Kommentti: Riku Riski puolusti ihmisoikeuksia, sananvapautta ja demokratiaa – urheilijat kantavat vastuun, koska päättäjät elävät menneisyydessä

Huuhkajien Qatarin-matkasta kieltäytyminen on osoitus siitä, että tulevaisuus on täällä, kirjoittaa Yle Urheilun Sammy Väisänen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Riku Riski
HJK-pelaaja Riku Riski kieltäytyi maajoukkueleirityksestä. AOP

Riku Riski jätti Huuhkajien Qatarin-leirin väliin eettisiin syihin vedoten. Miten pitäisi suhtautua pelaajaan, joka panee omat arvonsa ja moraalinsa joukkueen edelle? Samalla pelaaja tietoisesti asettaa jatkonsa maajoukkueessa vaakalaudalle. Antaapa itselleen minkä tahansa vastauksen, on kyseessä pitkällä tähtäimellä teko yhteiseksi hyväksi. Kyseessä on paljon suurempi asia kuin Huuhkajat ja yksittäiset harjoitusottelut.

Mitä useampi urheilija ottaa kantaa maailmanlaajuisiin epäkohtiin, sitä enemmän se asettaa painetta kansainvälisille lajiliitoille ja myös kisoja järjestäville maille. Tyyli ja tapa kuinka asioita on tehty, koetaan vääräksi ja epäeettiseksi. Urheilu ei voi olla tässä asiassa muusta yhteiskunnasta irrallinen saareke.

Valitettavasti urheilun päättäjät elävät vielä enemmän tai vähemmän menneisyydessä. Kisoja myönnetään maihin, joissa poljetaan ihmisoikeuksia, ja valtioiden rahavirrat eivät välttämättä kestä tarkempaa tutkiskelua. Onhan se houkuttelevaa viedä kisoja diktatuureihin, jotka lupaavat ummet ja lammet.

Eikö oikeasti käsitetä, ettei urheilu kestä enää kovin monta omaa maalia näissä asioissa? Vai eikö välitetä?

Jalkapalloa yksin ei kannata istuttaa syytettyjen penkille. Syksyllä Qatarissa käydään yleisurheilun MM-kisat, ja onhan maassa jo pidetty eri lajien arvokisoja. Kummasti eri lajeissa kisoihin on menty ilman sen suurempaa porua. Yksikään lajiliitto ei ole tiettävästi siirtänyt arvokisojaan Qatarista pois.

Mikä on urheilijan asema tässä kaikessa? Siihen nähden, kuinka suosittuja eri lajien kansainväliset tähdet ovat maailmanlaajuisesti, ottavat he kantaa epäkohtiin hämmästyttävän vähän. On vaikea uskoa, etteivätkö tämän päivän urheilijat olisi valveutuneita. Syiden täytyy olla muualla. Ehkä pelko yhteistyökumppanien ja seurojen suuntaan pitää suut supussa?

Yhteistyökumppaneita ei kannata pelätä. Tänä päivänä jokainen valveutunut yhteistyökumppani arvostaa sitä, että heidän urheilijansa elää tätä päivää. Mikä yritys voisi ärähtää siitä, jos heidän tukemansa urheilija puolustaa ihmisoikeuksia, sananvapautta ja demokratiaa?

Mitä useampi urheilija jatkossa toimii arvojensa mukaan, sitä enemmän urheilu on osa modernia yhteiskuntaa.

Lue myös:

Päävalmentaja Kanerva ei ota itse kantaa Qatarin tilanteeseen – kunnioittaa Riskin päätöstä, mutta korostaa leirin tärkeyttä pelaajavalinnoissa

HS: Riku Riski kieltäytyi jalkapallomaajoukkueen Qatarin-leiristä eettisten syiden takia

"Hissutellaan ja sanotaan, ettei kannata nostaa meteliä" – Miksi suomalaisurheilijat eivät osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun?

Huuhkajat kohtaa Ruotsin Qatarin leirin avausottelussa: "Hyvä mittari meille"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat