo Lehterän tulevan oikeuteen vielä tammikuussa.

Kokaiiniin liittyvän huumevyyhdin käsittely alkoi viime viikolla Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Poliisin mukaan maahan on tuotu lähes kaksi kiloa kokaiinia, joka on levitetty käyttäjille Tampereen seudulle. Katukauppapitoisuudeksi laskettuna ainetta on myyty yli kolme kiloa ja siitä saatu hyöty on noin 400 000–450 000 euroa.

Haasteen toimittaminen kestää

Päätekijöiden epäillään myyneen viime kesänä Lehterälle kokaiinia. Syyttäjän mukaan kiekkoilija osti kesä–heinäkuussa 6–8 grammaa kokaiinia, joka on arviolta jopa 80 käyttöannosta. Lisäksi hänen syytetään yrittäneen ostaa kokaiinia toukokuussa.

Syytettynä on yhteensä 22 ihmistä. Oikeus pohti jo, käsitelläänkö Lehterän tapaus erikseen. Syyttäjä vastusti Lehterän tapauksen irrottamista tiistaina oikeudessa.

Lehterän oikeusjuttu voi siirtyä kesään, koska haasteen toimittaminen voi viedä puoli vuotta. On vielä epäselvää, miten tämä vaikuttaa muiden mahdollisten tuomioiden aikatauluun.

Käräjätuomari Petteri Kosonenkertoi aiemmin Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että kun vastaaja on Yhdysvalloissa, oikeuteen haastaminen on monimutkaista.

Ensin lähtee tieto Suomen oikeusministeriölle, joka ottaa yhteyttä kollegoihin Yhdysvalloissa ja nämä edelleen viranomaisiin.

Lehterä kiistää syytteet

Lehterä on kiistänyt sekä kuulusteluissa että julkisuudessa syytteet.

Esitutkintapöytäkirjojen mukaan Lehterä on kertonut poliisille tuntevansa kaksi pääsyytettyä, mutta kiistänyt moneen kertaan ostaneensa näiltä huumeita.

Poliisi kuulusteli Lehterää elokuussa Tampereella ja marraskuussa Skype-yhteydellä.

Lehterä on kuulusteluissa kertonut tutustuneensa toiseen syytettyyn Streethockey-turnauksessa. Esitutkinnassa Lehterä kiisti useaan kertaan, että hän olisi ostanut kokaiinia.

– En käytä kokaiinia, hän sanoi.

Lehterä kiisti epäilyt myös Philadelphia Inquirer -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikki esitetyt tiedot ovat vääriä. En ole tehnyt mitään väärää ja aion vielä puhdistaa nimeni. En kommentoi asioita enempää tässä vaiheessa. Kommentoin, kun koko tapaus on ohi.

Syyttäjällä on todisteena toisen huumemyyjän lisäksi muun muassa puhelutietoja päätekijöiden ja Lehterän välillä.

Viesteissä ei kuitenkaan puhuta kokaiinista. Lehterä on vedonnut pyytäneensä viesteissä muun muassa kyytejä baareista.

Yhteensä 22 syytettyä

Syytettyjen joukossa on Pirkanmaalta ihmisiä muun muassa yrittäjä- ja urheilupiireistä. Osa syytetyistä on maksanut syyttäjän mukaan kokaiinista 170 euroa grammalta.

Rinki teki kauppaa esimerkiksi anonyymissa Tor-verkossa ja sopi noutopaikat eri puolille Tamperetta ja Pirkanmaata. Huumeita liikkui esimerkiksi Kaupin tähtitornin tienristeyksessä linja-autopysäkillä ja Kaupinojan saunan pihalla.

Kaupinojan sauna on tunnettu tamperelainen avantouintipaikka, ja huumeita säilytettiin esitutkinnan mukaan muun muassa sen pukuhuoneen lokerikoissa.

Syytettynä on yhteensä 22 ihmistä ja käsittelylle on varattu kuusi päivää. Viimeisen käsittelypäivän käräjäoikeudessa pitäisi olla tämän viikon keskiviikkona.

Osalle syytetyistä vaaditaan vankeusrangaistusta, osalle sakkorangaistusta. Syyttäjä vaatii kolmelle syytetylle 8–10 vuoden ehdotonta vankeutta.

Lue lisää:

Jori Lehterä ei tule oikeuteen tiistaina vastaamaan huumesyytteisiin – haastetta ei ole saatu toimitettua ja oikeusjutun kohtalo vielä auki

Jori Lehterä kiistää yhä syytteet: "Aion puhdistaa nimeni"

Näin Jori Lehterä kiisti kuulusteluissa huumeiden oston: Kertoo maksaneensa 6 000 euroa toisen pääsyytetyn vieroitushoidosta

NHL-kiekkoilija Jori Lehterälle vaaditaan vankeutta kokaiinijutussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat